Ήττα της Μέρκελ στις εκλογές των γερμανικών κρατιδίων

440
εκλογές των γερμανικών κρατιδίων

Ήττα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άνγκελας Μέρκελ και μάλιστα με σημαντικές απώλειες δείχνουν οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για τις εκλογές στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και στη Ρηνανία-Παλατινάτο. Οι ίδιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν στα δύο κρατίδια οι σημερινοί κυβερνητικοί σχηματισμοί.

Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στην Βάδη- Βυρτεμβέργη ισχυρότερο κόμμα παραμένουν οι Πράσινοι με 31% (+0,7 από τις εκλογές του 2016), ενώ δεύτεροι έρχονται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 23%, καταγράφοντας πτώση τεσσάρων μονάδων.

Κατά την ίδια εκτίμηση, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 12% (-0,7%), αφήνοντας στην τέταρτη θέση την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11,5% (-3,6). Ανοδικά φαίνεται να κινούνται οι Φιλελεύθεροι με ποσοστό 11,5% (+3,2), ενώ η Αριστερά παραμένει εκτός του τοπικού κοινοβουλίου με 3,5% (+0,6), καθώς το εκλογικό μέτρο βρίσκεται στο 5%.

Διπλό χτύπημα στη Μέρκελ

Εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις τότε στη Βάδη-Βυρτεμβέργη μπορεί να συνεχιστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός Πρασίνων-Χρηστιανοδημοκρατών του οποίου ηγείται ο, όχι αμιγώς “Πράσινος” αλλά ιδιαίτερα δημοφιλής, Βίνφριντ Κρέτσμαν. Τα ποσοστά μπορούν να δώσουν, ωστόσο, και μια διαφορετική κυβέρνηση με κορμό τους Πράσινους και τη συμμέτοχη των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων.

Την ίδια ώρα στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο οι Σοσιαλδημοκράτες αν και δείχνουν να καταγράφουν πτώση 1,7% διατηρούν την πρώτη θέση με 34,5% και μάλιστα μακράν από τους δεύτερους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 26%, καταγράφοντας πτώση 5,8%. Τρίτη δύναμη φαίνεται ότι παραμένει η Εναλλακτική για τη Γερμανία με με 10,5% (-2,1) και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 6,5% (+0,3) και οι Πράσινοι με 8,5% (+3,2). Η Αριστερά παραμένει και εδώ εκτός κοινοβουλίου, καθώς συγκεντρώνει 2,5% (-0,3).  Με αυτά τα ποσοστά η συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών-Φιλελευθέρων και Πράσινων της οποίας  ηγείται η Μαλού Ντράιερ δείχνει ότι μπορεί να συνεχίσει, καθώς διατηρεί την πλειοψηφία.

Σημειώνεται ότι σε αυτές τις τοπικές εκλογές, οι οποίες αποτελούν πρόκριμα για τις βουλευτικές του Σεπτεμβρίου, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα πήγε με τη φθορά από τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και εν μέσω σκανδάλων για μάσκες και αναπνευστήρες, τα οποία οδήγησαν σε παραιτήσεις κυβερνητικούς βουλευτές.

Άλλοι παράγοντες

Ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε, ωστόσο, και η επιστολική ψήφος, η οποία, λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό, έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ. Στην Βάδη – Βυρτεμβέργη το 50% των ψηφοφόρων ψήφισε με επιστολή, ενώ στην Ρηνανία – Παλατινάτο την επιστολική ψήφο επέλεξε το 65%, όταν το  προηγούμενο ρεκόρ ήταν 39% και είχε καταγραφεί στις κρατιδιακές εκλογές της Βαυαρίας το 2020.

Γιατί η Τουρκία έχει αποπλεύσει από τη Δύση – Ο νεοοθωμανισμός δεν είναι παρένθεση

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι τα δύο κρατίδια υπήρξαν βέβαια παραδοσιακά “κάστρα” των Χριστιανοδημοκρατών. H πατρίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Βάδη-Βυρτεμβέργη, εξέλεγε Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό από το 1953 έως το 2011. Το σημερινό ποσοστό όμως, το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει η υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών Σουζάνε Άιζενμαν, δείχνει να είναι κατώτερο και από το 25% που έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

Ένα ποσοστό που έτσι κι αλλιώς θεωρούνταν ιστορικά χαμηλό για το CDU στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και προφάνως έγινε χειρότερο, εξαιτίας του γεγονότος ότι ένας εκ των προταγωνιστών του σκανδάλου με την προμήθεια μασκών ήταν ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Νίκολας Λέμπελ από το Μανχάιμ (Βάδη-Βυρτεμβέργη), ο οποίος παραιτήθηκε.

Πηγή: SLpress

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας