Εφιάλτης στον Καύκασο – To κυβερνητικό αδιέξοδο στην Αρμενία ανάβει το φιτίλι με το Αζερμπαϊτζάν

49

Η κυβέρνηση του Yerevan διατηρεί την εξουσία αλλά όχι τη συνταγματική πλειοψηφία, περιπλέκοντας την ειρηνευτική διαδικασία με το Αζερμπαϊτζάν και αναζωπυρώνοντας τα σενάρια νέας έντασης στην περιοχή.

Οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Αρμενία διατήρησαν το κυβερνών κόμμα Civil Contract στην πρώτη θέση, όμως χωρίς την απαραίτητη συνταγματική πλειοψηφία.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Izvestia, δυσκολεύει την ικανοποίηση της βασικής απαίτησης του Αζερμπαϊτζάν για τροποποίηση του αρμενικού Συντάγματος και αυξάνει την αβεβαιότητα γύρω από την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών.

Κυβέρνηση χωρίς συνταγματική υπεροχή

Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι το Civil Contract δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 50% των ψήφων. Ωστόσο, χάρη στην ανακατανομή των εδρών από κόμματα που δεν εισήλθαν στη Βουλή, θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Παρά ταύτα, δεν θα διαθέτει πλέον την απαιτούμενη συνταγματική πλειοψηφία.
Η αρμενική νομοθεσία προβλέπει ότι για την αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτούνται τα τρία πέμπτα των εδρών, δηλαδή τουλάχιστον 70 από τους συνολικά 105 βουλευτές. Το Civil Contract αναμένεται να εξασφαλίσει 64 έδρες.

Το αδιέξοδο με το Αζερμπαϊτζάν

Η νέα κοινοβουλευτική ισορροπία καθιστά πιο περίπλοκες τις σχέσεις μεταξύ Yerevan και Baku.
Τα τελευταία χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν επιμένει ότι η Αρμενία πρέπει να τροποποιήσει το Σύνταγμά της πριν υπογραφεί ειρηνευτική συμφωνία και αποσυρθούν οι αμοιβαίες διεκδικήσεις. Το πιο αμφιλεγόμενο σημείο αφορά το προοίμιο του αρμενικού Συντάγματος, το οποίο περιλαμβάνει έμμεσες αναφορές και διεκδικήσεις σχετικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Προειδοποιήσεις για νέα στρατιωτική κλιμάκωση

Ο πολιτικός αναλυτής Artur Ataev εκτιμά ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εισέρχονται στη νέα Βουλή δεν πρόκειται να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές.
Σε μια τέτοια κατάσταση, μια νέα ένοπλη κλιμάκωση θα μπορούσε πράγματι να συμβεί», υποστηρίζει.
Διαφορετική εκτίμηση διατυπώνει ο Nikolay Silaev, επικεφαλής ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Καυκάσου και Περιφερειακής Ασφάλειας του MGIMO University.
Όπως αναφέρει, δεν βλέπει λόγο το Αζερμπαϊτζάν να ασκήσει επιπλέον πίεση στην αρμενική κυβέρνηση, καθώς ο Pashinyan και η ομάδα του είναι ήδη οι πολιτικοί που εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια στρατιωτική κλιμάκωση θα υπονόμευε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και θα ενίσχυε τα αναθεωρητικά αισθήματα μέσα στην Αρμενία.
«Το πιθανότερο είναι ότι το ζήτημα θα παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι να δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες. Στο άμεσο μέλλον δεν θα υπάρξει ούτε πόλεμος ούτε ειρήνη», δήλωσε στην εφημερίδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας