Αυτοκτόνησε από την Ακρόπολη, μόλις οι Γερμανοί υπέστειλαν την ελληνική σημαία

5557
ακρόπολη

Στις 27 Απριλίου συμπληρώνονται 79 χρόνια από τις 27/4/1941 όταν έλαβε χώρα ένα ηρωικό γεγονός που εντυπωσίασε τους Γερμανούς κατακτητές και ολόκληρη την μαχόμενη Ευρώπη αλλά ξεχάστηκε δυστυχώς από την Ελληνική Πολιτεία και την κοινωνία.

Την ημέρα εκείνη εκτελούσε υπηρεσία στο Βράχο της Ακρόπολης ο εύζωνας ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΚΙΔΗΣ, και οι Γερμανοί αφού ύψωσαν την σημαία με την σβάστικα υπέστειλαν την Ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στον Κουκίδη.

Συγκλονισμένος και ταπεινωμένος  ο Κουκίδης  και μην αντέχοντας την υποστολή της Ελληνικής Σημαίας  τυλίχτηκε με αυτήν και αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον βράχο. Οι επικεφαλής του Γερμανικού αποσπάσματος λοχαγός PETER JAKOBY και ο Υπολοχαγός GEORGE ELSINTS βλέποντας τον ηρωισμό και την αξιοπρέπεια του Κουκίδη παρουσίασαν όπλα ενώ ο Γερμανός Φρούραρχος από την ημέρα εκείνη διέταξε παράλληλα με την σβάστικα να γίνεται και έπαρση της Ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη.

Στο σημείο που έπεσε ο ήρωας υπάρχει μία μικρή μαρμάρινη πλάκα για να θυμίζει τον Κουκίδη.

Ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης κατά των Γερμανών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πριν λίγες ημέρες έφυγε από την ζωή ο γνωστός αντιστασιακός ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ που μαζί με τον ΛΑΚΗ ΣΑΝΤΑ τα ξημερώματα της 31 Μαΐου του 1941 κατέβασαν την Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη διακινδυνεύοντας της ζωή τους και ορθά η Πολιτεία τους τίμησε.

Πιστεύω όμως ότι έστω και καθυστερημένα θα πρέπει να τιμηθεί και ο ήρωας ΚΟΥΚΙΔΗΣ που δεν διακινδύνεψε απλά αλλά θυσίασε την ζωή του ένα μήνα πριν τον άθλο του Γλέζου και του Σάντα. Μήπως ήρθε η ώρα να δοθεί το όνομα του ήρωα Κων/νου  Κουκίδη  σε κάποιο δρόμο της πόλης μας;

 

*Κουτσούκος Εμμανουήλ, Δικηγόρος

*Πηγή:www.dimokratiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας