Μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμών για όσους δεν μπήκαν στις 120 δόσεις

378
120

Όπως μόνο η Iskra είχε αναφέρει, η ρύθμιση των 120 δόσεων, έκρυβε, πίσω από τη βιτρίνα, μιά πολύ μεγάλη παγίδα και στην κυριολεξία βόμβα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Συγκεκριμένα το δημόσιο αποκτά τώρα τη δυνατότητα, για όσους δεν μπόρεσαν λόγω ένδειας να ενταχθούν στις 120 δόσεις, να προχωρήσει αχαλίνωτα σε κατασχέσεις και ιδιαίτερα σε πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμα και πρώτης κατοικίας, στους οποίους μέχρι τώρα απέφευγε να προχωρήσει. Ένα πραγματικό πογκρόμ κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα ακολουθήσει, δίπλα στο κύμα πλειστηριασμών των τραπεζών. Αναμένεται ένα εφιαλτικό κοινωνικό τοπίο.

Όσοι οφειλέτες δεν προχώρησαν σε διακανονισμό των χρεών τους με την εφορία από σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 7 δισ. ευρώ επί συνόλου 103 δισ. ευρώ, ρυθμίστηκαν συνολικά στο πλαίσιο των 120 δόσεων, ενώ δυο στους τρεις από τους 700.000 φορολογούμενους που μπήκαν στη ρύθμιση έχουν πληρώσει ήδη την πρώτη δόση.

Πάνω από 400 εκατ. ευρώ  ανέρχονται οι εισπράξεις από τις 120 δόσεις.
Όσοι οφειλέτες δεν προχώρησαν σε διακανονισμό των χρεών τους με την εφορία από σήμερα έρχονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των κατασχέσεων.

Επίσης η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ξεκινά από τον επόμενο μήνα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σε ακίνητα, λέγοντας ότι η προτίμηση θα είναι ακίνητα μεγαλοφειλετών αλλά ποιος την πιστεύει.
Ήδη έχουν δρομολογηθεί 29 πλειστηριασμοί σε ακίνητα όλων των κατηγοριών, από διαμερίσματα και γραφεία(!) μέχρι αγροτεμάχια(!) και εργοστάσια.

Όσοι θέλουν να γλιτώσουν από τον πέλεκυ των κατασχέσεων έχουν μόνο μια επιλογή: Να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 μηνιαίων δόσεων, τα βασικά σημεία της οποίας τελούν υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Από το επόμενο έτος όπου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ θα έχουν τη δυνατότητα εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια να κερδίζουν διπλάσιο αριθμό δόσεων, 24 για τις τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και 48 για τις έκτακτες όπως ο φόρος κληρονομιάς.

Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα  από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αφήσει απλήρωτο τον φετινό φόρο εισοδήματος δεν θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του αυτό σε περισσότερες από 12 δόσεις, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει και σήμερα με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση.

Εάν όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στην ώρα του τον ΦΠΑ του Απριλίου 2020 και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση θα μπορεί να «σπάσει» το χρέος του σε έως 24 δόσεις.
Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με απλές διαδικασίες υπαγωγής παραμένει σε ισχύ παράλληλα με το νέο πάγιο σύστημα διευθέτησης οφειλών.

Περίπου 700.000 φορολογούμενοι επιχείρησαν  να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα οποία αφορούν τις επιδόσεις της ρύθμισης έως χθες το μεσημέρι, μόνο δύο στους τρεις τα είχαν καταφέρει να μπουν σε αυτή, καταβάλλοντας και την πρώτη δόση. Έως χθες το μεσημέρι πάντως 660.082 φορολογούμενοι είχαν τρέξει τις διαδικασίες ρύθμισης συνολικών οφειλών 6,370 δις ευρώ  εκ των οποίων 4,5 δις ευρώ κεφάλαιο και κάτι λιγότερο από 1,9 δις ευρώ προσαυξήσεις.

Οι φορολογούμενοι με επικυρωμένες ρυθμίσεις περιορίζονταν σε 454.246 και το συνολικά ρυθμιζόμενο ποσό σε 3,981 δις ευρώ (2,864 δις ευρώ κεφάλαιο).
Στα ταμεία του Δημοσίου είχαν μπει 401,9 εκατ. ευρώ.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας