Ρωσία-«Βαλκάνια στο χείλος του πολέμου»–ΗΠΑ προς Σερβία: «Μην εισβάλλετε στο Κόσοβο»

1486

Η Δύση ξεχνάει πως το Κόσσοβο είναι Σερβικό και πως η Σερβία έφτασε σε τέτοιο ταπεινωτικό σημείο υποχωρήσεων ώστε τώρα να προσπαθεί να περισώσει περιουσίες και ζωές των Σέρβων του Βόρειου Κοσσόβου, οι οποίοι πιέζονται να ξεριζωθούν από τις πατρογονικές εστίες τους!

Με ανακοίνωση τους, οι Αμερικανοί ζητούν από την Σερβία να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα της από τα σύνορα με το Κόσοβο κάνοντας λόγο για “άνευ προηγουμένου” στρατιωτική ανάπτυξη.

Μάλιστα για τον ίδιο λόγο ο ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν επικοινώνησε με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Είναι η πρώτη φορά που ΗΠΑ και Βρετανία ανησυχούν πολύ σοβαρά για σερβική επέμβαση στο Κόσοβο και λαμβάνουν στρατιωτικά μέτρα ειδικά μετά το ένοπλο επεισόδιο στο Μοναστήρι στο Μπάνισκο.

Σε ύψιστο συναγερμό έχουν τεθεί οι δυνάμεις της KFOR , οι οποίες αυξάνονται, καθώς και οι δυνάμεις του Κοσόβου.

Ο Σέρβος Πρόεδρος Βούτσιτς είδε τον “παλιό φίλο” Ρώσο Πρέσβη στη Σερβία, Μπόκαν-Καρτσένκο, προκειμένου να συντονιστούν οι κινήσεις των δύο χωρών.

ΗΠΑ: Άνευ προηγουμένου στρατιωτική ανάπτυξη – Να αποσυρθούν οι σερβικές δυνάμεις!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «καλούν τη Σερβία να αποσύρει τα στρατεύματα» που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Κόσοβο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ανακοινώνοντας μια ενίσχυση της παρουσίας της δύναμης KFOR του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

«Βλέπουμε μια σημαντική σερβική στρατιωτική ανάπτυξη κατά μήκος των συνόρων με το Κόσοβο», συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης «άνευ προηγουμένου» πυροβολικού, αρμάτων μάχης και μονάδων πεζικού, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος του NSC Τζον Κίρμπι, όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο εάν η Σερβία προετοιμάζεται για μια “στρατιωτική εισβολή” στο Κοσσυφοπέδιο είπε:

“Το εξετάζουμε, το παρατηρούμε. Αλλά ο σκοπός [της συγκέντρωσης των σερβικών στρατιωτικών στρατευμάτων], δεν μπορώ να πω τώρα ποιος είναι”.

Ο Κίρμπι υπογράμμισε ότι «λόγω των πρόσφατων εξελίξεων η KFOR», η δύναμη που έχει αναπτυχθεί από το ΝΑΤΟ σε αυτή την πρώην σερβική επαρχία, «θα αυξήσει την παρουσία της» στο βόρειο τμήμα του εδάφους.

Δεν ήταν σε θέση να πει εάν πρόκειται μόνο για μια αναδιάταξη των στρατευμάτων της KFOR προς το βόρειο Κόσοβο ή μιας σαφή αύξηση του αριθμού των στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί από τη δύναμη αυτή.

Ο Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν τηλεφώνησε σήμερα στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς για να του εκφράσει την «ανησυχία» των ΗΠΑ και να «υπογραμμίσει την ανάγκη για άμεσο περιορισμό των εντάσεων αμέσως και για την επιστροφή στον διάλογο».

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι.

Δείτε βίντεο με τις μετακινήσεις σερβικών δυνάμεων

Βρετανία: Μεταβίβασε τη διοίκηση ενός τάγματος στο ΝΑΤΟ για να χρησιμοποιηθεί στο Κόσοβο «εφόσον χρειαστεί»

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας μεταβίβασε τη διοίκηση ενός τάγματος στο ΝΑΤΟ ώστε να μπορέσει να παράσχει στήριξη στο Κόσοβο, εφόσον χρειαστεί, ανακοίνωσε σήμερα στο Λονδίνο.

Στις αρχές αυτές της εβδομάδας μια σύγκρουση μεταξύ αστυνομικών και ένοπλων Σέρβων που είχαν ταμπουρωθεί σε ένα μοναστήρι μετέτρεψε σε πεδίο μάχης ένα ήσυχο χωριό στο βόρειο Κόσοβο.

«Λόγω της τρέχουσας κατάστασης στο Κόσοβο, μεταβιβάσαμε τη διοίκηση του 1ου Τάγματος του Βασιλικού Συντάγματος της Πριγκίπισσας της Ουαλίας – μιας εφεδρείας για τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) στο ΝΑΤΟ, ώστε να παράσχει στήριξη εφόσον χρειαστεί» ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως παρατηρείται ανάπτυξη Σερβικών δυνάμεων στα σύνορα με τη γειτονική χώρα.

Ρωσία: «Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση στο Κόσοβο»

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς μια «δυνητικά επικίνδυνη», όπως την αποκάλεσε, κατάσταση στο Κόσοβο, όπου Σέρβοι ένοπλοι επιτέθηκαν σε ένα χωριό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία και ταμπουρώθηκαν σε ένα μοναστήρι.

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη χώρα το Κόσοβο, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί, και υποστηρίζει παραδοσιακά τη Σερβία με την οποία έχει στενούς θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στο Κόσοβο, βλέπουμε μια παραδοσιακά προκατειλημμένη στάση απέναντι στους Σέρβους… Η κατάσταση είναι πολύ, πολύ τεταμένη και δυνητικά επικίνδυνη, την παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ρωσία: «Υπάρχει κίνδυνος το Κόσοβο να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων σε πόλεμο»

Η Ρωσία κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κοσόβου ως υπεύθυνη «για το αίμα που χύθηκε» την Κυριακή, στις ταραχές που σημειώθηκαν κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συρθεί «ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων σε μια επικίνδυνη άβυσσο».

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αίμα που χύθηκε είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής υποκίνησης της σύγκρουσης του αυτοαποκαλούμενου πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η οποιαδήποτε προσπάθεια επιδείνωσης της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει «όλη την περιοχή των Βαλκανίων σε έναν επικίνδυνο γκρεμό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η αστυνομία του Κοσόβου προβαίνει «εδώ και καιρό» σε «συστηματικές τιμωρητικές ενέργειες σε βάρος της σερβικής κοινότητας».

«Οι βαριά οπλισμένες ειδικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει τις μη αλβανικές ζώνες είναι το κυριότερο όργανο που εξωθεί τους Σέρβους εκτός του Κοσόβου», υποστηρίζει η Μόσχα. Αναφερόμενη εξάλλου στο εμπάργκο προϊόντων εκ μέρους της Σερβίας, η Ρωσία υποστηρίζει ότι «οι κοινότητες του βόρειου (Κοσόβου) βρίσκονται εδώ και μήνες στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής».

«Υπάρχει άμεσος κίνδυνος να επανακάμψει η εθνοκάθαρση που εφάρμοζαν οι Αλβανοί εξτρεμιστές του Κοσόβου», προειδοποιεί το υπουργείο.

Τί συνέβη την Κυριακή στο Κόσοβο: «Πολιορκία» ενόπλων σε μοναστήρι – 4 νεκροί

Ένοπλοι που επέβαιναν σε τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν σε χωριό που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και ταμπουρώθηκαν σε ένα μοναστήρι, με τη βία να αναζωπυρώνεται στον ανήσυχο βορρά.

Η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι ένας αστυνομικός και τρεις από τους σχεδόν 30 δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών γύρω από το χωριό Μπάνισκο.

Μοναχοί και προσκυνητές είχαν κλειστεί μέσα στον ναό του σερβικού ορθόδοξου μοναστηριού, καθώς η πολιορκία μαίνονταν επί ώρες.

Στη συνέντευξή του ο Κούρτι είπε ότι οι ένοπλοι «δεν είναι πολίτες (…) αλλά επαγγελματίες, αστυνομικοί ή στρατιωτικοί που βρίσκονται μέσα και γύρω από το μοναστήρι».

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι και ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα κατηγόρησαν ως υπεύθυνους τους «εγκληματίες που χρηματοδοτούνται από τη Σερβία»«Είναι επαγγελματίες, με στρατιωτικό και αστυνομικό υπόβαθρο», είπε ο Κούρτι.

Η αστυνομία είπε ότι οι δράστες τοποθέτησαν πρώτα βαρέα οχήματα σε μια γέφυρα στο χωριό.

Πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών που τους πλησίασαν, πριν κατευθυνθούν στο κοντινό μοναστήρι. Εκτός από τα θύματα, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στους πυροβολισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία του Κοσόβου.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η συνοριακή αστυνομία του Κοσόβου έκλεισε δύο σημεία διέλευσης με τη Σερβία.

Ο νόμος ορίζει ότι οι αρχές του Κοσόβου δεν μπορούν να επέμβουν στις ορθόδοξες εκκλησίες και τα μοναστήρια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας. Εξαιρούνται οι έκτακτες συνθήκες, όπως για παράδειγμα μια πυρκαγιά ή ένας σεισμός.

Δείτε τον οπλισμό των Σέρβων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας