Σοκ: Έκλεισαν οι πόρτες των αγορών και για τις ελληνικές τράπεζες

2257
ελληνικές
Σε market tests επιτόκια δανεισμού 14% για tier 2!!!

Το μήνυμα των ξένων επενδυτών είναι ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες.

Με επιτόκια στο 10ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο στο 4,17% και την Ιταλία 3,17% οι πόρτες για τις αγορές έχουν κλείσει για τις ελληνικές τράπεζες.

Με βάση πληροφορίες – που επιβεβαιώνει τουλάχιστον μια τράπεζα – σε market test δηλαδή σε έρευνα αγοράς για να τεθεί απλά που πραγματοποίησε ξένος οίκος ώστε να βρει κεφάλαια για ελληνική τράπεζα προσφέρθηκαν επιτόκια 14%.

Προφανώς μια τέτοια πρόταση απορρίφθηκε ασυζητητί και το μήνυμα των ξένων επενδυτών είναι ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες.

Για να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρερμηνεία πολλοί ξένοι οίκοι προσεγγίζουν τις ελληνικές τράπεζες προτείνοντας διάφορα εναλλακτικά σενάρια και σχέδια.

Μεταξύ αυτών είναι και τα ομολογιακά tier 2 ή τιτλοποιήσεις ή άλλες σύνθετες προτάσεις όπως π.χ. μείωση των NPEs με μοντέλο Intesa San Paolo.

Στο πλαίσιο αυτό μετά από έλεγχο που έκανε αμερικανική επενδυτική τράπεζα διερευνώντας τις διεθνείς αγορές για να διαπιστώσει εάν υπάρχει ενδιαφέρον για ομολογιακό tier 2 προέκυψε ότι… τα επιτόκια που ζητούσαν οι επενδυτές ήταν 14% για να δανείσουν σε ελληνικές τράπεζες!!!

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάτι παρόμοιο είχε υπάρξει και τον Ιούλιο για ελληνική τράπεζα και τότε προσφέρθηκαν 9% επιτόκια για 500 εκατ. και εν συνεχεία 11% επιτόκια για 250 εκατ. ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι ότι καμία ελληνική τράπεζα δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές.

Ούτε μέσω ομολογιακού tier 2 ούτε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Οι τράπεζες θα χρειαστούν απόθεμα ασφαλείας και ίσως η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφθεί μήπως χρησιμοποιήσει από τα 30 δισεκ. αποθέματος ρευστότητας που διαθέτει 6 ή 8 δισεκ. για τις τράπεζες!!!

Ένα απόθεμα κεφαλαίων από το κράτος 6 με 8 δισεκ. θα δημιουργούσε δικλείδες ασφαλείας στις ελληνικές τράπεζες.

*Πηγή: bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας