Σε άλλο κόσμο ο αρχηγός Γαλλικού στρατού-“Οι Ρώσοι νικήθηκαν στην Ουκρανία”

1923

Ο αρχηγός του Στρατού που έχει να νικήσει από την μάχη του Αούστερλιτς, αν μπορούμε να το πούμε χαριτολογώντας, λέει ότι «Οι Ρώσοι νικήθηκαν στην Ουκρανία»!

Φαίνεται ότι το ρωσικό χτύπημα που οδήγησε στο θάνατο τους Γάλλους μισθοφόρους στην Ουκρανία δεν έχει γίνει αποδεκτό στην στρατιωτική ηγεσία του Παρισιού καθώς, αν και δεν γίνεται αποδεκτή η μισθοφορία, εντούτοις κρίθηκε ως απώλεια Γάλλων στρατιωτικών από την Ρωσία και έτσι ο ίδιος ο αρχηγός των γαλλικών δυνάμεων θέλησε να απαντήσει μετά το χτύπημα αν και δεν συνέδεσε τα δύο ζητήματα.

«Η Γαλλία πρέπει να είναι σε θέση να εμπλακεί σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης, αλλά ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε τον πόλεμο πριν από τον πόλεμο», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Τιερί Μπουρκάρντ σε ομιλία του σε συνέδριο για τα «Μεγάλα σύγχρονα στρατηγικά ζητήματα», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι.

Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Μακρόν ότι «η Ουκρανία δεν μπορεί να χάσει», ο Τιερί Μπουρκάρντ εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και αν στο μέτωπο «οι δύο στρατοί έχουν περίπου ισοδύναμες δυνάμεις, με ένα μικρό πλεονέκτημα για τη Ρωσία», η Μόσχα έχει εν μέρει «ήδη χάσει» τον πόλεμο.

«Εάν η σύγκρουση τελειώσει σήμερα, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Η Ουκρανία αντιστάθηκε ενάντια στις προβλέψεις. Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ενταχθεί στο δυτικό στρατόπεδο και σε αυτό του ΝΑΤΟ. Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν αποτελεί πλέον άμεση απειλή για το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει δημιουργήσει έναν δεσμό υποτέλειας με την Κίνα. Έβαλε τον εαυτό της σε μια κατάσταση στρατηγικής ήττας» ανέφερε.

Le Monde: «Διπλωματικές εντάσεις» ανάμεσα σε Μόσχα και Παρίσι 

Σε «διπλωματικές εντάσεις» ανάμεσα στη Μόσχα και το Παρίσι αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα Le Monde, με αφορμή δελτίο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο ανακοίνωσε, χωρίς να παράσχει αποδείξεις – όπως επισημαίνει η εφημεριδα, ότι κατέστρεψε με «χτύπημα ακριβείας» κτίριο στο Χάρκοβο, που χρησίμευε ως «προσωρινή ζώνη ανάπτυξης μισθοφόρων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Γάλλοι πολίτες».

Στο σχετικό δημοσίευμα υπογραμμίζεται, ότι την περασμένη Παρασκευή ο Γάλλος πρέσβης στη Ρωσία κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου επικρίθηκε για «την αυξανόμενη εμπλοκή του Παρισιού στη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Αναφέρεται επίσης ότι το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε λέγοντας ότι «η Γαλλία δεν έχει «μισθοφόρους», ούτε στην Ουκρανία ούτε αλλού, σε αντίθεση με άλλους», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «ωμή ρωσική προπαγάνδα».

Όπως παρατηρεί η γαλλική εφημερίδα, η επιλογή του όρου «μισθοφόρος» από τη Μόσχα δεν είναι τυχαία, δεδομένου, ότι η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει τη μισθοφορία, η οποία τιμωρείται στη Γαλλία με φυλάκιση πέντε ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ. Επιπλέον αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η Γαλλία για να καταγγείλει τις δραστηριότητες της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, που κατηγορείται από το Παρίσι για ληστείες και εγκλήματα πολέμου στην Αφρική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας