Σε Τίρανα και Σκόπια ο Στόλτενμπεργκ. Σε μέγγενη τα Βαλκάνια

1063
τίρανα

Επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποίησε χθες, Κυριακή 2 Ιουνίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ σήμερα πρόκειται να μεταβεί στα Σκόπια. 

Η επίσκεψη του επικεφαλής του ΝΑΤΟ στην Αλβανία πραγματοποιήθηκε την ώρα που η πολιτική κρίση στη γειτονική χώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η αντιπολίτευση ετοιμάζει νέες διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης.

Κατά την παραμονή του στην αλβανική πρωτεύουσα συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον υπουργό Άμυνας Όλτα Τσάκα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που οι Στόλτενμπεργκ και Ράμα έδωσαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους, αναφέρθηκαν στο ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή και της Αλβανίας στη δεκάχρονη πορεία της ως χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ συνεχάρη την Αλβανία για τη συμμετοχή με στρατιωτική δύναμή της σε διάφορες ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ.

Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στα εσωτερικά της Αλβανίας, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έκανε δηλώσεις έμμεσης στήριξης της κυβέρνησης Ράμα, ενώ απηύθυνε συστάσεις προς τις αλβανικές πολιτικές δυνάμεις για αυτοσυγκράτηση και πολιτικό διάλογο μέσω του οποίου, όπως είπε, θα πρέπει να βρεθεί η λύση σε οποιαδήποτε πολιτική διαφορά. Επισήμανε επίσης ότι οι ΝΑΤΟικές επενδύσεις στην Αλβανία για την αεροπορική βάση στην Κουτσόβα, στο νότο της χώρας, θα συνεχιστούν ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα Σκόπια, ο Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της χώρας. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ μετά από την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία, ως συνέπεια της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μέχρι στιγμής, τα κοινοβούλια 13 από τα 29 μέλη του στρατιωτικού συνασπισμού έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης. Μόλις επικυρωθεί από όλους, η χώρα θα γίνει και επισήμως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας