Ουκρανική κρίση: Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία «βλέπουν» χιλιάδες ουκρανούς πρόσφυγες

573

Σε κατάσταση συναγερμού οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Σε κατάσταση συναγερμού οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς προετοιμάζονται για ραγδαία αύξηση προσφυγικών ροών από την Ουκρανία.

Η Ουγγαρία θα αναπτύξει αδιευκρίνιστο αριθμό δυνάμεων κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να αναλάβουν ανθρωπιστική δράση, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στη σελίδα του στο Facebook.

Πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης κάνουν προετοιμασίες για να δεχτούν πιθανόν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα θελήσουν να φύγουν από την Ουκρανία εάν η κρίση με τη Ρωσία κλιμακωθεί.

«Η ασφάλεια της Ουγγαρίας είναι το σημαντικότερο πράγμα, ενισχύουμε τα σύνορα Ουκρανίας-Ουγγαρίας», ανέφερε η ανακοίνωση. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η υπεράσπιση των συνόρων και η προετοιμασία μιας ανθρωπιστικής αποστολής είναι εξίσου σημαντικά έργα. Δεν ανέφερε πόσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν.

Ο υπουργός Άμυνας Τίμπορ Μπένκο είπε ότι η ανάπτυξη αυτή είναι αναγκαία για την περίπτωση που η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία επεκταθεί μέχρι τα σύνορα με την Ουγγαρία, μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Χθες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συγκάλεσε το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας και είπε στον υπουργό Άμυνας να εμποδίσει ένοπλες ομάδες να περάσουν τα σύνορα.

Στη δυτική Ουγγαρία είναι προγραμματισμένες για αυτήν την εβδομάδα στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή ΝΑΤΟϊκών και αμερικανικών δυνάμεων.

Ένα εκατ. πρόσφυγες θα δεχτεί η Πολωνία

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο και έχουμε λάβει μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα κύμα έως και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Maciej Wąsik στο Πολωνικό Ραδιόφωνο.

Η πολωνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να σταθεί αλληλέγγυα στην Ουκρανία.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι πολλοί από τους 4.700 στρατιώτες που στάλθηκαν στην Πολωνία έχουν στήσει σκηνές και προετοιμάζουν πολωνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία.

Εάν χρειαστεί, η Ρουμανία θα μπορούσε να υποδεχθεί 500.000 Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Ρουμανία προετοιμάζεται να υποδεχθεί ενδεχομένως 500.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, στην περίπτωση ρωσικής εισβολής, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Βασίλε Ντίνκου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων σε δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, αφότου αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους, κλιμακώνοντας μια κρίση που η Δύση φοβάται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει έναν μεγάλης εμβέλειας πόλεμο.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε σήμερα ότι δεν έχει καταγράψει αυξημένη κινητικότητα ανθρώπων που φεύγουν από την Ουκρανία, όμως κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης και πόλεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα προετοιμάζονται να υποδεχθούν ανθρώπους, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

«Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις, όμως θα μπορούσαμε να υποδεχθούμε πάνω από 500.000 πρόσφυγες, αυτός είναι ένας αριθμός για τον οποίο έχουμε προετοιμαστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και άλλους φορείς», είπε σε δημοσιογράφους ο Ντίνκου.

«Έχουμε προετοιμάσει ένα σχέδιο για όλες τις μεγάλες πόλεις, υπάρχουν περιοχές (που έχουν προετοιμαστεί) για αυτόν τον σκοπό κοντά στα σύνορα».

Η Ρουμανία μοιράζεται σύνορα μήκους 600 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, όμως υποδέχθηκε σχετικά λίγους Ουκρανούς πρόσφυγες το 2014, μετά την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.

«Δεν αναμένουμε ούτε τώρα μια πολύ μεγάλη εισροή να καταφθάνει εδώ, όμως κανείς δεν ξέρει», υπογράμμισε ο Ντίνκου.

Η Σλοβακία προετοιμάζει τις ένοπλες δυνάμεις της

Η Σλοβακία προετοιμάζει τις ένοπλες δυνάμεις της να βοηθήσουν στη διαχείριση οποιασδήποτε πιθανής εισροής προσφύγων από την Ουκρανία, αφότου η αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αυτονομιστικών περιοχών κλιμάκωσε την κρίση, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

Η Σλοβακία, που συνορεύει με την Ουκρανία στα ανατολικά και είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προς το παρόν δεν έχει αναφέρει καμία αυξημένη δραστηριότητα στα σύνορά της.

Ο Ναντ είπε ότι η Σλοβακία θα έχει επαρκείς δυνατότητες να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εισροή προσφύγων και αν και, όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκτιμήσεις προς το παρόν, η χώρα θα είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία της αύξησης της πολεμικής ετοιμότητας, όμως ο πρώτος λόγος είναι η πιθανή απειλή μετανάστευσης και όχι η απειλή του πολέμου», σημείωσε, έπειτα από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Κρατικής Ασφαλείας της Σλοβακίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας