Ιράν: Καμία αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα πυρηνικά, αποχωρούμε αν φύγουν οι ΗΠΑ

2073
Ιράν

Το Ιράν προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από την ιστορική πυρηνική συμφωνία που συνήψε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αν αποχωρήσουν απ’ αυτήν οι ΗΠΑ, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή στις 12 Μαΐου.
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία, ούτε εμείς θα παραμείνουμε σ’ αυτή» δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη για τις διεθνείς υποθέσεις, σε δηλώσεις του που δημοσιοποιήθηκαν μέσω του ιστότοπου της κρατικής τηλεόρασης.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δώσει προθεσμία στους Ευρωπαίους μέχρι τις 12 Μαΐου για να καταλήξουν σ’ ένα νέο κείμενο που θα θεραπεύει τις «τρομερές ελλείψεις» που έχει, σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία του 2015. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη συμφωνία.
Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα συνήφθη τον Ιούλιο 2015 στη Βιέννη ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία), πριν από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Ο Βελαγιατί προειδοποίησε τους Ευρωπαίους εναντίον κάθε ιδέας για νέα διαπραγμάτευση και αλλαγή της πυρηνικής συμφωνίας.
«Το Ιράν δέχεται την πυρηνική συμφωνία όπως αυτή προετοιμάσθηκε και δεν θα δεχθεί να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν απ’ αυτήν οτιδήποτε» δήλωσε ο Βελαγιατί.
«Ακόμη κι αν οι σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ, ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, επιδιώξουν να αναθεωρήσουν την πυρηνική συμφωνία μαζί με τους Αμερικανούς ώστε οι τελευταίοι να παραμείνουν σ’ αυτή, μία από τις επιλογές που θα έχουμε θα είναι η αποχώρηση από τη συμφωνία» υπογράμμισε ο Βελαγιατί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας