Απόπειρα πραξικοπήματος καταγγέλλει ο Μοράλες μετά τη στάση μονάδων της αστυνομίας

1266
απόπειρα

Μονάδες της αστυνομίας σε τρεις πόλεις της Βολιβίας στασίασαν χθες Παρασκευή εναντίον του προέδρου Έβο Μοράλες, καθώς η αντιπολίτευση συνεχίζει να απαιτεί την παραίτησή του, αμφισβητώντας τη νίκη του από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την 20ή Οκτωβρίου.

Η πρώτη που στασίασε ήταν η Τακτική Μονάδα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (UTOP) της πόλης Κοτσαμπάμπα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, πριν την ακολουθήσουν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στη Σούκρε (νότια) και στη Σάντα Κρους, πλούσια περιοχή στο ανατολικό τμήμα της χώρας, προπύργιο της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος Μοράλες κατήγγειλε αργά το βράδυ της Παρασκευής (σ.σ. το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) ότι εκτυλίσσεται απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία:

«Αδελφοί και αδελφές μου, η δημοκρατία μας διατρέχει κίνδυνο εξαιτίας του πραξικοπήματος σε εξέλιξη από βίαιες ομάδες εναντίον της συνταγματικής τάξης. Καταγγέλλουμε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτή την επίθεση εναντίον του Κράτους του Δικαίου», ανέφερε μέσω Twitter μετά την έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε με ορισμένους από τους υπουργούς του.

«Καλώ τον λαό μας να υπερασπιστεί ειρηνικά τη δημοκρατία και το Σύνταγμα για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ανθρώπινης ζωής ως των πολυτιμότερων αγαθών πάνω από κάθε πολιτικό συμφέρον», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Χαβιέρ Σαβαλέτα επισήμανε ότι δεν σχεδιάζεται να διεξαχθεί καμιά επιχείρηση για να εξουδετερωθούν οι στασιαστές. «Καμία στρατιωτική επιχείρηση δεν θα διεξαχθεί για την ώρα, αυτό αποκλείεται εντελώς», είπε ο Σαβαλέτα, 17 ημέρες μετά την έναρξη διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης εναντίον της επανεκλογής του Μοράλες.

Ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, κάλεσε πριν από μία εβδομάδα τον στρατό και την αστυνομία να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα.

Νωρίτερα χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το αποτέλεσμα της επαλήθευσης της ψηφοφορίας από ομάδα παρατηρητών του -υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ- Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) θα ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος Μοράλες έχει δεσμευθεί ότι εάν διαπιστωθεί πως υπήρξε νοθεία, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος των εκλογών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας