Κορονοϊός: Συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό–Ποια είναι, πόσο να μας ανησυχούν

478
πόσο να μας ανησυχούν

«Την επόμενη μέρα μετά τον εμβολιασμό δεν θα σχεδίαζα κάτι που θα απαιτούσε επίπονη σωματική δραστηριότητα», δήλωσε ο δρ Πίτερ Μαρκς, επικεφαλής εμβολίων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, ο οποίος παρουσίασε κόπωση μετά την πρώτη του δόση

Ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, κόπωση και πυρετό προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, συμπτώματα που σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελούν μια φυσιολογική απόκριση του οργανισμού έναντι του εμβολίου.

Είναι σημάδια ανοδικής ανοχής του συστήματος -μια φυσιολογική απόκριση στα εμβόλια, αναφέρουν οι επιστήμονες.

«Την επόμενη μέρα μετά τον εμβολιασμό δεν θα σχεδίαζα κάτι που θα απαιτούσε επίπονη σωματική δραστηριότητα», δήλωσε ο δρ Πίτερ Μαρκς, επικεφαλής εμβολίων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, ο οποίος παρουσίασε κόπωση μετά την πρώτη του δόση.

Όπως εξηγεί, το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου έχει δύο βασικούς βραχίονες. Ο πρώτος αντιδρά μόλις το σώμα εντοπίσει έναν ξένο εισβολέα. Τα λευκά αιμοσφαίρια συρρέουν στο σημείο, προκαλώντας φλεγμονή που είναι υπεύθυνη για ρίγη, πόνο, κόπωση και άλλες παρενέργειες.

Η ταχεία απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος τείνει να μειώνεται με την ηλικία, ένας λόγος για τους νεότερους ανθρώπους να αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες πιο συχνά από τους ηλικιωμένους. Επίσης, ορισμένα εμβόλια προκαλούν απλώς περισσότερες αντιδράσεις από άλλα.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι όλοι οι οργανισμοί αντιδρούν διαφορετικά. Εάν δεν αισθανθήκατε τίποτα μία ή δύο ημέρες μετά από οποιαδήποτε δόση, αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί.

Στο μεταξύ, τα εμβόλια προκαλούν ήδη την εκκίνηση του δεύτερου βραχίονα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι αυτό το οποίο θα παράσχει, τελικά, την πραγματική προστασία από τον ιό, παράγοντας αντισώματα.

Και εδώ έρχεται μια ακόμη ενοχλητική παρενέργεια: Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται, προκαλεί μερικές φορές προσωρινό πρήξιμο στους λεμφαδένες, όπως αυτοί που βρίσκονται κάτω από το χέρι.

Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τις γυναίκες να προγραμματίζουν προ του εμβολιασμού τους κατά του Covid-19 μαστογραφία, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να εκληφθεί ένας πρησμένος αδένας ως καρκίνος.

Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες αποτελούν τον κανόνα, τη «ρουτίνα». Ωστόσο, μετά από εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο έχουν εντοπιστεί λίγα σοβαρά περιστατικά.

Ενα μικρό ποσοστό ατόμων που έλαβαν εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson ανέφεραν έναν ασυνήθιστο τύπο θρόμβου αίματος. Ορισμένες χώρες σταμάτησαν, έπειτα από αυτό, τους εμβολιασμούς σε ηλικιωμένους με τα εν λόγω εμβόλια, ωστόσο οι ρυθμιστικές αρχές επιμένουν ότι τα οφέλη της προσφοράς τους υπερτερούν των κινδύνων.

Οι άνθρωποι έχουν επίσης, περιστασιακά, σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό τους. Γι’ αυτό σας ζητείται να μείνετε για περίπου 15 λεπτά μετά τη λήψη οποιουδήποτε τύπου εμβολίου COVID-19, ώστε να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αντίδραση μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τέλος, οι αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν η προσωρινή καρδιακή φλεγμονή, που μπορεί να προκύψει με πολλούς τύπους λοιμώξεων, μπορεί επίσης να είναι μια σπάνια παρενέργεια μετά τα εμβόλια mRNA, το είδος των Pfizer και Moderna. Οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ δεν μπορούν ακόμη να ενημερώσουν εάν υπάρχει σύνδεσμος, αλλά λένε ότι παρακολουθούν έναν μικρό αριθμό περιστατικών, που αφορούν κυρίως άνδρες εφήβους ή νεαρούς ενηλίκους.

Πιθανή παρενέργεια η εμφάνιση έρπη ζωστήρα

Μεταξύ των σπανιότερων παρενεργειών που μπορεί να εμφανιστούν είναι αυτή που εντόπισαν πρόσφατα γιατροί στο Ισραήλ, οι οποίοι παρατήρησαν ότι έξι εμβολιασμένοι εμφάνισαν συμπτώματα έρπητα ζωστήρα.

Οι ερευνητές του Tel Aviv Sourasky Medical Center και του Carmel Medical Center στη Χάιφα, σύμφωνα με την «Jerusalem Post» κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός για τον κοροναϊό SARS-CoV-2 μπορεί να συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα σε ανθρώπους με αυτοάνοσες φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις (AIIRD).

Στην έρευνα συμμετείχαν 491 ασθενείς με AIIRD και 99 υγιείς εθελοντές που λειτούργησαν ως ομάδα ελέγχου. Διαπιστώθηκε ότι από τους 491 ασθενείς έξι εμφάνισαν έρπητα ζωστήρα, ο οποίος εκδηλώνεται με μικρούς ερυθρούς ερεθισμούς στο δέρμα, που προκαλούν κνησμό, και μπορεί να οδηγήσει σε «μεθερπητική νευραλγία», μια κατάσταση συνεχούς πόνου.

Οι πέντε από τους έξι ασθενείς ήταν νεαρής ηλικίας, είχαν ήπια συμπτώματα αυτοάνοσης πάθησης AIIRD και λάμβαναν ελάχιστα ή καθόλου φάρμακα για την αντιμετώπισή της. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι το εμβόλιο είναι η αιτία» της εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα, επισήμανε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Victoria Furer.

«Μπορούμε να πούμε ότι (σ.σ.: το εμβόλιο κατά του Covid-19) ενδέχεται να αποτελέσει το έναυσμα (σ.σ.: που θα οδηγήσει στον έρπητα ζωστήρα) σε κάποιους ασθενείς» πρόσθεσε η ρευματολόγος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας