Μένουν μόνο οι τεχνολογικοί κολοσσοί-Η κατάρρευση SVB τελειώνει τις Startups

910

Handelsblatt: Η πτώχευση της SVB απειλεί και εταιρείες στη Γερμανία.

Σε πανικό βρίσκονται οι επικεφαλής δεκάδων startup στο Bay Area της Καλιφόρνια, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς πλέον δεν έχουν πρόσβαση σε χρήματα για να καλύψουν υποχρεώσεις και να πληρώσουν τους εργαζομένους τους ενώ πλέον φόβοι υπάρχουν για την διάχυση της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.

Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία προσπαθεί να συντρίψει τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενώ γνώριζε τι θα γίνει ήδη έχουν βάλει αρκετούς να κάνουν και δεύτερες σκέψεις για την πραγματική αιτία.

Αυτό όμως που ανησυχεί είναι ότι με αυτή την χρεωκοπία ουσιαστικά οι τεχνολογικοί κολοσσοί θέτουν εκτός αγοράς κάθε επίδοξο ανταγωνιστή κάνοντας τον κόσμο ακόμα πιο στενά ελεγχόμενο.

Οι φόβοι για μετάδοση των επιπτώσεων έχουν φτάσει στον Καναδά, την Ινδία και την Κίνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η μονάδα της SVB πρόκειται να κηρυχθεί αφερέγγυα, έχει ήδη σταματήσει τις συναλλαγές και δεν δέχεται πλέον νέους πελάτες.

Το Σάββατο, οι ηγέτες περίπου 180 εταιρειών τεχνολογίας έστειλαν επιστολή καλώντας τον καγκελάριο του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ να παρέμβει.

«Η απώλεια καταθέσεων έχει τη δυνατότητα να ακρωτηριάσει τον κλάδο και να φέρει το οικοσύστημα πίσω 20 χρόνια», ανέφεραν στην επιστολή που είδε το Bloomberg. «Πολλές επιχειρήσεις θα τεθούν σε ακούσια εκκαθάριση εν μία νυκτί».

Ντόμινο επιπτώσεων

Αυτό είναι μόνο η αρχή. Η SVB είχε υποκαταστήματα στην Κίνα, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ινδία, το Ισραήλ και τη Σουηδία.

Επιχειρηματικά στελέχη προειδοποιούν ότι η κατάρρευση της τράπεζας θα μπορούσε να εξαλείψει τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, αν δεν  υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση. Η κοινοπραξία της SVB στην Κίνα, SPD Silicon Valley Bank Co., προσπάθησε να ηρεμήσει τους ντόπιους πελάτες της υπενθυμίζοντάς τους ότι οι δραστηριότητες ήταν ανεξάρτητες και σταθερές.

«Αυτή η κρίση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και γι’ αυτό σας καλούμε να την αποτρέψετε τώρα», ανέφεραν στην επιστολή τους προς τον Χαντ οι ιδρυτές και διευθύνοντες σύμβουλοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εταιρείες που αναφέρονται στην επιστολή περιλαμβάνουν τις Uncapped, Apian, Pockit και Pivotal Earth.

Ο Χαντ μίλησε με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας για την κατάσταση το πρωί του Σαββάτου και ο υπουργός Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών διεξήγαγε μια στρογγυλή τράπεζα με τις επηρεαζόμενες εταιρείες αργότερα μέσα στην ημέρα, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών.

Από τις 20:45 το βράδυ της Πέμπτης, τα πράγματα πήραν μπροστά, αναφέρει ένας ιδρυτής από το Βερολίνο: επενδυτές είχαν επικοινωνήσει μαζί του για να τον ρωτήσουν αν η νεοσύστατη επιχείρησή του είχε επενδύσει χρήματα στη Silicon Valley Bank. Εάν ναι, θα πρέπει να αποσύρει τα χρήματα “asap” – η συντομογραφία σημαίνει “το συντομότερο δυνατό”, σημειώνει η Handelsblatt.

Η Federal Deposit Insurance και η Federal Reserve εξετάζουν τη δημιουργία ενός ταμείου που θα επέτρεπε στις ρυθμιστικές αρχές να στηρίξουν περισσότερες καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ρυθμιστικές αρχές συζήτησαν το νέο ειδικό όχημα σε διαβουλεύσεις που είχαν με τραπεζικά στελέχη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η ελπίδα είναι ότι η δημιουργία ενός τέτοιου οχήματος θα καθησυχάσει τους καταθέτες και θα συμβάλει στον περιορισμό τυχόν πανικού, δήλωσαν οι άνθρωποι. Ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες δεν ήταν δημόσιες.

Ποια είναι η SVB

Η SVB είναι μια τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα, της Καλιφόρνιας που δανείζει χρήματα σε νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley και λαμβάνει καταθέσεις. Iδρύθηκε το 1983 με αφορμή ένα παιχνίδι πόκερ μεταξύ του Bill Biggerstaff και του Robert Medearis.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, το περασμένο έτος παρείχε χρηματοδότηση στο 44% όλων των εταιρειών τεχνολογίας και υγειονομικής περίθαλψης που υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια και που είναι δημόσια εισηγμένες σε χρηματιστήριο.

Οι εταιρείες αυτές αντιμετώπιζαν με τη σειρά τους τις δικές τους δυσκολίες το τελευταίο διάστημα, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των αναταράξεων στον τεχνολογικό τομέα και είχαν αποσύρει μεγάλα ποσά από τους λογαριασμούς τους.

Με βάση τα στοιχεία της FDIC είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους.

Από το ξεκίνημά της, η τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας.

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της.

Οι μετοχές της SVB υποχώρησαν 86% μεταξύ του καμπανιού έναρξης της Πέμπτης και της Παρασκευής πριν η εταιρεία ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τις συναλλαγές.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πλέον κλείσει την SVB Financial Group και έχουν αναλάβει τον έλεγχο των καταθέσεων της τράπεζας.

2 Σχόλια

 1. Fatal Distraction? Senior SVB Risk Manager Oversaw Woke LGBT Programs
  https://www.zerohedge.com/markets/fatal-distraction-senior-svb-risk-manager-oversaw-woke-lgbt-programs

  While Silicon Valley Bank careened toward its spectacular collapse, the bank’s head of risk management for Europe, Africa and the Middle East devoted a chunk of her time to various LGBTQ+ programs.
  Meanwhile, SVB went without a chief risk officer (CRO) from April 2022 to January 2023, the Daily Mail reports, as the bank apparently had little urgency to replace Laura Izurieta before finally tapping Kim Olson earlier this year.
  On the other hand, a few months before that long CRO vacancy began, SVB boasted, “We have a Chief Diversity, Equity and Inclusion Officer, an executive-led DEI Steering Committee and Employee Resource Groups with executive sponsors focused on these objectives.”
  As SVB’s CRO office stood vacant in Santa Clara, Jay Ersapah — a self-described “queer person of color from a working-class background” — was splitting her time between risk management and an assortment of woke programs, as she co-chaired SVB’s “European LGBTQIA+ Employee Resource Group.”
  For example, at the same time she was responsible for managing risks associated with SVB’s European, African and Middle Eastern portfolios, Ersapah oversaw a month-long Pride campaign.
  According to her bio on a professional networking site, Ersapah also “was instrumental in initiating the [SVB’s] first ever global ‘safe space catch-up,’ supporting employees in sharing their experiences of coming out” as something other than heterosexual.
  Ersapah, whose job history on LinkedIn lists roles at Citi, Barclays and Deloitte, also devoted some of her SVB time to writing articles promoting “Lesbian Visibility Day” and “Trans Awareness Week,” the Daily Mail reports.
  “I feel privileged to help spread awareness of lived queer experiences, partner with charitable organizations, and above all create a sense of community for our LGBTQ+ employees and allies,” Ersapah said in SVB materials.

  Και άλλα πολλά στο κείμενο αυτό…
  Οι ΤΥΧΟΝ εξ υμών ολιγόνοες ας το διαβάσουν, μήπως καταλάβουν πόσο γλυκά, πόσο ανώδυνα, έρχεται η καταστροφή τής Δυτικής Βιομηχανικής Κοινωνίας, γιά να εισέλθουμε στην νέα Φεουδαρχία, με τις Παγκοσμικές Οικογένειες να διαμένουν σε τεράστιους απομονωμένους επιγείους παραδείσους, και την λιγοστή επιζήσασα πλέμπα να ζή ειδυλλιακά με την πρωτόγονη (αγροτική) κοινοκτημοσύνη και την αχαλίνωτη φιληδονία τών μαϊμούδων μπονόμπο, (όλοι με όλους, όλες με όλες, όλα με όλα, όλοι με όλους και όλες και όλα, ..;;)
  https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Bonobo+monkeys ,
  χωρίς προβλήματα διατήρησης τής ευγονίας, που η ανάγκη-της έφερε τα τοτέμ και τα ταμπού.
  Οσοι δεν θέλουν να το διαβάσουν, ή πούν ότι δεν το καταλαβαίνουν, είναι ένθερμοι φορείς τών ”αριστερών προοδευτικών” ιδεών, να τούς χαίρεσθε που τούς έχετε ανάμεσά σας, και ζητήστε τους να συμπληρώσουν, λόγω εμπειριών, τούς υπόλοιπους από τούς παραπάνω αναπαραγωγικούς συνδυασμούς τής κοινωνίας τών μελλοντικών μπονόμπων…
  Και όσοι μικρόνοες νομίσουν ότι όλα αυτά είναι φούμαρα, ας γνωρίζουν ότι τα μπερδεύουν με τα κούμαρα…, ας βρούν να διαβάσουν τα βιβλία τού Aldous Leonard Huxley : Brave New World και Brave New World Revisited, και ας συγκρίνουν τα εκεί γραφόμενα με τα εδώ σήμερον γιγνόμενα…

 2. ”Οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η οποία προσπαθεί να συντρίψει τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενώ γνώριζε τι θα γίνει ήδη έχουν βάλει αρκετούς να κάνουν και δεύτερες σκέψεις για την πραγματική αιτία.”

  “Never Seen In Over 40 Years” – SVB Collapse Sparks Bank Runs As People Wait In Lines
  https://www.zerohedge.com/markets/never-seen-over-40-years-svb-collapse-sparks-bank-runs-people-wait-lines

  Friday morning’s seizure of Silicon Valley Bank by the Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) underscores the banking sector’s vulnerability, exposing the Federal Reserve’s lack of foresight in combating inflation through aggressive interest rate hikes that have caused regional banks to crumble.

  Ελλειψη προνοητικότητας (lack of foresight) τής Φέντ ;
  Τής Φέντ ;;;
  Αν είναι δυνατόν !
  Βεβαίως όχι !!
  Αλλοιώς, πώς θα καταστραφεί η Δυτική Οικονομία και η Βιομηχανική της Κοινωνία ;!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας