“Επανεκκίνηση τουρισμού” με υποταγή στα μεγάλα συμφέροντα

973
τουρισμού

Mε υποταγή στις αξιώσεις των μεγαλοξενοδόχων και των αεροπορικών εταιρειών πραγματοποιείται από χθες, 1η Ιουλίου, η “επανεκκίνηση” της τουριστικής βιομηχανίας.

Η «επανεκκίνηση» γίνεται με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα – «λάστιχο, τους ανύπαρκτους ελέγχους (θα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί) και τα προσωρινά «μπαλώματα» στο δημόσιο σύστημα Υγείας που αφήνουν έκθετους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Όλα αυτά την ώρα που διεθνώς ο αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού γιγαντώνεται ξανά επικίνδυνα, ενώ αύξηση κρουσμάτων σημειώνεται και στην Ελλάδα.

Με βάση τη σχετική λίστα που ενέκρινε η Ε.Ε., ως επιστέγασμα των παζαριών και των γεωπολιτικών ανταγωνισμών, από σήμερα στην Ελλάδα επιτρέπεται η είσοδος σε:

– Μόνιμους κατοίκους της «περιοχής ΕΕ+», που περιλαμβάνει τις χώρες Σένγκεν (συμπεριλαμβανομένων Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Σένγκεν χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και τη Βρετανία.

– Όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών.

– Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) γίνονται δεκτοί από όπου και εάν προέρχονται.

Παραπέρα, η κυβέρνηση, «ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση», επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μόνιμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών: Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϊλάνδη, Τυνησία, αλλά και την Κίνα, για την οποία μπαίνει ως υποσημείωση πως το ζήτημα «θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας».

Εκτός λίστας – η οποία θα ανανεώνεται ανά 15ήμερο – βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ρωσία. Ειδικά για τις πτήσεις, δεν επιτρέπονται (μέχρι τις 15/7) απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία και τη Σουηδία, ενώ όλες οι άλλες απευθείας πτήσεις μπαίνουν ελεύθερα.

Για τα τα χερσαία σημεία εισόδου προβλέπεται: Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για «ουσιώδεις λόγους», όπως και στα σύνορα με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία.

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν από το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν στις ελληνικές αρχές ειδική φόρμα («Passenger Locator Form»), ενώ με βάση το «προφίλ» επικινδυνότητας οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας