“Λουκέτο” στα 3/10 των επιχειρήσεων που άνοιξαν στα χρόνια της κρίσης!

326
λουκέτο

Τρεις στις δέκα επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν στα χρόνια της κρίσης δεν μπόρεσαν να αντέξουν και «έσβησαν», σύμφωνα με στοιχεία από την επεξεργασία δεδομένων της ΑΑΔΕ που έκαναν ερευνητές του ΚΕΠΕ (Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), στο πλαίσιο της μελέτης τους «Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, 2010-2018».

Ο βαθμός θνησιμότητας σε κάποιες νομικές μορφές επιχειρήσεων ήταν μάλιστα ακόμη υψηλότερος την περίοδο 2009-2018, πλησιάζοντας το 40%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 29,05% του συνόλου των επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών, που ιδρύθηκαν από το 2009 έως το 2018, σταμάτησαν να λειτουργούν.

Τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παρουσιάζουν οι ομόρρυθμες εταιρείες (39%), οι ετερόρρυθμες (32,64%) και οι ατομικές επιχειρήσεις (29,83%). Από την άλλη πλευρά, το μικρότερο ποσοστό παρουσιάζουν οι ανώνυμες εταιρείες (12,76%) και οι κεφαλαιουχικές (8,61%).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η επιχειρηματικότητα που αναπτύχθηκε στα χρόνια της κρίσης ήταν σε μεγάλο βαθμό επιχειρηματικότητα ανάγκης, σε μια προσπάθεια διεξόδου από την ανεργία. Η απουσία των απαιτούμενων κεφαλαίων οδήγησε στον γρήγορο «θάνατο» πολλών εγχειρημάτων αυτού του τύπου.

Επιπλέον, σε συνθήκες οξύτατου ανταγωνισμού και κρίσης της αγοράς, οι μικρές επιχειρήσεις αποδείχθηκαν ανήμπορες να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες καπιταλιστικές εταιρείες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας