Η Λαϊκή Ενότητα στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το ανθυγιεινό επίδομα

1580
ανθυγιεινό

Αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε με επικεφαλής την Δέσποινα Σπανού, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, συμμετείχε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδιών του Δημοσίου (ΠΟΕ –ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ, ΠΟΕ – ΥΕΘΑ, ΠΟΣ – ΥΠΠΟ κ.α.) έξω από το Γενικό Λογιστήριο και πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Η συγκέντρωση ήταν πολύ μαζική και συμμετείχε πλήθος δημοσίων υπαλλήλων με πλακάτ ενάντια στο «πρωτογενές πλεόνασμα» που απαιτούσαν την μη περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.
Ως γνωστόν, η κυβέρνηση υλοποιώντας τον νόμο 4345/2015 για το μισθολόγιο, που έχει στόχο την μείωση του μισθολογικού κόστους, συγκρότησε 17μελή επιτροπή για την επανεξέταση του καθεστώτος Ανθυγιεινής κι Επικίνδυνης Εργασίας, χωρίς τη συμμετοχή οποιουδήποτε εκπροσώπου των εργαζομένων, ούτε της ΑΔΕΔΥ ούτε καμίας Ομοσπονδίας.
Χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο εργάζονται κάτω από καθεστώς ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, όπως εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στα νοσοκομεία, σε μονάδες του Υπουργείου Άμυνας και αλλού. Φαίνεται ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός ή η κατάργηση του σχετικού επιδόματος ακόμα και σε εργαζόμενους, που εργάζονται κάτω από τραγικά ανθυγιεινές συνθήκες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους των εργαζομένων, για δεύτερη φορά, επικαλούμενος τη μη υποβολή σχετικού αιτήματος εκ των προτέρων πράγμα εντελώς ψευδές.
Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων για:

  1. Αύξηση και μη περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινής κι επικίνδυνης εργασίας από κανέναν εργαζόμενο που το λαμβάνει σήμερα.
  2. Επέκταση χορήγησης του επιδόματος και σε όλους όσοι εργάζονται στις ίδιες συνθήκες – χώρους, κλάδους, ειδικότητες – και το δικαιούνται ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας τους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, σύμβαση έργου, κοινωφελούς εργασίας). Οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι οποίοι δεν έπαιρναν μέχρι τώρα ούτε καν το επίδομα αυτό, είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού κι αυτό αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι είναι και θύματα των περισσότερων εργατικών ατυχημάτων.
  3. Συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στην 17μελή ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε για την μελέτη του θέματος.

Η Λαϊκή Ενότητα θα συνεχίσει να στηρίζει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας