Μία απ’τις μεγαλύτερες επιθέσεις της Χεζμπολάχ – Ομοβροντία 75 ρουκετών έπληξε το Β.Ισραήλ

780

Για 224η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με τις θανατηφόρες μάχες και τους βομβαρδισμούς να μην έχουν τέλος.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε κατοικίες και καταφύγια από το βορρά προς το νότο, ενώ εντείνει και τις επιχειρήσεις στη Ράφα εν όψει μιας αναμενόμενης χερσαίας επιχείρησης, αψηφώντας τις παγκόσμιες προειδοποιήσεις για την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο πόλη.

Για δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και οι ακροάσεις της αίτησης της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ που το κατηγορεί για γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα, ζητώντας του αυτή τη φορά να σταματήσει την επιχείρησή του στη Ράφα.

Το Δικαστήριο ζήτησε από το Ισραήλ να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βοήθεια προς τις «ζώνες εκκένωσης» της Γάζας, δίνοντάς του διορία να υποβάλει γραπτή απάντηση στο ερώτημα το αργότερο μέχρι αύριο 18 Μαΐου.

Δείτε live

20:06 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει παραλάβει καμία ιατρική προμήθεια στη Γάζα από τις 6 Μαΐου – Κρίσιμη για τα νοσοκομεία η έλλειψη καυσίμων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή ότι δεν έχει παραλάβει καμία ιατρική προμήθεια στη Λωρίδα της Γάζας από τις 6 Μαΐου, όταν ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους αμάχους να εγκαταλείψουν την ανατολική Ράφα.

«Το κλείσιμο αυτής της διάβασης μας φέρνει σε δύσκολη θέση όσον αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων στον ιατρικό τομέα αλλά επίσης και για την εναλλαγή του προσωπικού του ΟΗΕ και των ιατρικών ομάδων», υπογράμμισε ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Τάρικ Γιασάρεβιτς. «Όμως το ακόμη σημαντικότερο είναι ότι οι τελευταίες ιατρικές προμήθειες που λάβαμε στη Γάζα χρονολογούνται πριν από την 6η Μαΐου», πρόσθεσε, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Καταφέραμε να μοιράσουμε κάποιες προμήθειες αλλά μας λείπουν ακόμη πολλά, κυρίως τα καύσιμα που είναι αναγκαία για τη λειτουργία των νοσοκομείων», σημείωσε.

Στις 7 Μαΐου ισραηλινά άρματα μπήκαν στην ανατολική Ράφα, κατέλαβαν την ομώνυμη συνοριακή διάβαση και την έκλεισαν. Το πέρασμα αυτό είναι κρίσιμης σημασίας για τα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στον πληθυσμό ο οποίος απειλείται από λιμό στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Το σημαντικότερο πρόβλημα επί του παρόντος είναι αυτό των καυσίμων», επέμεινε ο Γιασάρεβιτς. Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι χρειάζονται 1,4-1,8 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων κάθε μήνα για να λειτουργούν τα νοσοκομεία και άλλα συνεργαζόμενα ιδρύματα υγείας. «Μέχρι χθες και μετά το κλείσιμο της διάβασης μπήκαν στη Ράφα μόνο 159.000 λίτρα, για όλους τους ανθρωπιστικούς εταίρους. Είναι ξεκάθαρα ανεπαρκές», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο 13 από τα 36 νοσοκομεία του θύλακα εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέρει.

19:55 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το θάνατο στρατιώτη στη βόρεια Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν το θάνατο ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε σήμερα, Παρασκευή κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για τον λοχία Μπεν Αβισάι, 20 ετών, της ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών, από τη Ναχαρίγια.

Ο θάνατός του ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών κατά τη διάρκεια της χερσαίας επίθεσης των IDF κατά της Χαμάς στη Γάζα σε 280.

Ο θάνατος δεν συνδέεται με την επιχείρηση για την ανάσυρση των σορών τριών ομήρων.

19:43 IDF: Στην Τζαμπάλια διεξάγονται «οι σφοδρότερες μάχες» από την έναρξη του πολέμου στην περιοχή

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν σήμερα, Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διεξάγονται στη Τζαμπάλια «ίσως οι σφοδρότερες» μάχες στη ζώνη αυτή της βόρειας Λωρίδας της Γάζας από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στις αρχές Ιανουαρίου ωστόσο ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι «ολοκλήρωσε τη διάλυση της στρατιωτικής δομής του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας» και πλέον επικεντρωνόταν «στο κεντρικό και νότιο» τμήμα του θύλακα. Όμως οι μάχες ξανάρχισαν πριν από περίπου μία εβδομάδα στην Τζαμπάλια, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Γάζας, μετά την ίδια την Πόλη της Γάζας.

«Η Χαμάς είχε τον πλήρη έλεγχο της Τζαμπάλια μέχρι την άφιξή μας πριν από μερικές ημέρες», ανέφερε σήμερα ο στρατός, τέσσερις μήνες αφότου ο εκπρόσωπός του, ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι διαβεβαίωνε ότι στη βόρεια Γάζα υπήρχαν πλέον μόνο «τρομοκράτες που δρουν σποραδικά και χωρίς διοίκηση».

Οι μάχες στην Τζαμπάλια από τις 12 Μαΐου «είναι ίσως οι σφοδρότερες» στην περιοχή αυτή από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης, πρόσθεσε ο στρατός, διευκρινίζοντας ότι τώρα επικεντρώνεται στον καταυλισμό των προσφύγων. Πριν από τον πόλεμο αυτός ο καταυλισμός ήταν ο μεγαλύτερος καταυλισμός εκτοπισμένων, με περισσότερους από 110.000 ανθρώπους να συνωστίζονται σε μια έκταση 1,4 τετραγωνικού χιλιομέτρου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. «Μέχρι τώρα υπολογίζουμε ότι έχουμε σκοτώσει περίπου 200 τρομοκράτες» αφότου ξεκίνησαν και πάλι οι μάχες, πρόσθεσε ο στρατός.

Οι εικόνες που δημοσιοποίησε ο ισραηλινός στρατός δείχνουν πεζικάριους να κινούνται σε ένα σύμπλεγμα κατεστραμμένων, έρημων κτιρίων.

Οι μάχες, συνοδευόμενες από βομβαρδισμούς, ξανάρχισαν στις αρχές Μαΐου και στη συνοικία Ζεϊτούν, στην Πόλη της Γάζας.

Το Ισραήλ διαβεβαίωνε μέχρι πρόσφατα ότι τα τέσσερα τελευταία τάγματα της Χαμάς κρύβονταν στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ισραηλινές στρατιωτικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται πολλά μέσα ενημέρωσης, η Χαμάς διέθετε πριν από τις 7 Οκτωβρίου περίπου 30.000 μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας, μοιρασμένους σε 24 τάγματα.

19:32 Λιβανέζικα ΜΜΕ ότι ισραηλινό χτύπημα drone σε όχημα κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας

Λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν μια φερόμενη ισραηλινή επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε όχημα κοντά στο Ματζντάλ Ααντζάρ στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας.

19:25 Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, ο Χουσεΐν Καντέρ Μαχντί ήταν ανώτερος διοικητής πεδίου της λιβανέζικης οργάνωσης και «μαρτύρησε στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ», όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η λιβανέζικη οργάνωση για τους μαχητές τους που σκοτώνονται στο πεδίο των μαχών.

Ο Χουσεΐν Καντέρ Μαχντί ήταν 62 ετών και έχασε τη ζωή του σε ισραηλινό πλήγμα στο χωριό Νατζαριγιέ, νότια της Σιδώνας στον κεντρικό Λίβανο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:16 Νασίμ Λουκ: «Σήμερα πήραμε μια τελική απάντηση»

Ο Νισίμ Λουκ, πατέρας της 23χρονης Σάνι Λουκ, η σορός ανασύρθηκε από τη Γάζα από τις IDF την Παρασκευή, δήλωσε ότι η επιστροφή της σορού της αποτελεί ένα τέλος για την οικογένειά της.

«Η βασανισμένη ψυχή γνωρίζει ότι υπάρχει μια τρύπα στην καρδιά κάπου στη Γάζα. Σήμερα πήραμε μια τελική απάντηση», είπε, προσθέτοντας ότι η κόρη του «ακτινοβολούσε φως, σε αυτήν και σε όσους την περιέβαλαν» και πως ακόμα και στο θάνατό της εξακολουθεί να ακτινοβολεί».

«Είναι ένα σύμβολο του λαού του Ισραήλ, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Η εσωτερική και εξωτερική της ομορφιά που έλαμπε για να τη δει όλος ο κόσμος είναι ξεχωριστή», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα για τις σορούς των τριών ομήρων που ανέκτησαν οι IDF εδώ

19:10 Γκάλαντ σε στρατιώτες: «Κάντε υπομονή προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Χεζμπολάχ»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ είπε στα στρατεύματα στα βόρεια σύνορα να κάνουν υπομονή, καθώς το Ισραήλ θα εξακολουθήσει να προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χεζμπολάχ για να σταματήσουν οι επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης στα βόρεια.

«Ήρθα εδώ για έναν λόγο. Πρέπει να προετοιμαστούμε και να λάβουμε υπόψη μας ότι όλα μπορούν να συμβούν», είπε στις δυνάμεις πυροβολικού μετά την πραγματοποίηση μιας αξιολόγησης στη Βόρεια Διοίκηση στο Σαφέντ και μια περιοδεία στη συνοριακή πόλη Κιριάτ Σμόνα.

«Όπως είπα στα στρατεύματα πριν εισέλθουμε στη Γάζα, και δεν με πίστεψαν, το λέω και σε εσάς: Περιμένετε, θα δράσουμε. Θα φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου θα επιστρέψουμε τους κατοίκους μας με ασφάλεια, θέλουμε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα να το κάνουμε με μια συμφωνία, διότι γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος έχει ένα τίμημα και προτιμούμε να τον αποφύγουμε, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη ότι [ο πόλεμος] μπορεί να συμβεί», είπε ακόμα.

«Καταλαβαίνω το μέγεθος των ζημιών στο Ισραήλ] αλλά από την άλλη πλευρά, οι ζημιές και ο αριθμός των τρομοκρατών που σκοτώθηκαν είναι εντελώς διαφορετικής τάξης μεγέθους», προσέσεθε ο Γκάλαντ.

18:58 Δέσμευση Νετανιάχου για επιστροφή όλων των ομήρων «είτε ζωντανών είτε νεκρών»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε «συντετριμμένος» από την είδηση ότι οι IDF ανέκτησαν τις σορούς των ομήρων Ιτζάκ Γκελερέντερ, Αμίτ Μπουσκίλα και Σάνι Λουκ.

«Η σύζυγός μου Σάρα και εγώ θρηνούμε μαζί με τις οικογένειες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε για επιστροφή όλων των ομήρων είτε είναι ζωντανοί είτε νεκροί. «Θα επιστρέψουμε όλους τους ομήρους μας – ζωντανούς και νεκρούς. Συγχαίρω τις γενναίες μας δυνάμεις που με αποφασιστική δράση επέστρεψαν τους γιους και τις κόρες μας στο σπίτι», προσέθεσε.

18:46 Οι ομάδες πολιτικής άμυνας δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις βομβαρδισμένες περιοχές στη βόρεια Γάζα

Η πολιτική άμυνα της Γάζας ανέφερε ότι τα συνεργεία της αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στις περιοχές που έχει βάλει στο στόχαστρο ο ισραηλινός στρατός στο βόρειο τμήμα της πολιορκημένης και βομβαρδισμένης περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της στο Telegram, προειδοποίησε για «άσχημες σκηνές σφαγής» στον καταυλισμό της Τζαμπάλια και στις συνοικίες Ταλ αλ-Ζαατάρ και Αλ-Κασασίμπ.

«Αυτό που το κάνει πιο οδυνηρό είναι ότι οι ομάδες μας παραμένουν ανίκανες να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των ανθρώπων μας, τα σπίτια των οποίων επλήγησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», προσθέτει η ανακοίνωση.

18:35 IDF: Εντοπίστηκαν οι σοροί τριών ομήρων, ανάμεσά τους και της Σάνι Λουκ

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF υποναύαρχος, Ντάνιελ Χαγκάρι Hagari σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο στρατός ανέσυρε τις σορούς τριών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Τους κατονομάζει ως Ιτζάκ Γκελερέντερ, Αμίτ Μπουσκίλα και Σάνι Λουκ.

Ο Χαγκάρι ανέφερε ότι τα πτώματα ανακτήθηκαν σε μια νυχτερινή επιχείρηση που διεξήχθη από τον στρατό και τη Shin Bet.

Οι τρεις βρίσκονταν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Χαγκάρι είπε ακόμα ότι «σκοτώθηκαν εκεί από τρομοκράτες της Χαμάς και στη συνέχεια οι σοροί τους απήχθησαν στη Γάζα».

18:23 «Το Ισραήλ δεν κάνει τίποτα για το λαό της Γάζας»

Ο Μαρουάν Μπισάρα, ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, σχολίασε τους ισχυρισμούς της ισραηλινής νομικής ομάδας νωρίτερα σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο ότι το Ισραήλ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας:

«Το Ισραήλ προσπαθεί να μεταδώσει ότι βοηθά τη Γάζα, αλλά τίποτα από το Ισραήλ δεν πηγαίνει στη Γάζα. Το Ισραήλ δεν συμβάλλει στη βοήθεια της Γάζας, όλα έρχονται από τον έξω κόσμο. Υπάρχει ακόμη, μερικές φορές, κριτική στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ‘Γιατί βοηθάμε τον λαό της Γάζας;’. Το Ισραήλ δεν κάνει τίποτα – μηδέν – για το λαό της Γάζας», είπε αρχικά.

«Αυτό που περιμένατε να κάνουν είναι να επιτρέψουν τα φορτία, να επιτρέψουν την είσοδο των φορτηγών – και αυτά δεν είναι ισραηλινά φορτηγά και πάνω τους δεν υπάρχουν ισραηλινά φάρμακα ή αγαθά, είναι μέρος της προσπάθειας της Μέσης Ανατολής και της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπεί τη Γάζα», προσέθεσε.

«Ακόμα και από την άποψη ότι το Ισραήλ ως κατοχική δύναμη, έχει στην πραγματικότητα την υποχρέωση να βοηθήσει – δηλαδή να προστατεύσει και να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι στη Γάζα, ως κατεχόμενος λαός, ότι έχουν σίγουρα κάτι για να ζήσουν. Αλλά το Ισραήλ αρνείται να κάνει οτιδήποτε από αυτά και αν μη τι άλλο, αυτό που επιχειρεί το Ισραήλ όλο αυτό το διάστημα είναι να εμποδίσει κάθε βοήθεια που έρχεται στη Γάζα από όλο τον κόσμο», κατέληξε.

18:12 Το Ισραήλ θέλει να κάνει τη Γάζα «ακατάλληλη για να ζήσεις»

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera από το Ντέιρ ελ Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, Χάνι Μαχμούντ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπεί τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, καταστρέφοντας περισσότερα κτίρια κατοικιών.

«Και στο έδαφος, η κατοχική δύναμη όχι μόνο προκαλεί μεγάλες ζημιές στις δημόσιες εγκαταστάσεις και στις υπόλοιπες κατοικίες, αλλά μόλις μετακινούνται από τη μια τοποθεσία στην άλλη, βάζουν φωτιά στις τοποθεσίες αυτές», γράφει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Μαχμούντ, το γεγονός ότι αυτός ο ισραηλινός στρατός τα προκαλεί όλα αυτά οδηγεί σε ένα συμπέρασμα, ότι θέλει να καταστήσει το βόρειο τμήμα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, αρκετά δύσκολο και αδύνατο να κατοικηθεί, εξαλείφοντας όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες και ωθώντας τους ανθρώπους σε περισσότερο αναγκαστικό εκτοπισμό και τελικά σε εκδίωξη από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Σύμφωνα με δήλωση των μελών του πληρώματος της πολιτικής άμυνας επί τόπου, κατάφεραν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες να συλλέξουν 93 πτώματα από τους δρόμους και τα σοκάκια του προσφυγικού καταυλισμού στην Τζαμπάλια. Και λένε ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερα πτώματα σε περιοχές που δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Ξεκαθάρισαν επίσης ότι υπάρχει αρκετή δυσκολία και η πρόκλησή τους είναι επί τόπου για να φτάσουν σε περιοχές όπου ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει τόσο», καταλήγει.

18:00 Ξεφεύγει ο Νετανιάχου: Η μεταπολεμική του Γάζα δεν θα αρέσει ούτε στους στρατηγούς του

Άραγε βρέθηκε η απάντηση του ενός εκατομμυρίου όσον αφορά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας; Αυτή δεν είναι άλλη από το πως φαντάζεται η ισραηλινή κυβέρνηση την μεταπολεμική Γάζα ή τουλάχιστον ότι έχει αφήσει όρθιο σε αυτήν ο ισραηλινός στρατός.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε μια γεύση για την «επόμενη μέρα», η οποία όμως φαίνεται να απογοητεύει τόσο την Ουάσινγκτον όσο και τους ίδιους τους… Ισραηλινούς στρατηγούς.

Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα διατηρήσει τον «αόριστο» έλεγχο ασφαλείας στον θύλακα.

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε podcast ο Νετανιάχου, εκτός από τη διεξαγωγή μελλοντικών επιδρομών από το εξωτερικό, τα ισραηλινά στρατεύματα μπορεί να χρειαστεί να «βρίσκονται μέσα» στη Γάζα για να διασφαλίσουν την εξουδετέρωση της Χαμάς.

Πως θα το καταφέρουν όμως αυτό;

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:51 Βήμα πίσω από την Ισπανία – Διαψεύδει ότι θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου

Η Ισπανία χαμήλωσε τους τόνους και έκανε βήμα πίσω αναφορικά με την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι η Μαδρίτη θα προσχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση μόνο σε κοινή δράση με άλλες χώρες.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta, ο Σάντσεθ απέκλεισε σήμερα Παρασκευή (17/5) το ενδεχόμενο η Ισπανία να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στις 21 Μαΐου, διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Όπως είπε συντονίζεται με άλλες χώρες για να πραγματοποιήσει μια «κοινή αναγνώριση» και υπογράμμισε ότι την επόμενη Τετάρτη, 22 του μηνός, «θα είναι σε θέση» να πει πότε θα γίνει η αναγνώριση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:40 «Αντισημιτική ενέργεια» η πυρπόληση της συναγωγής στη Ρουέν

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν χαρακτήρισε «αντισημιτική ενέργεια» την πυρπόληση μιας συναγωγής στη Ρουέν το πρωί της Παρασκευής από ένα άτομο οπλισμένο με μαχαίρι που σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Πρόκειται για μια «αντισημιτική ενέργεια, μια επίθεση σε έναν τόπο ιερό για τη Δημοκρατία», που «μας επηρεάζει όλους έντονα», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στη Ρουέν, εκφράζοντας τη λύπη του για την «απαράδεκτη, απεχθή» βία κατά των Εβραίων της Γαλλίας.

Παράλληλα ο υπουργός δήλωσε πως ο άνδρας, φερόμενος δράστης της επίθεσης, ήταν αλγερινής καταγωγής. «Το άτομο που πυρπόλησε τη συναγωγή στη Ρουέν δεν ήταν Γάλλος, ήταν αλγερινής καταγωγής», ανέφερε ο Νταρμανέν.

17:29 Οι IDF θα ερευνήσουν πώς έπεσε βόμβα μισού τόνου από μαχητικό αεροσκάφος σε πόλη στο νότιο Ισραήλ

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δηλώνει ότι θα διεξάγει «εις βάθος» έρευνα μετά την πτώση βόμβας μισού τόνου από μαχητικό αεροσκάφος και την προσγείωσή της σε συνοριακή κοινότητα της Γάζας το πρωί της Παρασκευής.

«Σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια επίθεσης μαχητικού αεροσκάφους στην περιοχή της Ράφα, ένα πυρομαχικό έπεσε στην κοινότητα Γιατέντ. Το πυρομαχικό δεν εξερράγη», αναφέρουν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) σε ανακοίνωσή τους.

Οι IDF περιγράφουν το περιστατικό ως «ασυνήθιστο», οι συνθήκες του οποίου «θα εξεταστούν εις βάθος».

Το χτύπημα στη Ράφα πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά αργότερα, αναφέρει ο στρατός.

«Τεχνικές ομάδες της Πολεμικής Αεροπορίας έφθασαν στο σημείο και άρχισαν μια εις βάθος έρευνα για το περιστατικό», συνεχίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η έρευνα θα παρουσιαστεί στον αρχηγό της IAF υποστράτηγο Τομέρ Μπαρ.

Τα πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν περισυνελέγησαν από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

17:17 Το Ηνωμένο Βασίλειο παραδίδει βοήθεια στη Γάζα μέσω πλωτής προβλήτας που εγκατέστησαν οι ΗΠΑ

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι παρέδωσε για πρώτη φορά βοήθεια στη Γάζα μέσω πλωτής προβλήτας, χρησιμοποιώντας την προσωρινή προβλήτα που εγκατέστησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να μεταφέρει κιτ καταφυγίων στον θύλακα.

«Η βρετανική βοήθεια παραδίδεται τώρα στους ανθρώπους μέσω του προσωρινού προβλήτα στα ανοικτά της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.

«Θα ακολουθήσει περισσότερη βοήθεια τις επόμενες εβδομάδες, αλλά γνωρίζουμε ότι η θαλάσσια οδός δεν είναι η μόνη απάντηση. Πρέπει να δούμε περισσότερες χερσαίες διαδρομές να ανοίγουν».

17:05 Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ κατάφερε να διπλασιάσει τις επιχειρήσεις βοήθειας στη βόρεια Γάζα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αναφέρει ότι το άνοιγμα νέων χερσαίων οδών του επέτρεψε να διπλασιάσει τις επιχειρήσεις βοήθειας στη βόρεια Γάζα, όπου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, επικρατεί λιμός.

Όμως ο Αμπίρ Ετεφά, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ, είπε ότι η εισβολή του Ισραήλ στη νότια πόλη Ράφα ήταν ένα «σημαντικό πισωγύρισμα» που εγείρει φόβους για ανθρωπιστική καταστροφή.

Το Ισραήλ άνοιξε ένα δεύτερο πέρασμα προς το βορρά και έλαβε άλλα μέτρα για να διευκολύνει τη βοήθεια υπό την έντονη πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε επτά εργαζόμενους της φιλανθρωπικής οργάνωσης World Central Kitchen τον περασμένο μήνα.

Ο Ετεφά είπε ακόμα ότι η κατάσταση στο βορρά έχει βελτιωθεί, με τέσσερα αρτοποιεία να λειτουργούν τώρα για να παρέχουν το απαραίτητο ψωμί, αλλά ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές στις τοπικές αγορές.

«Για να ανατρέψουμε έξι μήνες συνθηκών σχεδόν πείνας και να αποτρέψουμε τον λιμό απαιτείται σταθερή ροή προμηθειών τροφίμων, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, μέσω πολλαπλών σημείων εισόδου», λέει.

17:00 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για δεκάδες εκτοξεύσεις πυραύλων προς τα Υψίπεδα του Γκολάν

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για δεκάδες εκτοξεύσεις ρουκετών προς τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση ανέφερε ότι εκτόξευσε 50 ρουκέτες Κατιούσα με στόχο μια ισραηλινή στρατιωτική βάση στο Γκολάν, ως απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στο Νατζαριγιέ στον νότιο Λίβανο νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Σε μεταγενέστερη ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στόχευσε επίσης με ρουκέτες μια επιπλέον ισραηλινή τοποθεσία στο Γκολάν και μια άλλη στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ με βλήματα πυροβολικού.

16:50 Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των IDF συνετρίβη σε πόλη στο βόρειο Ισραήλ

Ένα μικρό ισραηλινό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη στη βόρεια πόλη Ματζντάλ Σαμς νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ένα μοντέλο Skylark, βρισκόταν σε αναγνωριστική αποστολή όταν έπεσε από τον ουρανό λόγω τεχνικής βλάβης, σύμφωνα με τον στρατό.

Όπως αναφέρουν οι IDF, δεν υπάρχει φόβος να διαρρεύσουν πληροφορίες από το αεροσκάφος και το συνέλεξαν στρατιώτες.

Το «sky rider», όπως είναι γνωστό στα εβραϊκά, είναι ένα drone τακτικής επιτήρησης που δημιουργήθηκε από την Elbit Systems και χρησιμοποιείται από το Σώμα Πυροβολικού των IDF.

Το μικροσκοπικό UAV μπορεί να εκτοξευθεί από ένα ή δύο άτομα, ανάλογα με το μοντέλο, και μόλις απογειωθεί παρέχει ζωντανή ροή βίντεο στους στρατιώτες στο έδαφος.

Πολλά τέτοια συγκριτικά φθηνά UAV έχουν συντριβεί, συχνά σε εχθρικό έδαφος, κατά τη διάρκεια των ετών.

16:38 Νοσηλευτής σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) αναφέρει ότι ο νοσηλευτής Ακράμ Μαχμούντ Αμπντουλάχ Μακί σκοτώθηκε στη Χαν Γιουνίς την Πέμπτη κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης σε σχολείο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ της Γάζας.

16:27 Μία σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

 • Οι μάχες μαίνονται στο κέντρο της Τζαμπάλια, με δεκάδες κτίρια κατοικιών να έχουν καταστραφεί και ανθρώπους να «σκοτώνονται στους δρόμους», αναφέρει ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera.
 • Το Ισραήλ παρέδωσε την υπεράσπισή του ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, αρνούμενο τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για «γενοκτονικές πράξεις» και υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για το δικαστήριο να διατάξει περισσότερα προσωρινά μέτρα για τον πόλεμό του στη Γάζα.
 • Κατά τη διάρκεια της δίωρης ακροαματικής διαδικασίας, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν «αμείλικτοι» στη Ράφα και την Τζαμπάλια, ενώ τα δύο κύρια περάσματα του θύλακα παρέμειναν κλειστά για τη βοήθεια, δήλωσε ο Αμπού Αζούμ.
 • Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, η βοήθεια έφτασε στη Γάζα για πρώτη φορά μέσω μιας προσωρινής προβλήτας που είχαν κατασκευάσει οι ΗΠΑ. Περιλαμβάνει 88.000 κονσέρβες τροφίμων από τη Ρουμανία.
 • Σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή βαθιά μέσα στο λιβανέζικο έδαφος σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο Σύροι υπήκοοι και ένα μέλος της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με αναφορές λιβανέζικων μέσων ενημέρωσης.

Η Χεζμπολάχ απάντησε με ομοβροντία ρουκετών, καθώς τουλάχιστον 75 έπληξαν το βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι.

16:15 Η Χεζμπολάχ απάντησε με ομοβροντία ρουκετών στις αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο

Ένα μπαράζ με περίπου 75 ρουκέτες εκτοξεύθηκε προς το βόρειο Ισραήλ το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο, από τις οποίες φέρεται να σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), δεκάδες από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αμυντικό σύστημα Iron Dome.

Η υπηρεσία του ΕΚΑΒ, Μαγκέν Δαυίδ Αντόμ (MDA) δήλωσε ότι περιέθαλψε δύο άτομα που τραυματίστηκαν ελαφρά στην Άνω Γαλιλαία. Πρόκειται για δύο άνδρες ηλικίας 60 ετών που μεταφέρθηκαν στο ιατρικό κέντρο Ζιβ στο Σαφέντ, δήλωσε η MDA.

Ένα μπαράζ περίπου 75 ρουκετών εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ πριν από λίγο, λέει ο στρατός.

Το μπαράζ είναι ένα από τα μεγαλύτερα που πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου.

Σειρήνες είχαν ηχήσει στο Κατζρίν στα κεντρικά υψίπεδα του Γκολάν και σε αρκετές πόλεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Νωρίτερα σήμερα, οι IDF λένε ότι έπληξαν έναν εκτοξευτή ρουκετών της Χεζμπολάχ στο Γιαρούν του νότιου Λιβάνου.

16:01 Νεκρός Παλαιστίνιος στον καταυλισμό Μπουρέιτζ

Πυρά ισραηλινού πυροβολικού έπληξαν ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα.

Επίσης, ο 20χρονος Λαΐθ Ναντίμ Χανάνι άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Είχε τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Μπέιτ Φουρίκ της Δυτικής Όχθης στις 6 Μαΐου.

15:56 Τα στρατεύματα των IDF κατεδάφισαν σήραγγα της Χαμάς στην κεντρική Γάζα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι κατεδάφισαν μια σήραγγα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας αυτή την εβδομάδα, εν μέσω μιας επιχείρησης στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Όπως λένε οι IDF, κατεδάφισαν χώρους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων τούνελ επίθεσης, χώρους κατασκευής όπλων, εκτοξευτές πυραύλων και αίθουσες διοίκησης.

«Περίπου 150 μαχητές σκοτώθηκαν στο Ζεϊτούν», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Στρατιώτες της 99ης Μεραρχίας επιχειρούν στη συνοικία Ζεϊτούν

15:45 Με δυσκολία και εμπόδια διεξάγονται οι ανθρωπιστικές δραστηριότητες στη Γάζα – Τι καταγγέλλουν ΜΚΟ

Οι διεθνείς οργανώσεις ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις ανθρωπιστικές τους δραστηριότητες στη Γάζα, λόγω των δυσκολιών να εισέλθει η βοήθεια στον θύλακα και τα πολλά πρακτικά εμπόδια που εγείρονται συνεχώς.

«Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες, και θα υπάρχουν ολοένα και περισσότερες, και ολοένα και λιγότερη πρόσβαση στον πληθυσμό, οπότε γίνεται όλο και πιο επείγον» να προσφέρουμε ανθρωπιστική απάντηση, δήλωσε στέλεχος ευρωπαϊκής μη κυβερνητικής οργάνωσης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, που έκλεισε για κάποιες ημέρες στις αρχές Μαΐου έπειτα από επίθεση με ρουκέτες, επισήμως επαναλειτουργεί, αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν εκεί τη βοήθεια που φτάνει μέσω του Ισραήλ λόγω της έλλειψης καυσίμων και των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:39 ΠΟΥ: Καμία ιατρική βοήθεια δεν έχει εισέλθει στη Γάζα από τις 6 Μαΐου

Παρά τον ισχυρισμό του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο ότι διευκολύνει τη ροή της βοήθειας στη Γάζα, ο ΠΟΥ λέει ότι δεν έχει καταφέρει να μεταφέρει ιατρικές προμήθειες στον θύλακα από τότε που τα ισραηλινά στρατεύματα κινήθηκαν προς τη Ράφα.

«Οι τελευταίες ιατρικές προμήθειες που πήραμε στη Γάζα ήταν πριν από τις 6 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς, σε σημερινή ενημέρωση Τύπου του ΟΗΕ.

«Δεν έχουμε καύσιμα. Έχουμε νοσοκομεία υπό εντολή εκκένωσης. Έχουμε μια κατάσταση όπου δεν μπορούμε να κινηθούμε φυσικά», πρόσθεσε.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι οι λίγες υγειονομικές εγκαταστάσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν είναι απελπιστικά εξαντλημένες και κινδυνεύουν όλο και περισσότερο να κλείσουν καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη Ράφα.

15:30 «Εξαφανίζονται κατοικημένες συνοικίες – Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος»

Ο Αϊμάν Ρατζάμπ, κάτοικος της δυτικής Τζαμπαλίγια, δηλώνει στο Reuters ότι οι αυξανόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά της πόλης αποδεκατίζουν τις μη στρατιωτικές υποδομές, ενώ ο κόσμος παρακολουθεί τον πόλεμο που μαίνεται.

«Το Ισραήλ επικεντρώνεται τώρα στην Τζαμπάλια. Τα τανκ και τα αεροσκάφη εξαφανίζουν τις κατοικημένες συνοικίες καθώς και τις αγορές, τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα πάντα. Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του κόσμου», περιγράφει ο Ρατζάμπ, ο οποίος έχει τέσσερα παιδιά.

«Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί θα μας φέρουν λίγο φαγητό. Δεν θέλουμε φαγητό, θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και μετά να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τη ζωή μας μόνοι μας», προσθέτει.

15:16 UNRWA: 630.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Από τότε που το Ισραήλ άρχισε την εισβολή του στη Ράφα στις 7 Μαΐου, τουλάχιστον 630.000 Παλαιστίνιοι που είχαν βρει καταφύγιο εκεί έχουν αναγκαστεί να φύγουν, σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Πολλοί από αυτούς που έχουν διαφύγει έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην κεντρική πόλη Ντέιρ ελ Μπάλα της Γάζας, η οποία σύμφωνα με την UNRWA είναι «αφόρητα γεμάτη» με «άθλιες συνθήκες».

15:05 IDF: Οι σημερινές μάχες στην Τζαμπαλίγια είναι από τις πιο βίαιες του πολέμου

Οι σημερινές μάχες στην Τζαμπαλίγια περιγράφονται από αξιωματικούς των IDF ως μερικές από τις πιο έντονες εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου, καθώς οι μαχητές της Χαμάς εκτοξεύουν μαζικές ρουκέτες εναντίον αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων.

Αργά το Σάββατο, ισραηλινά άρματα μάχης της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας εισέβαλαν στην Τζαμπαλίγια, μια περιοχή στην οποία ο στρατός είχε επιχειρήσει στο παρελθόν και ισχυρίστηκε ότι διέλυσε τα τάγματα της Χαμάς.

Η τελευταία επιχείρηση, ωστόσο, επικεντρώνεται σε περιοχές βαθιά μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό, στις οποίες οι IDF δεν έφτασαν κατά την αρχική χερσαία επίθεση.

Οι IDF έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει ότι έχουν σκοτώσει περισσότερους από 200 ενόπλους στην περιοχή και εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες ακόμη.

Οι μάχες περιγράφονται ως «έντονες» και οι «πιο βίαιες» εν μέσω του πολέμου, με πολλές εμπλοκές, τόσο επίγειες όσο και από μαχητές που χρησιμοποιούν σήραγγες. Ο καταυλισμός της Τζαμπαλίγια έχει επίσης πολλά στενά σοκάκια, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιχείρηση των αρμάτων μάχης εκεί.

Κρύπτη με ρουκέτες που βρέθηκε από στρατεύματα των IDF στην Τζαμπαλίγια

14:54 «Καμία δύναμη» δεν θα σταματήσει την αυτοάμυνά μας κατά της Χαμάς, λέει το Ισραήλ

Σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο, ανέφερε ότι τίποτα δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να αμυνθεί.

«Συγχαίρω την ισραηλινή νομική μας ομάδα που μας εκπροσώπησε με τιμή και υπερηφάνεια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέναντι στην επίδειξη υποκρισίας της Νότιας Αφρικής», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Όπως είπαν οι εκπρόσωποί μας στη νομική ομάδα της Νότιας Αφρικής, η οποία λειτουργεί ως νομικός βραχίονας της Χαμάς, το να επαναλαμβάνεις ένα ψέμα χίλιες φορές δεν το κάνει αλήθεια. Καμία δύναμη δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να ασκήσει το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε στο νομικό, πολιτικό και στρατιωτικό μέτωπο μέχρι να επιστρέψουν και οι 132 όμηροί μας στους αγαπημένους τους».

14:42 Τρεις νεκροί στον νότιο Λίβανο από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε σειρά αεροπορικών επιδρομών στο νότιο Λίβανο, μακριά από τα σύνορά του, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα μέλος της Χεζμπολάχ και δύο Σύρους υπηκόους, και τραυματίζοντας άλλους τρεις, μεταδίδει το λιβανέζικο μέσο ενημέρωσης an-Nahar.

Οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν τα γειτονικά χωριά Νατζαριγιέ και Αντουσιγιέ, περίπου 30 χιλιόμετρα.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ότι οι τρεις άνθρωποι που σκοτώθηκαν βρίσκονταν στο Νατζαριγιέ.

Ένας φωτογράφος του AFP ανέφερε ότι είδε ασθενοφόρα να κατευθύνονται προς τις περιοχές που έγιναν στόχοι, λέγοντας ότι τα πλήγματα έπληξαν ένα φορτηγό και έναν οπωρώνα.

Ο ισραηλινός στρατός, σε ανακοίνωσή του στο Telegram, ανέφερε ότι έπληξε «υποδομές όπου δρούσαν μέλη της Χεζμπολάχ στην περιοχή Νατζαριγιέ», χωρίς να αναφέρει θύματα.

14:33 Τι είναι ο καταυλισμός Τζαμπάλια και πώς έχει γίνει στόχος των ισραηλινών δυνάμεων;

Ο καταυλισμός προσφύγων Τζαμπάλια δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ το 1948 για να στεγάσει τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν μετά τη Νάκμπα.

Βρίσκεται στη βόρεια Γάζα, κοντά σε ένα χωριό με το ίδιο όνομα. Ήταν ο πιο πυκνοκατοικημένος προσφυγικός καταυλισμός της Λωρίδας της Γάζας, στον οποίο στεγάζονται επίσης 26 σχολεία της UNRWA.

Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας, χτυπήθηκε πολλές φορές από τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος σε ένα σχολείο όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είχε δηλώσει ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση και 150 τραυματίστηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει από πλευράς του ότι η επίθεση είχε στόχο μαχητές της Χαμάς και υποστήριξε ότι δεκάδες είχαν σκοτωθεί σε ένα «τεράστιο συγκρότημα υπόγειων σηράγγων» κάτω από τον καταυλισμό.

Τον Δεκέμβριο, μια ισραηλινή επίθεση σκότωσε τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιους, μετατρέποντας τον καταυλισμό σε ερείπια.

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2024, οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας με τον ισχυρισμό ότι κατέστρεψαν τη Χαμάς ως μαχητική δύναμη στις βόρειες περιοχές.

Ωστόσο, από τη Δευτέρα (13/5) οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν εκ νέου στη βόρεια Γάζα και συνέχισαν τους βομβαρδισμούς στην Τζαμπάλια.

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την Τζαμπάλια

14:19 Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι έφτασε στο κέντρο της Τζαμπάλια

Ισραηλινά στρατεύματα μάχονται στο «κέντρο της πόλης» της Τζαμπάλια και κατευθύνουν αεροπορικές επιδρομές σε στόχους, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 60 μαχητές από τότε που εισέβαλαν στη βόρεια πόλη της Γάζας στις αρχές της εβδομάδας και αποκάλυψαν μια «αποθήκη όπλων», σύμφωνα με τον στρατό.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός έχει από χθες εντείνει τους βομβαρδισμούς και την χερσαία επιχείρησή του στην Τζαμπάλια, καταστρέφοντας δεκάδες κατοικίες σε μια από τις πιο έντονες επιθέσεις του πολέμου.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στην περιοχή, για την οποία προηγουμένως είχε δηλώσει ότι είχε εκκαθαριστεί από μαχητές της Χαμάς, έχουν σκοτώσει πολλούς ανθρώπους «στους δρόμους», σύμφωνα με τον Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera.

14:08 Τι συνέβη σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο

 • Ο δικηγόρος του Ισραήλ, Γκιλάντ Νόαμ, υποστήριξε ότι η χώρα του διεξάγει πόλεμο κατά της Χαμάς και αρνήθηκε ότι διαπράττεται γενοκτονία.
 • Ο Νόαμ κατηγόρησε τη Νότια Αφρική ότι έχει «απώτερο σκοπό» για να ζητήσει την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Ράφα, λέγοντας ότι ζητά αυτό το προσωρινό μέτρο επειδή «θέλει ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα για τη σύμμαχό της Χαμάς, την οποία δεν θέλει να δει να ηττάται».
 • Η Ταμάρ Κάπλαν Τούρτζεμαν, αναπληρώτρια νομική σύμβουλος του ισραηλινού ΥΠΕΞ διέψευσε ότι το Ισραήλ έκλεισε τα δύο κύρια περάσματα της νότιας Γάζας – η Ράφα και το Κερέμ Σαλόμ.
 • Η ίδια δήλωσε ότι το Ισραήλ απλώς αμύνεται από τη Χαμάς και κατηγόρησε τη Νότια Αφρική ότι «διαστρεβλώνει τις δηλώσεις» των ισραηλινών ηγετών για να «δείξει πρόθεση γενοκτονίας που απλώς δεν υπάρχει».

13:54 Το Διεθνές Δικαστήριο ζητά από το Ισραήλ να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βοήθεια προς τις «ζώνες εκκένωσης» της Γάζας

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ακρόαση, το ΔΔΔ έθεσε ένα ερώτημα στην ισραηλινή αντιπροσωπεία σχετικά με τις ανθρωπιστικές συνθήκες στις «ζώνες εκκένωσης» που έχει κηρύξει στη Γάζα.

Ο δικαστής Γκέοργκ Νόλτε διάβασε την ερώτηση: «Μπορεί το Ισραήλ να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις υφιστάμενες ανθρωπιστικές συνθήκες στις καθορισμένες ζώνες εκκένωσης, ιδίως την Αλ-Μαουάσι  και πώς θα διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση στις ζώνες αυτές, καθώς και την παροχή στέγης, τροφίμων, νερού και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας και συνδρομής σε όλους τους εκκενωμένους που βρίσκονται και αναμένεται να φτάσουν στις ζώνες αυτές;».

Το Ισραήλ κλήθηκε να υποβάλει γραπτή απάντηση στο ερώτημα το αργότερο μέχρι αύριο 18 Μαΐου, στις 4 μ.μ.

13:42 Η ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο διακόπτεται για λίγο – Γυναίκα φωνάζει «ψεύτες»

Η ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο διακόπτεται για λίγο από γυναίκα που φωνάζει «ψεύτες» την ώρα που η Ταμάρ Κάπλαν Τούρτζεμαν, αναπληρώτρια νομική σύμβουλος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, ολοκλήρωνε τις παρατηρήσεις της.

Η γυναίκα εθεάθη να απομακρύνεται από τους φρουρούς ασφαλείας του δικαστηρίου.

13:35 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι λαμβάνει «έκτακτα» μέτρα για την προστασία των αμάχων στη Γάζα

Συνεχίζοντας την αγόρευση στο Διεθνές Δικαστήριο η Ταμάρ Κάπλαν Τούρτζεμαν, αναπληρώτρια νομική σύμβουλος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, λέει ότι «το Ισραήλ συνεχίζει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα», συμπεριλαμβανομένης της προειδοποίησης των αμάχων και της παροχής πληροφοριών σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια και τις οδούς εκκένωσης μέσω κειμένων και φυλλαδίων.

Υποστηρίζει επίσης την αποκατάσταση των ιατρικών υπηρεσιών εκτός της Ράφα, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων πεδίου που λειτουργούν από τον Ερυθρό Σταυρό.

«Η Νότια Αφρική καλά θα κάνει να πει στη σύμμαχό της Χαμάς να σταματήσει να εκμεταλλεύεται τα νοσοκομεία και άλλους προστατευόμενους χώρους ως στρατιωτικά κέντρα διοίκησης», συνεχίζει και προσθέτει ότι «στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός έλαβε προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσει τη συνέχιση της ιατρικής περίθαλψης των ασθενών που νοσηλεύονται εκεί. Κανένα ιατρικό προσωπικό ή ασθενής δεν έπαθε κακό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης».

Παράλληλα, η Τούρτζεμαν τονίζει ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Το να απαιτείται από το Ισραήλ να τηρεί τις νομικές του υποχρεώσεις και να προστατεύει τους αμάχους είναι ένα πράγμα, αλλά η άρνηση του δικαιώματός του να αυτοπροστατεύεται είναι αδιανόητη», υπογραμμίζει.

13:25 Συνεχίζεται η διαδικασία με τις αγορεύσεις στο Διεθνές Δικαστήριο

Τον λόγο έχει η Ταμάρ Κάπλαν Τούρτζεμαν, αναπληρώτρια νομική σύμβουλος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, η οποία υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν έκλεισε τα δύο κύρια περάσματα της νότιας Γάζας -τη Ράφα, την οποία κατέλαβε στις 7 Μαΐου, καθώς εξαπέλυσε την επίθεση στη Ράφα, και το Κερέμ Σαλόμ – και ότι δεν έχει αποκόψει τη Λωρίδα της Γάζας από τον ιατρικό εφοδιασμό και τις προμήθειες τροφίμων.

Υποστηρίζει επίσης ότι η Χαμάς πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για την πρόκληση των δεινών τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτός ο πόλεμος είναι τραγικός και έχει κοστίσει μεγάλο πόνο και στις δύο πλευρές, αλλά αυτό είναι έργο της Χαμάς», λέει.

Ακόμη, κατηγορεί τη Νότια Αφρική ότι «διαστρεβλώνει δηλώσεις» Ισραηλινών ηγετών για να «δείξει πρόθεση γενοκτονίας που απλά δεν υπάρχει» και υποστηρίζει ότι η Νότια Αφρική αγνοεί επίσης τα βήματα που έχει κάνει το Ισραήλ για τη βελτίωση της παροχής βοήθειας.

13:11 Αμείλικτοι βομβαρδισμοί στη Γάζα ενώ είναι σε εξέλιξη οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο

Ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από το Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στη Γάζα, λέει ότι αυτά που ισχυρίζεται το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο είναι αντίθετα με αυτά που βιώνουν οι κάτοικοι του θύλακα.

«Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει έρθει καμία βοήθεια μέσω των διαβάσεων Ράφα και Κερέμ Σαλόμ. Αυτό αντικατοπτρίζει πόσο πολύ το Ισραήλ εργάζεται για να διαγράψει την αλήθεια και να αλλάξει τα γεγονότα επί τόπου, καθώς συνεχίζει τον ανελέητο βομβαρδισμό της Ράφα και του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπάλια», λέει.

Από τα μεσάνυχτα, ο στρατός έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του στον καταυλισμό Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Ολόκληρος ο καταυλισμός δέχεται πυρά, καθώς οι μάχες συνεχίζονται στην καρδιά της πόλης.

12:54 Το πανεπιστήμιο της Γάνδης διακόπτει τη συνεργασία του με τρία ισραηλινά ιδρύματα

Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης διακόπτει τη συνεργασία του με τρία ισραηλινά εκπαιδευτικά ή ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία, σύμφωνα με τον πρύτανη, δεν ευθυγραμμίζονται πλέον με την πολιτική του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές στη Γάνδη διαμαρτύρονται κατά των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα και έχουν καταλάβει τμήματα του πανεπιστημίου από τις αρχές του μήνα.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Ρικ βαν ντε Γουόλ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι διακόπτονται οι δεσμοί με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Holon, το Ερευνητικό Ινστιτούτο MIGAL Galilee και το Κέντρο Volcani, το οποίο διεξάγει γεωργική έρευνα.

«Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε αυτούς τους τρεις εταίρους ως προβληματικούς σύμφωνα με το τεστ του Πανεπιστημίου της Γάνδης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε αντίθεση με τη θετική αξιολόγηση που δώσαμε στους εταίρους αυτούς κατά την έναρξη της συνεργασίας μας», σημειώνει.

Οι συνεργασίες με το MIGAL Galilee Research Institute και το Volcani Center «δεν ήταν πλέον επιθυμητές» λόγω της σύνδεσής τους με ισραηλινά υπουργεία, διαπίστωσε έρευνα του Πανεπιστημίου της Γάνδης, ενώ η συνεργασία με το Holon Institute «ήταν προβληματική» επειδή παρείχε υλική υποστήριξη στον στρατό για δράσεις στη Γάζα, υποστηρίζει το πανεπιστήμιο.

Τα τρία ισραηλινά ιδρύματα δεν έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής.

12:38 Το Ισραήλ απορρίπτει όλα τα αιτούμενα προσωρινά μέτρα

Ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις του, ο δικηγόρος του Ισραήλ υποστηρίζει ότι όλα τα προσωρινά μέτρα που ζήτησε η Νότια Αφρική είναι αβάσιμα.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να διαταχθεί να αποσυρθεί από τη Γάζα, διότι αυτό θα σήμαινε ότι:

 • Περισσότεροι από 100 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι θα παραμείνουν παγιδευμένοι στην επικράτεια
 • Η Χαμάς θα μπορέσει να δράσει ανεμπόδιστα.
 • Μια τέτοια εντολή θα στερήσει από το Ισραήλ τα δικαιώματά του βάσει του διεθνούς δικαίου
 • Το δικαστήριο θα μετέτρεπε τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία «σε σπαθί και όχι σε ασπίδα».

Νωρίτερα, ο Νόαμ υποστήριξε ότι το Ισραήλ διευκολύνει τη διέλευση βοήθειας προς τη Γάζα και ότι οι αρχές επιβολής του νόμου του Ισραήλ έχουν ενεργήσει για να αντιμετωπίσουν τους ισραηλινούς διαδηλωτές που εμποδίζουν τη διέλευση των φορτηγών με βοήθεια προς τον θύλακα.

12:30 Στρατιώτης των IDF τραυματίστηκε σοβαρά στη βόρεια Γάζα

Ένας ισραηλινός στρατιώτης του 9227ου τάγματος της 460ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μάχης με μαχητές της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σήμερα το πρωί, αναφέρουν οι IDF.

O στρατιώτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Ισραήλ.

12:19 Το Ισραήλ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα

Ο Γκιλάντ Νόαμ, συνεχίζοντας στο Διεθνές Δικαστήριο τις εναρκτήριες παρατηρήσεις για το Ισραήλ, απαριθμεί «βασικά γεγονότα που η Νότια Αφρική συνεχίζει να αποκρύπτει».

Ακολουθούν μερικά από τα σημεία που αναφέρει ο δικηγόρος του Ισραήλ:

 • Το Ισραήλ εμπλέκεται σε έναν πόλεμο που δεν ήθελε και δεν ξεκίνησε. Το Ισραήλ υπερασπίζεται το έθνος του και τους πολίτες του.
 • Η Ράφα είναι προπύργιο για τους μαχητές της Χαμάς. Υπόγεια στη Ράφα υπάρχει ένα περίπλοκο σύστημα που αποτελείται από 700 φρεάτια σήραγγας, συμπεριλαμβανομένων 50 που διασχίζουν την Αίγυπτο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λαθραία εισαγωγή όπλων και τη λαθραία εξαγωγή ομήρων ή ανώτερων στελεχών της Χαμάς.
 • Το δικαίωμα στην άμυνα είναι ένα «εγγενές δικαίωμα που παρέχεται στο Ισραήλ όπως και σε κάθε κράτος». Το Ισραήλ εργάστηκε «επιμελώς» για να εξασφαλίσει την προστασία των αμάχων, ενώ η Χαμάς προσπάθησε να τους θέσει σε κίνδυνο.

Παράλληλα, ο Νόαμ υποστηρίζει ότι το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο με τη Χαμάς και αρνείται ότι διαπράττεται γενοκτονία.

«Εκμεταλλευόμενη τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, η Νότια Αφρική προτείνει μια περίπλοκη ανάγνωση του διεθνούς δικαίου, βάσει της οποίας οποιαδήποτε ένοπλη σύγκρουση θα μπορούσε να προσαχθεί στο δικαστήριο», λέει.

«Είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι διεξάγεται ένας τραγικός πόλεμος, αλλά δεν υπάρχει γενοκτονία», προσθέτει.

«Ωστόσο, ιδιαίτερα στο στάδιο των προσωρινών μέτρων, όταν το αποδεικτικό όριο είναι τέτοιο που ο αιτών δεν υποχρεούται να προσκομίσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του ή για την ύπαρξη συγκεκριμένης πρόθεσης διάπραξης γενοκτονίας, υπάρχει ο κίνδυνος το δικαστήριο να βρεθεί να εμπλέκεται στη μικροδιαχείριση των επιχειρησιακών πτυχών μιας ένοπλης σύγκρουσης», συμπληρώνει.

Η Νότια Αφρική ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο περισσότερα έκτακτα μέτρα για την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

12:08 Περισσότερες επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Μετά τις αναφορές για επιδρομές στην Ανάμπντα, την Καλκίλια και τον καταυλισμό Τζαλαζόν, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης σε περιοχές κοντά στη Ναμπλούς, τη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα, προχωρώντας σε πολλές συλλήψεις και τραυματίζοντας τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Επίσης, στον καταυλισμό Ασκάρ στην επαρχία της Ναμπλούς αναφέρθηκαν συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων και ισραηλινών δυνάμεων, όπου οι στρατιώτες έριξαν αληθινές σφαίρες, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, τραυματίζοντας τουλάχιστον ένα άτομο.

Στην πόλη Ντούμα στην επαρχία της Ναμπλούς οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν έρευνες σε σπίτια και συνέλαβαν δύο άτομα.

Στα χωριά Χαρμαλά και Αλ-Ασάκρα κοντά στη Βηθλεέμ οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτια και πείραξαν την περιουσία των κατοίκων.

11:55 Η ισραηλινή αντιπροσωπεία ισχυρίζεται στο ΔΔΔ ότι η υπεράσπιση υπονομεύτηκε

Στην αρχή της εναρκτήριας ομιλίας του, ο δικηγόρος του Ισραήλ, Γκιλάντ Νόαμ, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ειδοποίηση τελευταίας στιγμής που έλαβε το Ισραήλ για να προετοιμαστεί για την τρέχουσα ακρόαση.

«Το Ισραήλ ενημερώθηκε για την ακρόαση τη Δευτέρα, λιγότερο από τέσσερις ημέρες πριν», είπε, «ενώ ήδη προετοίμαζε γραπτή απάντηση στην κατάθεση της Νότιας Αφρικής. Λόγω της σύντομης ειδοποίησης, πολλοί από τους κορυφαίους νομικούς συμβούλους του Ισραήλ δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στη Χάγη», πρόσθεσε, «και το δικαστήριο απέρριψε ισραηλινό αίτημα για αναβολή της διαδικασίας για την επόμενη εβδομάδα».

«Το λυπηρό αποτέλεσμα είναι ότι το Ισραήλ δεν εκπροσωπείται σήμερα από την επιλεγμένη ομάδα δικηγόρων του», δήλωσε ο Νόαμ, «υπονομεύοντας σοβαρά» την ποιότητα της εκπροσώπησής του.

Η Νότια Αφρική, στην επιχειρηματολογία της προς το δικαστήριο χθες, δήλωσε ότι η υπόθεση «είναι θέμα εξαιρετικά επείγον», καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο «τελευταίο καταφύγιο» της Γάζας, τη Ράφα.

11:43 Πάνω από 35.000 οι νεκροί στη Γάζα

Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου αυξήθηκε σε 35.303 άτομα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι άλλοι 79.261 έχουν επίσης τραυματιστεί από τις επιθέσεις αυτές, ενώ πολλά άλλα θύματα έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα και στους δρόμους, καθώς τα ασθενοφόρα και τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 56 τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιθέσεις.

11:33 Νοτιοαφρικανός υπουργός λέει ότι η υπόθεση γενοκτονίας επηρεάζει την κοινή γνώμη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής λέει ότι η υπόθεση γενοκτονίας της χώρας κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο έχει συμβάλει στον επηρεασμό της κοινής γνώμης και στην αύξηση της διεθνούς υποστήριξης για τον παλαιστινιακό αγώνα.

«Μπορείτε να δείτε τη συλλογική συνείδηση του πληθυσμού όσον αφορά τις διαμαρτυρίες και τους ανθρώπους που προβάλλουν τις απόψεις τους. Πιστεύουμε ότι αυτό θα γυρίσει την πλάστιγγα υπέρ της ειρήνης και της δικαιοσύνης στη Λωρίδα της Γάζας», δηλώνει ο Ρόναλντ Λαμόλα.

11:25 Ξεκινά η δεύτερη ημέρα των ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο

Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης πήραν τις θέσεις τους και η διαδικασία ξεκινά με τον δικηγόρο του Ισραήλ, Γκιλάντ Νόαμ, να παίρνει τον λόγο, κάνοντας τις εναρκτήριες παρατηρήσεις για την υπεράσπιση του Ισραήλ.

Λέει ότι η υπόθεση της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονικές πράξεις στη Γάζα είναι «αποκομμένη από τα γεγονότα και τις περιστάσεις», σημειώνοντας ότι «γελοιοποιεί» τη σοβαρή κατηγορία.

11:17 Συναγερμός στη Γαλλία – «Εξουδετερώθηκε» ένοπλος που επιχείρησε να πυρπολήσει συναγωγή

Γάλλοι αστυνομικοί στη Ρουέν «εξουδετέρωσαν» έναν ένοπλο ο οποίος είχε σκοπό να πυρπολήσει τη συναγωγή της πόλης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν.

«Ο άνδρας ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι και μια σιδερόβεργα, πλησίασε τους αστυνομικούς, οι οποίοι άνοιξαν πυρ, το άτομο σκοτώθηκε», διευκρίνισε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς και της γενικότερης έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής η Γαλλία αύξησε πρόσφατα το επίπεδο συναγερμού στο υψηλότερο σημείο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:06 «Ανυπολόγιστο κόστος» καθώς τα παιδιά της Γάζας εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, όλα τα σχολεία του θύλακα έχουν κλείσει, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά χωρίς εκπαίδευση ή ασφαλές μέρος για να μείνουν.

Ενώ οι οργανώσεις αρωγής ελπίζουν ότι τα μαθήματα θα αρχίσουν ξανά μέχρι τον Σεπτέμβριο, αυτό θα απαιτούσε την επίτευξη εκεχειρίας και την εκκαθάριση μεγάλου μέρους της Γάζας από νάρκες. Η διαδικασία ανοικοδόμησης των σχολείων μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Για τα παιδιά που έχουν ήδη τραυματιστεί από τον πόλεμο, η απώλεια της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια βασικών ετών της ανάπτυξής τους είναι ένα ακόμη καταστροφικό πλήγμα.

«Η άμεση εστίαση κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων δεν αφορά την εκπαίδευση, αλλά η διαταραχή έχει απίστευτα μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», δήλωσε η Σόνια Μπεν Τζαφάρ, του Ιδρύματος Αμπντούλα Αλ Γκουράιρ, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση στον αραβικό κόσμο. «Το κόστος σε αυτό το σημείο είναι ανυπολόγιστο», τόνισε η ίδια.

Παιδιά με τη μητέρα τους ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη Ράφα, καθώς επίκειται χερσαία εισβολή

10:55 Το σχέδιο του Γκάλαντ για τη μεταπολεμική Γάζα

Το σχέδιο του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα περιλαμβάνει την παροχή όπλων σε τοπικά πρόσωπα που συνδέονται με την Παλαιστινιακή Αρχή με διεθνή εποπτεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Israel Hayom.

Σε ομιλία του την Τετάρτη, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι δεν θα συναινέσει στην ισραηλινή πολιτική ή στρατιωτική διακυβέρνηση της Γάζας και ότι η διακυβέρνηση από παλαιστινιακές οντότητες που δεν ανήκουν στη Χαμάς, συνοδευόμενες από διεθνείς παράγοντες, είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ισχυρίζεται ότι το σχέδιο του Γκάλαντ είναι να παρέχει σε αυτές τις ομάδες όπλα, τα οποία θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά από το Ισραήλ για να μην χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς, και θα είναι μέρος μιας συνολικής διεθνούς προσπάθειας για να βοηθήσουν στη διακυβέρνηση της Λωρίδας υπό την ηγεσία αραβικών κρατών και με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

10:42 Η Ισπανία δεν θα επιτρέπει σε πλοία που μεταφέρουν όπλα για το Ισραήλ να χρησιμοποιούν τα λιμάνια της

«Η Ισπανία δεν θα επιτρέπει σε πλοία που μεταφέρουν όπλα για το Ισραήλ να προσεγγίζουν τα λιμάνια της», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες, μετά την άρνηση της χώρας να δώσει το «πράσινο» φως σε πλοίο να προσεγγίσει το νοτιοανατολικό λιμάνι της Καρθαγένης.

«Το πλοίο ήταν το πρώτο στο οποίο αρνήθηκαν την πρόσβαση σε ισπανικό λιμάνι», είπε ο Αλβάρες, προσθέτοντας ότι η άρνηση συνάδει με την απόφαση της κυβέρνησης να μην χορηγήσει άδειες εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, καθώς η Ισπανία «δεν θέλει να συμβάλει στον πόλεμο».

10:33 Έντονοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Τζαμπάλια και την Μπέιτ Χανούν

Ο ισραηλινός στρατός είναι αποφασισμένος να αναλάβει τον πλήρη στρατιωτικό έλεγχο της βόρειας Γάζας, αναφέρει ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Tareq Abu Azzoum.

Από τα μεσάνυχτα, ο στρατός έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς του στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια. «Ολόκληρος ο καταυλισμός δέχεται ισραηλινά πυρά, καθώς οι μάχες συνεχίζονται στην καρδιά της πόλης. Βίντεο της Χαμάς δείχνουν βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους. Άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», περιγράφει.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης καταστρέψει δεκάδες κτίρια κατοικιών, ωθώντας περισσότερους κατοίκους του καταυλισμού να καταφύγουν στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

«Ακούμε επίσης από αυτόπτες μάρτυρες ότι βομβαρδισμοί γίνονται και στην περιοχή του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στην πόλη Μπέιτ Λαχία. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πασχίζουν να φτάσουν στην περιοχή για να απομακρύνουν τους τραυματίες», προσθέτει ο Tareq Abu Azzoum.

Και καταλήγει: «Ισραηλινά τανκς έχουν περικυκλώσει την είσοδο της πόλης Μπέιτ Χανούν, όπου κάποιες οικογένειες από την Τζαμπαλίγια έχουν βρει καταφύγιο. Ο στρατός έχει περικυκλώσει πλήρως τα κέντρα εκκένωσης εκεί, καθώς τα τανκς συνεχίζουν να πυροβολούν στην περιοχή, τρομοκρατώντας τους πολίτες».

10:26 ΗΠΑ: Τα φορτηγά με βοήθεια άρχισαν να μετακινούνται προς τη Γάζα από την πλωτή προβλήτα

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) επιβεβαιώνει ότι τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν να μετακινούνται στην ξηρά από την προσωρινή πλωτή προβλήτα που κατασκευάστηκε στην ακτή της Γάζας και χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ.

10:19 Τι να αναμένουμε από τη δεύτερη ημέρα των ακροάσεων στο Διεθνές Δικαστήριο

Μια ισραηλινή νομική ομάδα πρόκειται να απαντήσει σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο στις κατηγορίες για γενοκτονία που του προσάπτει η Νότια Αφρική.

Την Πέμπτη, η Νότια Αφρική δήλωσε στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ ότι η σύγκρουση έχει φθάσει σε «νέο και φρικτό στάδιο», καθώς ζήτησε νέα έκτακτα μέτρα για να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

Ο πρεσβευτής της χώρας στην Ολλανδία, Vusimuzi Madonsela, δήλωσε στην ομάδα των 15 διεθνών δικαστών ότι η Γάζα έχει «σβηστεί σε μεγάλο βαθμό από τον χάρτη» από το Ισραήλ.

Το Ισραήλ απάντησε υποστηρίζοντας ότι η Νότια Αφρική «παρουσιάζει μεροληπτικούς και ψευδείς ισχυρισμούς» που βασίζονται σε «αναξιόπιστες πηγές της Χαμάς».

Αυτή είναι η τρίτη φορά που το Διεθνές Δικαστήριο πραγματοποιεί ακροάσεις για τη σύγκρουση στη Γάζα από τότε που η Νότια Αφρική κατέθεσε αγωγή τον Δεκέμβριο κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.

10:10 Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία της Σουηδίας

Η αστυνομία στη Σουηδία συνέλαβε πολλούς ανθρώπους και απέκλεισε περιοχή στη Στοκχόλμη, αφού αστυνομικοί σε περιπολικό δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς, με την ισραηλινή πρεσβεία να βρίσκεται μέσα στην αποκλεισμένη περιοχή.

«Περιπολικό στην Στραντβάγκεν στη Στοκχόλμη άκουσε δυνατούς ήχους και εκτίμησε ότι επρόκειτο για πυροβολισμούς», ανέφερε η αστυνομία στον ιστότοπό της, ενώ πρόσθεσε ότι η περιοχή που έχει αποκλειστεί είναι μεταξύ της γέφυρας Τζουργκάρντεν, του Νόμπελπάρκεν και την εκκλησία Όσκαρ Φρέντρικ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:59 Νεκροί έξι Παλαιστίνιοι από ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό Τζαμπάλια

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

Περίπου 30 εκτοπισμένοι είχαν καταφύγει στο σπίτι. Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ψάχνουν αναζητούν στα ερείπια τους τραυματίες

09:46 Τοιχογραφία της δολοφονημένης Παλαιστίνιας Χιντ Ρατζάμπ στην ιρλανδική πρωτεύουσα

Η καλλιτέχνης του δρόμου, Εμμαλέν Μπλέικ, δημιούργησε στο Δουβλίνο μια γιγαντιαία τοιχογραφία της 6χρονης Χιντ Ρατζάμπ, που σκοτώθηκε μαζί με έξι συγγενείς της στη Γάζα, όταν ένα ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν.

Η Μπλέικ ζωγράφισε την τοιχογραφία έξω από το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μποέμιανς, με αφορμή την αναμέτρησή της με την γυναικεία ομάδα της Παλαιστίνης, η οποία αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος για πρώτη φορά και νίκησε 2-1 τους γηπεδούχους.

Ο φιλικός αγώνας είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με την 76η επέτειο μνήμης της Νάκμπα από την Παλαιστίνη.

Η δολοφονία της Χιντ και των συγγενών της προκάλεσε παγκόσμια οργή τον περασμένο Φεβρουάριο. Μόνη και τρομοκρατημένη μέσα στο αυτοκίνητο με τα πτώματα των αγαπημένων της προσώπων, η Χιντ κάλεσε την Ερυθρά Ημισέληνο της Παλαιστίνης (PRCS), η οποία έστειλε πλήρωμα έκτακτης ανάγκης για να τη σώσει. Οι δύο υπάλληλοι της PRCS σκοτώθηκαν επίσης από τις ισραηλινές δυνάμεις.

09:39 ΟΗΕ: Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρέπει να «ξυπνήσουν» για τις «γενοκτονικές προθέσεις» του Ισραήλ

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θα παραδεχτούν πως στη Γάζα συντελείται γενοκτονία, ακόμη και αν το Ισραήλ παραδεχτεί τα εγκλήματά του.

«Ορισμένοι κρατικοί αξιωματούχοι δεν θα παραδέχονταν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία ακόμη και αν η [κυβέρνηση] του Ισραήλ αναφερόταν στις γενοκτονικές προθέσεις του», έγραψε η Αλμπανέζε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ξυπνήστε: Οι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ακρωτηριαστεί, κακοποιηθεί, εκτοπιστεί, καταπιεστεί ακόμη και πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ», πρόσθεσε.

09:30 Η ισραηλινή στρατιωτική κυβέρνηση στη Γάζα θα κόστιζε περίπου 5,5 δισ. δολάρια ετησίως

Ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν ενημερωθεί ότι η διατήρηση μιας ισραηλινής στρατιωτικής κυβέρνησης στη Γάζα θα κόστιζε περίπου 20 δισεκατομμύρια σέκελ (περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet.

Επικαλούμενο αντίγραφο έκθεσης που δόθηκε σε ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας, το Ynet αναφέρει ότι το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να καταβάλει ένα απροσδιόριστο ποσό για την ανοικοδόμηση των υποδομών και των κατοικιών στον πολιορκημένο θύλακα, μετά από μήνες ανηλεών βομβαρδισμών.

Πέντε ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες θα πρέπει επίσης να παραμείνουν στη Γάζα, ενώ περίπου 400 άτομα θα χρειαστούν για να στελεχώσουν τη στρατιωτική κυβέρνηση, σύμφωνα με την έκθεση.

09:21 Νεκροί άμαχοι κατά τις επιδρομές ισραηλινών αεροσκαφών και πυροβολικού στη Λωρίδα της Γάζας

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμό ισραηλινού αεροσκάφους σε σχολείο που στεγάζει εκτοπισμένους στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Άλλες επιθέσεις που ανέφερε η Wafa περιλαμβάνουν:

 • Βολές πυροβολικού που σκότωσαν έναν άνδρα και τραυμάτισαν άλλους δύο στον κυκλικό κόμβο Αλ-Άουντα στο κέντρο της Ράφα. Πολλές άλλες περιοχές της Ράφα βομβαρδίστηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένης της γειτονιάς Αλ-Τζνάινα και μπροστά από το νοσοκομείο Κουβέιτ της πόλης.
 • Ο προσφυγικός καταυλισμός Σάτι βομβαρδίστηκε δυτικά της πόλης της Γάζας, ενώ αναφέρθηκαν αεροπορικές επιδρομές στο κέντρο της πόλης.
 • Αναφέρθηκαν τραυματισμοί από αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στα βόρεια της περιοχής.
 • Οι σοροί εννέα ανθρώπων έφτασαν στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας κοντά στο Χαν Γιουνίς στα νότια, χωρίς να αναφέρει τις συνθήκες του θανάτου τους.
 • Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι οικογένειας στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι, δυτικά της πόλης της Γάζας.

09:11 Ο πόλεμος στη Γάζα «απειλεί να μολύνει ολόκληρη την περιοχή», λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ

Σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι «οι καρδιές ραγίζουν για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα» και ότι ο πόλεμος είναι μια «πληγή» που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή.

Ακολουθούν περισσότερα από την ομιλία του:

 • Ως προς την ταχύτητα και την κλίμακά της, είναι η πιο θανατηφόρα σύγκρουση κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Γενικός Γραμματέας, για τους αμάχους, τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, τους δημοσιογράφους και τους ίδιους τους συναδέλφους μας στον ΟΗΕ.
 • Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Και τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού.
 • Ωστόσο, ο φόρος αίματος των αμάχων συνεχίζει να κλιμακώνεται. Ολόκληρες οικογένειες αφανίζονται. Παιδιά τραυματισμένα και τραυματισμένα για όλη τους τη ζωή. Άνθρωποι που στερούνται την πρόσβαση στα βασικά για την ανθρώπινη επιβίωση. Μια διαφαινόμενη πείνα.
 • Οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα είναι απαράδεκτη. Θα προκαλούσε άλλο ένα κύμα πόνου και δυστυχίας όταν χρειαζόμαστε ένα κύμα σωτήριας βοήθειας.
 • Είμαι επίσης βαθιά προβληματισμένος από τις εντάσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με την έξαρση των παράνομων ισραηλινών οικισμών, τη βία των εποίκων, την υπερβολική χρήση βίας από [τον στρατό του Ισραήλ], τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις.

09:00 Λόιντ Όστιν: Αδιαμφισβήτητη η αναγκαιότητα προστασίας των αμάχων στη Ράφα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε στον ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, την «αδιαμφισβήτητη ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων» πριν από οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γκάλαντ, τόνισε επίσης την ανάγκη για «αδιάλειπτη ροή βοήθειας» μέσω των διαβάσεων Κερέμ Σαλόμ και Ράφα, αφού η τελευταία καταλήφθηκε πρόσφατα και έκλεισε από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Όστιν επαναβεβαίωσε επίσης την «ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ και την ήττα της Χαμάς».

08:55 Η Μαλαισία χαιρετίζει το αίτημα της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο

Η Μαλαισία δηλώνει ότι «υποστηρίζει και επαινεί σθεναρά τη Νότια Αφρική για την αποφασιστική προσπάθειά της να σταματήσει τη γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα» και χαιρετίζει το τελευταίο αίτημά της προς το Διεθνές Δικαστήριο για να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

«Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα, μια περιοχή 64 τετραγωνικών χιλιομέτρων γεμάτη με περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που αναζητούν καταφύγιο, θα οδηγήσουν σε μια μαζική ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Μαλαισίας.

«Η διεθνής κοινότητα έχει συλλογική ευθύνη να απαιτήσει από το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις», προσθέτει.

Και καταλήγει ότι «η Μαλαισία επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης, με βάση τα σύνορα πριν από το 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς και για την αποδοχή της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών».

08:47 Επιδρομές και πυροβολισμοί στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν αρκετούς πυροβολισμούς και επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως αναφέρουν, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Ανάμπντα, πυροβολώντας έναν 16χρονο στον μηρό. Ο έφηβος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, με την κατάστασή του να είναι άγνωστη.

Ένας δεύτερος άνδρας πυροβολήθηκε ενώ οδηγούσε το ποδήλατό του, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Καλκίλια, ενώ ένας τρίτος άνδρας πυροβολήθηκε στην είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού Τζαλαζόν, βόρεια της Ραμάλα, όπου υπήρξαν αναφορές για έντονες συγκρούσεις μεταξύ παλαιστινιακών ομάδων αντίστασης και ισραηλινών δυνάμεων.

08:40 Νέα επίθεση Ισραηλινών σε φορτηγό στη Δυτική Όχθη

Ομάδα ισραηλινών μπλόκαρε άλλο ένα φορτηγό με βοήθεια και επιτέθηκε στον οδηγό του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο οδηγός υπέστη ελαφρά τραύματα και το φορτηγό πυρπολήθηκε στην επίθεση, η οποία σημειώθηκε κοντά στον ισραηλινό οικισμό Kochav Hashahar, ανατολικά της Ραμάλα.

Πρόκειται για την τελευταία από τις πολλές επιθέσεις που πραγματοποιούνται σε φορτηγά από Ισραηλινούς εξτρεμιστές, οι οποίοι δηλώνουν ότι εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέχρι να επιστραφούν όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι.

08:33 Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στη Δυτική Γαλιλαία

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι εκτοξεύθηκαν αρκετά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το νότιο Λίβανο προς την περιοχή της δυτικής Γαλιλαίας στα βορειοδυτικά του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέρριψαν ένα από τα drones πάνω από τη θάλασσα με πυραύλους αναχαίτισης, ενώ ένα δεύτερο drone συνετρίβη κοντά στην ισραηλινή κοινότητα Ga’aton.

Τις τελευταίες ώρες έχουν ενεργοποιηθεί σειρήνες σε περιοχές σε όλο το βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας τους πολίτες να προφυλαχθούν από εχθρικά αεροσκάφη.

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αν ευθύνεται για τις επιθέσεις.

08:25 Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τo νότιο τμήμα της Γάζας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας