Ορατό το Βόρειο Σέλας σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ και της Ευρώπης

461

Εντυπωσιακές εικόνες από τη γεωμαγνητική καταιγίδα που «πλήττει» τη Γη

Tο National Oceanic and Atmospheric ανακοίνωσε ότι η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που κάνει το Βόρειο Σέλας ορατό σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ έχει αναβαθμιστεί σε επίπεδο 5.

Οι «ακραίες» συνθήκες του G5 έφτασαν στη Γη από τον ήλιο λίγο πριν τις 19:00 το βράδυ της Παρασκευής — η πρώτη γεωμαγνητική καταιγίδα τέτοιου μεγέθους από το Halloween του 2003, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία.

Αυτή η καταιγίδα οδήγησε σε διακοπές ρεύματος στη Σουηδία και κατέστρεψε μετασχηματιστές στη Νότια Αφρική, ανέφερε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Μια γεωμαγνητική καταιγίδα G5 μπορεί να προκαλέσει «εκτεταμένα προβλήματα ελέγχου τάσης και προβλήματα στο σύστημα προστασίας, ορισμένα συστήματα δικτύου μπορεί να παρουσιάσουν πλήρη κατάρρευση ή διακοπή ρεύματος», σύμφωνα με την κλίμακα καταιγίδας του NOAA.

Τα συστήματα GPS, η δορυφορική πλοήγηση και άλλες τεχνολογίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν

Μερικές από τις πρώτες φωτογραφίες του Πολικού ή Βόρειου Σέλας (Aurora Borealis) από τις ΗΠΑ προέρχονται από το Nate deLabry στη λίμνη Sebago του Μέιν.

Μόλις ορατό με γυμνό μάτι, το Βόρειο Σέλας μπορεί να δει κανείς στην Ατλάντα στις 10 μ.μ. ώρα ET.

Είναι ευκολότερο να το δεις μέσα από φωτογραφίες χρησιμοποιώντας μια μακρά έκθεση. Η παρακάτω φωτογραφία, τραβήχτηκε από τον Eric Zerkel του CNN.

Η πρόβλεψή του για τις 10:04 μ.μ. ET έδειξε ότι σχεδόν όλος ο Καναδάς θα έχει μεγάλες πιθανότητες να δει το σέλας εάν ο ουρανός είναι σκοτεινός και καθαρός. Το Βόρειο Σέλας φαίνεται στο Ουισκόνσιν, στο Μίσιγκαν και στη Φλόριντα.

Περιοχές τόσο νότια όσο η κοιλάδα του ποταμού Οχάιο, η Δυτική Βιρτζίνια και το Μέριλαντ θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν το βόρειο σέλας.

Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σέλας στα μακρινά βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ασίας και της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας. Η Ισλανδία θα συνεχίσει να έχει κορυφαία θέαση.

Το σέλας όπως εμφανίστηκε σε Γερμανία και Ελβετία.

Το σέλας φάνηκε και σε μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι είναι η γεωμαγνητική καταιγίδα

Γεωμαγνητική καταιγίδα ονομάζεται το φαινόμενο που σχετίζεται με ξαφνικές και δυναμικές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Προκαλείται από έντονες εκρήξεις πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου στο διάστημα. Ως αποτέλεσμα μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας, υπάρχουν ταχείες αλλαγές στις παραμέτρους του ηλιακού ανέμου.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα είναι μία από τις παραμέτρους που διαμορφώνουν το λεγόμενο διαστημικό καιρό και η οποία προκαλεί διαταραχές στα γήινα συστήματα εδάφους και στα συστήματα επικοινωνίας στη Γη.

Στην ιστοσελίδα www.n3kl.org του Εθνικού Ωκεανικού και Ατμοσφαιρικού Οργανισμού (ΝΟΑΑ) : (αμερικανική οργάνωση που παρακολουθεί και μελετάει τα ακραίων καιρικά φαινόμενα), υπάρχουν διαθέσιμες τρέχουσες παράμετροι του μαγνητικού πεδίου της Γης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας