Συμφωνία Κίνας-Ινδίας για άμβλυνση της έντασης στα σύνορα

767
σύνορα

Γέφυρες συνεννόησης φαίνεται ότι ρίχνουν Κίνα και Ινδία, στον απόηχο της έξαρσης της ένοπλης βίας στα σύνορα των δύο χωρών. Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ΥΠΕΞ.

Τηλεφωνική επικοινωνία για την άμβλυνση της έντασης στα σύνορα Κίνας–Ινδίας είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο γειτονικών χωρών, Γανγκ Γουί και Σουμπαχμανίαμ Τζαϊσανκάρ.

Σύμφωνα με το Πεκίνο, ο Κινέζος υπουργός υποστήριξε ότι «οι ριψοκίνδυνες ενέργειες του ινδικού στρατού αποτέλεσαν σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών για το ζήτημα των συνόρων, όπως και σοβαρή παραβίαση των κανόνων των διεθνών σχέσεων».

Γνωστοποίησε δε ότι η Κίνα έχει προχωρήσει σε «ισχυρή διαμαρτυρία» προς την Ινδία.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Πεκίνο κάλεσε το Νέο Δελχί να διερευνήσει το περιστατικό στα σύνορα, να τιμωρήσει τον ένοχο, να σταματήσει όλες τις προκλήσεις και να αποφύγει κάθε αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον.

Με βάση την ενημέρωση της Κίνας, τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταλήξουν σε μια δίκαιη λύση για την κατάσταση στα σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι κινεζικά και ινδικά στρατεύματα ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις στις 15 Ιουνίου του 2020. Μία ημέρα αργότερα, ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 20 Ινδοί.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού παραδέχθηκε ότι οι συγκρούσεις οδήγησαν σε ανθρώπινες απώλειες, δίχως να δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πεκίνο και Νέο Δελχί έχουν εμπλακεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τον καθορισμό των συνόρων, με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να δημιουργούνται εστίες έντασης. Η συγκεκριμένη περιοχή αφορά το Λαντάκ, στην ινδική επαρχία Τζαμού και Κασμίρ, κοντά στα δυτικά σύνορα της Κίνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας