“Ποντίκι” σε γερμανική φάκα με τουρκικό τυρί η κυβέρνηση Μητσοτάκη

584
“Ποντίκι” σε γερμανική φάκα με τουρκικό τυρί

Μια αλληλουχία γεγονότων δείχνει ότι η χώρα μας εγκαταλείπει τον πλούτο και τα κοιτάσματά της για χάρη των “πράσινων πακέτων ενίσχυσης”, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στην Τουρκία για να πλιατσικολογήσει τον ελληνικό ορυκτό πλούτο. H Κυβέρνηση Μητσοτάκη σκόπευε η απολιγνιτοποίηση να γίνει ως το 2029, αλλά τώρα συζητείται να γίνει ως το 2023! Κι άρχισαν να κλείνουν το ένα εργοστάσιο λιγνίτη της ΔΕΗ μετά το άλλο στην Δυτική Μακεδονία. Το πιο πρόσφατο είναι το οριστικό κλείσιμο της τεράστιας μονάδας παραγωγής ενέργειας στην Καρδία της Κοζάνης!

Το καλοκαίρι του 2018, είχα πει για πρώτη φορά σε συνέντευξή μου, ότι «δεν φοβάμαι να μην μας πάρει τα κοιτάσματα η Τουρκία με κάποια πολεμική ενέργεια. Φοβάμαι μην τα δώσουμε οικειοθελώς εμείς οι ίδιοι»! Έκτοτε, πολλά έχουν γραφτεί γι’ αυτό που ονομάζεται “Πρέσπες του Αιγαίου”! Υποτίθεται ότι η ΝΔ θα έσωζε την παρτίδα αυτή με την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Στις 22 Απριλίου 2021, ο Δένδιας προέβη σε δήλωση-σοκ στο Arab News: «Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, είναι ένας παράδεισος στη Γη… Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Αν την δήλωση αυτή την είχε κάνει υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε γίνει πολιτικός σεισμός. Οι αναλυτές που διάκεινται φιλικά προς την κυβέρνηση έσπευσαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για διπλωματική κίνηση με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεών μας με τους Σαουδάραβες. Φυσικά, οι δηλώσεις του απεικόνιζαν την μεταστροφή της πολιτικής της ΝΔ σχετικά με τα δυνάμει κοιτάσματά μας.

Η δήλωση αυτή ουσιαστικά δεν είχε αποδέκτες τους Άραβες, αλλά την ΕΕ, την Γερμανία και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) που εδρεύει στο Παρίσι. Ο Δένδιας κατέθεσε “φάκελο” στις Βρυξέλλες για αύξηση της χρηματοδότησης της Ελλάδας για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Τι έπαθε ξαφνικά η κυβέρνηση και αποφάσισε ότι πρέπει να ρισκάρει την ενεργειακή επάρκεια και αυτονόμηση της χώρας χάριν της πράσινης ενέργειας; Ποιος είναι αυτός που λέει και προωθεί όσα πράττει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Είναι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), που ιδρύθηκε ως το κύριο διεθνές φόρουμ για ενεργειακή συνεργασία σε θέματα, όπως η ασφάλεια του εφοδιασμού, η μακροπρόθεσμη πολιτική, η ενεργειακή απόδοση, η αειφορία, η έρευνα και ανάπτυξη, η τεχνολογική συνεργασία και οι διεθνείς ενεργειακές σχέσεις. H χώρα μας, συμμετέχει στον ΙΕΑ από το 1976 μαζί με τις παρακάτω χώρες:

Πρόκειται για οργανισμό με παρεμβατικότητα διεθνώς που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για όλους τους “παίκτες”, με στόχο την αποφυγή των ενεργειακών κραχ και τις διεθνείς κρίσεις. Ο ΙΕΑ, όμως, εδώ και μερικά χρόνια ενεργεί σαν πλασιέ συγκεκριμένων συμφερόντων και συμπεριφέρεται σαν “ταλιμπάν” της πράσινης ενέργειας. Διοχετεύει στην αγορά σενάρια που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, διασπείροντας αδικαιολόγητα φόβο και πανικό.

Οι Έλληνες “στρατιώτες” της Τουρκίας στον υβριδικό πόλεμο κατά της Ελλάδας

Στην ουσία, αν όλες οι χώρες ακολουθήσουν σήμερα, αυτά που λέει ο ΙΕΑ, θα ζήσουμε άμεσα ενεργειακό κραχ! Η τεχνοκρατική-συμβουλευτική υπόσταση του Οργανισμού, έχει μεταβληθεί καρά τρόπο που μακροπρόθεσμα ενισχύει τα συμφέροντα χωρών όπως η Γερμανία, η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν. Υποστηρίζει ανοιχτά ότι πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες. Αυτό ακριβώς που υιοθέτησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο ΙΕΑ θεωρεί ότι ο πλανήτης ως το 2050, πρέπει να βασιστεί στα υπάρχοντα κοιτάσματα. Δηλαδή να βασιστούμε σε χώρες, όπως η Ρωσία, το Αζερμπαιτζάν, το Καζακστάν, το Ιράν, η Βενεζουέλα, η Σαουδική Αραβία κ.α. Και φυσικά να σταματήσει το fracking που αν συμβεί αυτό, τότε μιλάμε για την πλήρη ενεργειακή διάλυση των ΗΠΑ. Προτείνει επίσης, να στραφεί ο πλανήτης στην πυρηνική ενέργεια αντί για τους υδρογονάνθρακες.

Τέτοια ακραία σενάρια, βολεύουν αφάνταστα τους δημιουργούς του Nord Stream II, δηλαδή την Γερμανία και την Ρωσία, αφού αν γίνουν όσα προτείνει ο ΙΕΑ, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να καμφθούν άμεσα οι όποιες αντιδράσεις για την αποπεράτωση του αγωγού. Και επειδή θα χρειαστεί να εκμεταλλευτούμε τα ήδη υπάρχοντα κοιτάσματα χωρών με αποδεδειγμένα μεγάλα αποθέματα, θα πρέπει αναγκαστικά να βγει το Ιράν από τις κυρώσεις και να αρχίσει τις εξαγωγές! Παράλληλα, βολεύεται και η Τουρκία, αφού δεν δίνει δεκάρα για την διεθνή νομιμότητα και τις διεθνείς συστάσεις!

Μπιρόλ, το τουρκικό τυρί

Ποιος είναι το μεγάλο αφεντικό του ΙΕΑ; Γνωρίζουν άραγε οι επιχειρηματίες που έσπευσαν να επενδύσουν με βάση τις “κατευθυντήριες γραμμές” του; Αφεντικό του, λοιπόν, είναι ένας πανεπιστημιακός από την Τουρκία. Εκτελεστικός διευθυντής του από τον Σεπτέμβριο 2015 είναι ο Δρ Φατίχ Μπιρόλ! Ο 63χρονος Μπιρόλ είναι γεννημένος στην Άγκυρα και απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Forbes μεταξύ των ισχυρότερων ανθρώπων όσον αφορά την επιρροή στην ενεργειακή σκηνή.

Είναι επίσης πρόεδρος του Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (Νταβός) και μέλος της ομάδας υψηλού επιπέδου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την αειφόρο ενέργεια. Εκλέχτηκε στον ΔΟΕ με την υποστήριξη του Ερντογάν αλλά και του γαμπρού του Αλμπαϊράκ και βέβαια με τις ευλογίες της Μέρκελ. Η αγορά της Ενέργειας έχει υπερτιμήσει τις δυνατότητες του Μπιρόλ, παρότι το μόνο που έκανε ήταν να εκδίδει το γνωστό περιοδικό του Οργανισμού και πέραν του επικοινωνιακού ταλέντου που διαθέτει, δεν σημείωσε κάποια επιτυχία στις κρίσεις που ζει η αγορά! Πάντως, στα διεθνή ΜΜΕ θα βρει κάποιος διθυραμβικά άρθρα για τον Μπιρόλ, τα οποία συντέλεσαν στο να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία το 2018.

Κατά έναν περίεργο τρόπο, η βουλιμία του Ερντογάν για να κάνει πλιάτσικο στις ενεργειακές πηγές των γειτονικών του χωρών, ξεκινά την εποχή που ο Μπιρόλ εκλέγεται στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας το 2015. Εκείνη την εποχή η Τουρκία συνεργαζόταν με το ISIS στο λαθρεμπόριο πετρελαίου από την Συρία και την Λιβύη, όπως αποκάλυψαν και τα WikiLeaks. Η εκλογή Μπιρόλ, φαίνεται ότι άνοιξε διάπλατα την όρεξή του Ερντογάν για τα κοιτάσματα του Ιράκ και της Συρίας αλλά και της Λιβύης, αλλά και για τα κυπριακά και δυνάμει ελληνικά κοιτάσματα.

Πόσο μεγάλη απειλή είναι το νέο τουρκικό θαλάσσιο drone Ulaq

Την ίδια περίοδο ο Ερντογάν κερδίζει σε παιχνίδια αγωγών που θεωρούνταν χαμένα για την Τουρκία. Επίσης, οι μπίζνες της Τουρκίας σε Αζερμπαιτζάν και Ιράν θέριεψαν όσο ο Μπιρόλ διοικούσε τον ΙΕΑ. Στις αρχές του 2021, ο Μπιρόλ, διοργάνωσε ένα web seminar, μάλλον event, με καλεσμένο τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας! Θέμα ήταν τα ενεργειακά της Τουρκίας. Στη πράξη έμοιαζε ο Μπιρόλ να οαλιρνει συνέντευξη από τον Τούρκο υπουργό!

Ποντίκι σε γερμανική φάκα

Στο site του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών των χωρών-μελών του σταματά το 2015, λες και δεν βρήκαν τα νέα στοιχεία που έχουμε όλοι μας! Εδώ γεννούνται ερωτήματα. Ο Μπιρόλ τι έχει πει άραγε για τις τεράστιες επενδύσεις της Τουρκίας σε έρευνες για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και αγωγούς, με την αγορά ερευνητικών σκαφών και γεωτρύπανων όσο αυτός ήταν επικεφαλής στον ΙΕΑ; Απολύτως τίποτα!

Όταν η Τουρκία κάνει πλιάτσικο σε πηγές άλλων χωρών, ο Οργανισμός τι έχει πει σχετικά με την Ενεργειακή Ασφάλεια; Απολύτως τίποτα! Για τα λιγνιτικά εργοστάσια της Τουρκίας τι έχει να πει ο Μπιρόλ; Για τις μεγάλες μονάδες ενέργειας που μολύνουν την θάλασσα και τον ουρανό του Αιγαίου; Απολύτως τίποτα! Για το υπό κατασκευή τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο πάνω στην σεισμογενή πλάκα του Ακουγιού; Απολύτως τίποτα! Αντίθετα ο Μπιρόλ, χαιρέτισε τις ανακοινώσεις του Ερντογάν περί εύρεσης τεραστίου κοιτάσματος στην Μαύρη θάλασσα από όπου θα αρχίσει τις εξορύξεις το 2023. Το μόνο που τον ένοιαξε ήταν που θα βρει η Τουρκία έξι δισ. δολάρια για να τις ξεκινήσει. Απίστευτα πράγματα…

Δεν είναι όμως περίεργο η Ελλάδα να ακολουθεί πιστά όσα λέει ο Τούρκος επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ενώ η Τουρκία κάνει ακριβώς τα αντίθετα; Δεν είναι περίεργο η Ελλάδα να εγκαταλείπει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες ενώ η Τουρκία τις ενισχύει με κάθε τρόπο και μάλιστα πειρατικό στην Ανατολική Μεσόγειο; Πολύ περίεργο και χωρίς καμία σοβαρή εξήγηση εκ μέρους της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ας μην κρυβόμαστε! Η αγορά ξέρει ότι η “φάκα” για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι “made in Germany”. Απλά το “τυρί” στη φάκα είναι τουρκικό και μάλιστα από τα καλύτερα σύμφωνα με το Forbes. Και το τυρί έχει ονοματεπώνυμο: λέγεται Φατίχ Μπιρόλ. Κατά τα άλλα, αν δεν αλλάξουμε γραμμή πλεύσης, η εθνική ζημιά θα είναι γιγαντιαία και κανένα πράσινο αφήγημα δεν θα είναι ικανό να ξεπλύνει τους υπεύθυνους…

Πηγή: Slpress

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας