Ληστεία της χώρας με 5ετές ομόλογο 3,6% και με Αγγλικό Δίκαιο

2111
ομόλογο
Το Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο ακόμα μεγαλύτερο από το ληστρικό ανέμενε η κυβέρνηση.

Με πανύψηλο, στην ουσία ληστρικό επιτόκιο 3,6% και κουπόνι 3,45% έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο, το οποίο εκδόθηκε στο εξευτελιστικό και ταπεινωτικό για την χώρα Αγγλικό Δίκαιο (!). Η έκδοση, παρά τις ανόητες θριαμβολογίες Τσακαλώτου, αντιπροσωπεύει μια λεηλασία της χώρας από κερδοσκόπους-ραντιέρηδες.

Το Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.   Οι προσφορές, σύμφωνα με πληροφορίες κινούνται στην ζώνη των 10 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ανέμενε ένα επιτόκιο της τάξης του 3,5%, επομένως είναι ελαφρά «τσιμπημένο».

Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%. Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ.

Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς έγινε το 2014 με επιτόκιο 4,95% και ακολούθησε μία ακόμα τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,62%.

Με ανάλογη απόδοση που κυμαίνεται στο 3,7% με 3,8% διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά τα 5ετή ομόλογα λατινοαμερικάνικων χωρών, όπως της Βραζιλίας, του Μεξικού και της Αργεντινής. Ενώ στην ευρωζώνη η Ιταλία για τα 5ετή ομόλογα της πληρώνει επιτόκιο 1,57%, η Πορτογαλία μόλις 0,46% και η Ισπανία μόλις 0,2%.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι: BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας