Σχεδόν η μισή Κίνα βυθίζεται συνεχώς – Μεγάλος ο κίνδυνος για τους κατοίκους

1218

Από Ιωάννης Καράγιωργας

Σοκαριστική έκθεση για την βύθιση του εδάφους στην Κίνα

Σχεδόν οι μισές από τις μεγάλες πόλεις της Κίνας υποφέρουν από «μέτρια έως σοβαρά» επίπεδα καθίζησης, θέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο , ειδικά καθώς ανεβαίνουν τα επίπεδα της θάλασσας, σύμφωνα με μια μελέτη εθνικών δορυφορικών δεδομένων που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι συντάκτες της έκθεσης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, διαπίστωσαν ότι το 45% της αστικής γης της Κίνας βυθίζεται ταχύτερα από 3 χιλιοστά ετησίως, με το 16% σε ταχύτητα άνω των 10 χιλιοστών ετησίως, όχι μόνο λόγω της μείωσης των επιπέδων νερού, αλλά και του μεγάλου βάρους του δομημένου περιβάλλοντος.

Με τον αστικό πληθυσμό της Κίνας ήδη να ξεπερνά τα 900 εκατομμύρια άτομα, «ακόμα και ένα μικρό μέρος της υποχωρούμενης γης στην Κίνα θα μπορούσε επομένως να μεταφραστεί σε ουσιαστική απειλή για την αστική ζωή», δήλωσε η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ao Zurui του South China Normal University.

Η καθίζηση κοστίζει ήδη στην Κίνα περισσότερα από 7,5 δισεκατομμύρια γιουάν (1,04 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσιες απώλειες, και μέσα στον επόμενο αιώνα, σχεδόν το ένα τέταρτο της παράκτιας γης θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι χαμηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας, θέτοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η βόρεια πόλη Τιαντζίν, όπου ζουν περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι, αναγνωρίστηκε ως μία από τις χειρότερα πληγείσες. Πέρυσι, 3.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν μετά από μια «ξαφνική γεωλογική καταστροφή» που οι ερευνητές κατηγόρησαν την εξάντληση του νερού καθώς και την κατασκευή γεωθερμικών πηγαδιών.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Κίνα. Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι περίπου 6,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν. Μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ινδονησία, με μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας Τζακάρτα τώρα να είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας