“Πρόγραμμα Φόβος” σε εξέλιξη για να αποτραπεί το Brexit

798
φόβος

Σε σκόπιμη πρόθεση ενίσχυσης της ανησυχίας για αρνητικές συνέπειες από ένα Brexit χωρίς συμφωνία αποδίδεται από βρετανικούς κυβερνητικούς κύκλους, η δημοσίευση εγγράφων που είχαν συνταχθεί “από τότε που υπουργοί εμπόδιζαν αυτά που έπρεπε να γίνουν ώστε να είμαστε έτοιμοι να φύγουμε και τα κονδύλια δεν ήταν διαθέσιμα”. 

Συγκεκριμένα, στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «The Sunday Times» δημοσιεύτηκαν κυβερνητικά έγγραφα στα οποία αναφέρεται ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ενώ θα προκληθεί κομφούζιο στα λιμάνια και θα απαιτηθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία.

Τα έγγραφα αυτά, σύμφωνα με την εφημερίδα, ετοιμάστηκαν στο πλαίσιο ενός προγράμματος με την κωδική ονομασία «Yellowhammer» και εξετάζουν τις πιθανότερες συνέπειες του λεγόμενου no-deal Brexit.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν σχολιάζει έγγραφα τα οποία έχουν διαρρεύσει. Ο νέος πρωθυπουργός έχει διατρανώσει επανειλημμένα ότι εννοεί να προχωρήσει στην αποχώρηση, με συμφωνία ή χωρίς, την 31η Οκτωβρίου.

Το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, αναφέρει ότι τα έγγραφα διέρρευσαν από πρώην υπουργό, στην προσπάθεια να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό το έγγραφο είναι από τότε που υπουργοί εμπόδιζαν αυτά που έπρεπε να γίνουν ώστε να είμαστε έτοιμοι να φύγουμε και τα κονδύλια δεν ήταν διαθέσιμα. Διέρρευσαν εκ προθέσεως από πρώην υπουργό στην προσπάθεια να επηρεάσει τις συνομιλίες με τους ηγέτες της Ε.Ε.», δήλωσε η πηγή που ζήτησε ανωνυμία.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, το 85% των φορτηγών που περνούν στην Ευρώπη «μπορεί να μην είναι έτοιμα» για τους τελωνειακούς ελέγχους της Γαλλίας, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα λιμάνια και στα σημεία ελέγχου και ενδέχεται η ροή να μην εξομαλυνθεί παρά μετά από τρεις μήνες.

Ακόμη, η βρετανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστούν σκληρά σύνορα ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς οι τρέχοντες σχεδιασμοί για να αποφεύγονται οι έλεγχοι δεν θεωρούνται βιώσιμοι, κατά τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα.

Το πακέτο των εγγράφων προσφέρει «μια σπάνια ματιά στους μυστικούς σχεδιασμούς που καταρτίζει η κυβέρνηση για να αποτρέψει μια καταστροφική κατάρρευση των υποδομών της χώρας», σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο φάκελος, που φέρει διαβάθμιση «εμπιστευτικός», πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται άδεια χειρισμού απορρήτων για την πρόσβαση σ’ αυτόν, χαρακτηρίζεται αξιοσημείωτος, αφού δίνει την πιο πλήρη εικόνα για την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίσει το διαζύγιο χωρίς συμφωνία, προστίθεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα έγγραφα αυτά ο υπουργός Ενέργειας Κουάζι Κουάρτενγκ δήλωσε: «Νομίζω ότι υπάρχει πολλή κινδυνολογία και πολλοί παίζουν στο “Πρόγραμμα Φόβος”… Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μη συμφωνία … Θα είμαστε πλήρως έτοιμοι να φύγουμε χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου».

Ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός αρμόδιος για τον συντονισμό των ετοιμασιών για την αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, δήλωσε ότι τα έγγραφα που διέρρευσαν βασίζονται στο χειρότερο σενάριο. «Το Yellowhammer είναι το χειρότερο σενάριο – σημαντικά βήματα έχουν γίνει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες προκειμένου να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός του Brexit», έγραψε ο Γκόουβ στο Twitter.

Ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ έγραψε στο Twitter ότι έχει υπογράψει νομοθεσία που κατέστησε δεσμευτική την ανάκληση της πράξης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972, των νόμων που κατέστησαν τη Βρετανία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ονομάζεται σήμερα. Αν και η κίνηση αυτή είναι κυρίως διαδικαστική και συνάδει με νόμους που είχαν εγκριθεί προηγουμένως, ο Μπάρκλεϊ ανέφερε σε μια δήλωση: «Είναι ένα σαφές σήμα στο λαό της χώρας αυτής ότι δεν υπάρχει γυρισμός (από το Brexit)».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας