Μείωση δαπανών ΗΠΑ για ΝΑΤΟ. Δεύτερη η Ελλάδα 2,22% του ΑΕΠ

835
νατο

Οι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει στις ΗΠΑ να μειώσουν τη συμβολή τους στον προϋπολογισμό λειτουργίας του Συμφώνου, ενώ η Γαλλία αρνείται να συμμετάσχει στην πρόσθετη επιβάρυνση που αποφασίστηκε.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, στην οποία θα συμμετάσχει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε απαιτήσει κατά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ, το 2018, τη μείωση της συμβολής της χώρας του.

Οι ΗΠΑ καταβάλλουν σήμερα το 22,1% του προϋπολογισμού του ΝΑΤΟ -που ανήλθε σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια (2,37 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2019 και η Γερμανία το 14,7%. Η Γαλλία συμβάλλει με το 10,5% του προϋπολογισμού.

Η συμφωνία επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν τη συμβολή τους στο 16,35% επί του συνόλου. Η Γερμανία θα προσαρμόσει στο ίδιο επίπεδο τη δική της συμβολή και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας δέχονται να πληρώσουν περισσότερα. Η άρνηση της Γαλλίας να συμμετάσχει στη συμφωνία αυτή δεν επηρεάζει την ισχύ της, αλλά οδηγεί τους υπόλοιπους να προσαρμόσουν τον καταμερισμό της συμβολής, εξηγούν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Το Παρίσι αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση κρίνοντας ότι αυτό «κινδυνεύει να εξελιχθεί σε προηγούμενο που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να μειώσουν τη συμβολή τους και στους προϋπολογισμούς άλλων διεθνών οργανισμών», εξήγησε ένας διπλωμάτης. «Είναι προφανές ότι θα αποτελέσει προηγούμενο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που δαπανούν ποσοστιαία τα μεγαλύτερα ποσά για το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα για το 2019 θα δαπανήσει κατ’ εκτίμηση το 2,22% του ΑΕΠ της, παραμένοντας στη δεύτερη θέση των χωρών του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο οι ΗΠΑ (με το 3,39% του ΑΕΠ), η Ελλάδα, η Βρετανία (με το 2,15% του ΑΕΠ), η Εσθονία (2,07%) και η Πολωνία (2,05%) θα ξεπεράσουν τη νόρμα του 2% που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του 2006.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας