Πολύμορφες δράσεις σήμερα για την Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού

776
δράσεις

Σήμερα, Πέμπτη 21 Μάη, Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθούν δράσεις από σωματεία και φορείς στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) καλεί στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ. Θα εκτεθούν ψηφιακές εκτυπώσεις εικαστικών έργων και θα δωρίζονται στους περαστικούς από τους εικαστικούς καλλιτέχνες.

Με το στίχο του Πάμπλο Νερούντα, «Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει», το ΕΕΤΕ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την ενίσχυση όλων των καλλιτεχνών δημιουργών.

Στο κάλεσμα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Όλοι εμείς οι εικαστικοί καλλιτέχνες που δημιουργούμε, που προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες σημερινές συνθήκες, επιβιώνοντας ως αυτοαπασχολούμενοι, ή με σχέση εξαρτημένης εργασίας, με “μπλοκάκι”, ή χωρίς χαρτιά, εκπαιδευτικοί Τέχνης που καλούνται να εργαστούν κάτω από παρακολούθηση με κάμερες, στην εργασιακή επισφάλεια, όλοι όσοι ζούμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες που αμφισβητούν την υπόστασή μας, το να δημιουργούμε, το να υπάρχουμε. Διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Διεκδικούμε να μπορούμε να ζήσουμε από την τέχνη μας!».

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα καλούν στις 7 μ.μ., στο Θησείο, στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί.

«Πότε ξεκινήσαμε; Κανείς δεν θυμάται πια. Τα βήματά μας, βήματα των πολλών. Βήματα των χιλιάδων. Βήματα όσων έπεσαν. Βήματα όσων σηκώθηκαν. Βήματα όσων άκουσαν. Βήματα όσων φώναξαν. Στις 21 Μάη γινόμαστε κομμάτι ενός βηματισμού. Μιας παγκόσμιας σκηνής που μας ενώνει», αναφέρουν τα σωματεία στο κάλεσμά τους και καλούν όσους θέλουν να συμμετάσχουν να φέρουν και ένα ζευγάρι παπούτσια. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210.3817.369, 210.3833.742 και email: swmateio.ithopoiwn@gmail.com.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλεί σε μουσικές διαμαρτυρίες σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όσον αφορά τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο ιστορικό τρίγωνο (Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Διονυσίου Αρεοπαγίτου), από τις 19.00 έως τις 20.00 μουσικοί από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθήνας, «τα 100 βιολιά», σύνολο κρουστών, μεγάλο σχήμα τραγουδιστών, καθώς και σύνολο Κρητών με την ορχήστρα και το χορευτικό τους θα δώσουν το «παρών». (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Άλλωστε, το τι πρόκειται να συμβεί μας το περιγράφει ο ΠΜΣ στην ανακοίνωσή του.

Στο κάλεσμά του ο ΠΜΣ σημειώνει: «Μέχρι σήμερα: Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι κυβερνήσεις βάζουν στη ζυγαριά την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας με τα κέρδη των επενδυτικών τους προγραμμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των καλλιτεχνών χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Συνεχίζουμε…

21 Μάη 2020: Αθήνα. Ο ήλιος δύει. Η αλυσίδα μεγαλώνει. Μουσικοί πυρήνες γεννιούνται και γεμίζουνε την πόλη μουσική. Η jazz συναντάει την κλασική, το ρεμπέτικο συνομιλεί με το hip-hop, η λαϊκή παράδοση με το avant-garde. Jazz trio, λαϊκές παρέες, σύνολα δωματίου, μπάντες… Όλοι ενώνονται κάτω από το κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Σήμερα παίζουμε για έναν άλλο σκοπό. Σήμερα παίζουμε για να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Με όλους αυτούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της νέας κρίσης».

Ο ΠΜΣ καλεί μεμονωμένους μουσικούς και σχήματα να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 210.3213.694 και στο dilosi.symmetohis@gmail.com.

Αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Την ίδια μέρα, το Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών μαζί με άλλους φορείς και σωματεία στο χώρο του Πολιτισμού καλούν σε πολύμορφη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα στις 8 μ.μ., ενώ στις 22 Μαΐου στις 7 μ.μ. στον Λευκό Πύργο καλεί το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΠΜΣ.

Εξάλλου, στη Λάρισα, κινητοποίηση των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών διοργανώνει στη 13.00 το μεσημέρι στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη Λάρισα η Επιτροπή Αγώνα των Εργαζομένων στο χώρο του Πολιτισμού και των Τεχνών. Στο πλευρό τους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στο Βόλο θα γίνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας