Απόφαση–σταθμός του ΣτΕ δίνει «ανάσα» στους εργαζόμενους με «μπλοκάκι»

1234
στε
Ευνοϊκά για τους φορολογούμενους ερμήνευσε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις διατάξεις του νόμου που προβλέπει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην πρώτη πενταετία της επαγγελματικής τους δραστηριότητας απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Έτσι, το Ανώτατο Δικαστήριο με απόφασή του έδωσε ανάσα σε εργαζόμενους με «μπλοκάκι», μικρομεσαίους  επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες καθώς έκρινε ότι και  σε περίπτωση αλλαγής επαγγέλματος ισχύει νέα πενταετής απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.

Το ΣτΕ (με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Αντώνιο  Φοβάκη) το απασχόλησε περίπτωση δικηγόρου, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2007 έκανε έναρξη εργασιών ως ελεύθερος επαγγελματίας με αντικείμενο την παροχή επιχειρηματικών σύμβουλων και  συμβουλών διαχείρισης και έξι μήνες μετά έκανε διακοπή εργασιών επιτηδευματία.

Το 2015 προέβη σε νέα έναρξη επιτηδεύματος με αντικείμενο την δικηγορία.

Κατά τα δύο πρώτα έτη  της δικηγορίας του επιβλήθηκε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ και με τη σειρά του  προσέφυγε στην Δικαιοσύνη.

Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 89/2019 πιλοτική απόφασή του (νόμος 3900/2010) έκρινε ότι οι  ελεύθεροι, επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν μεν προβεί, κατά το παρελθόν, σε έναρξη εργασιών, πλην, όμως, σε επάγγελμα διαφορετικό από αυτό που ασκούν τώρα και στην συνεχεία,  διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, εξαιρούνται επί πενταετία από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για την άσκηση του νέου επαγγέλματός τους. Και αυτό ανεξάρτητα εάν ο επαγγελματίας είχε συμπληρώσει 5 χρόνια άσκηση της   αρχικής επαγγελματικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι σε περίπτωση που γίνει διακοπή της άσκησης επαγγέλματος πριν την συμπλήρωση της 5ετίας και στην συνέχεια γίνει νέα έναρξη εργασιών στο ίδιο όμως επάγγελμα, ο χρόνος διακοπής δεν συνυπολογίζεται για την συμπλήρωση  της πενταετίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας