«Πόρτα»στην Β.Νούλαντ από Νίγηρα-Κίνδυνος εισβολής 25.000στρατιωτών και κατάληψη αεροδρομίου(Νιαμέι) από Γαλλία-ΗΠΑ

1127

25.000 στρατός του ECOWAS συγκεντρώνεται για την εισβολή στον Νίγηρα αναφέρουν έγκυρες γαλλικές πηγές. Το πράσινο φως φέρεται να δόθηκε μετά την εκδίωξη της Βικτόρια Νούλαντ από τον Νίγηρα μαζί με την αντιπροσωπεία του ECOWAS, των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης.

Μάλιστα όσον αφορά την Βικτόρια Νούλαντ, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, τόνισε ότι

«Η Βικτώρια Νούλαντ σκέφτηκε ότι με τον Νίγηρα μπορείς να κάνεις το ίδιο με την Ουκρανία: να βάλεις μερικά ψωμάκια σε μια πλαστική σακούλα και να τους ξεγελάσεις;» Τέτοια καθεστώτα μπανανίας, όπως στο Κίεβο, δεν υπάρχουν πλέον».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχές του Νίγηρα αναπτύσσουν στρατεύματα γύρω από το προεδρικό μέγαρο ενώ ειδικές δυνάμεις κινούνται προς το αεροδρόμιο του Νιαμέι.

Ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι με κοινή ανακοίνωση τόνισαν ότι σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε εξωτερική στρατιωτική επέμβαση, θα πολεμήσουν μαζί. Στις χώρες τους υπάρχει σχετική στρατιωτική κινητοποίηση.

Δείτε βίντεο

25.000 στρατιώτες του ECOWAS έτοιμοι να εισβάλουν στον Νίγηρα!

Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα μεταφέρουν ενισχύσεις στην πρωτεύουσα της χώρας καθώς προετοιμάζονται για πιθανή ξένη επέμβαση μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CNN.

Νωρίτερα, ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός RFI μετέδωσε ότι οι αφρικανικές χώρες σχεδιάζουν να στείλουν δύναμη εισβολής 25.000 στρατιωτών στον Νίγηρα.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό, οι 25.000 στρατιώτες θα προέρχονται κατά 50% από την Νιγηρία και οι υπόλοιποι από την Σενεγάλη, το Μπενίν και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι γαλλικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν γίνει πιο ενεργές σε αφρικανικές χώρες που γειτνιάζουν με τον Νίγηρα, κυρίως στη Νιγηρία και τη Λιβύη.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τον συντονισμό των ενεργειών αρκετών αφρικανικών στρατών και μη κρατικών ενόπλων ομάδων για την εισβολή στον Νίγηρα και την κατάληψη της πρωτεύουσάς του, Νιαμέι.

Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να συντονίσουν ενέργειες για τον αποκλεισμό των συνόρων του Νίγηρα ενώ οι Αμερικανοί αναπτύσσουν απευθείας επιχείρηση κατά των νέων αρχών της χώρας.

Με μεγάλη πιθανότητα μπορούμε να πούμε ότι στην επιχείρηση, αν ξεκινήσει, θα συμμετάσχουν γαλλικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις. Πρώτος στόχος θα είναι η κατάληψη του αεροδρομίου της πρωτεύουσας.

Η ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφή», προειδοποίησε στην Μπαμακό ο επικεφαλής της διπλωματίας του Μαλί, που τάσσεται εναντίον της ιδέας να χρησιμοποιηθεί βία κατά των πραξικοπηματιών.

«Στρατιωτική ισχύς χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες χώρες, γειτονικές και μη, είδαμε τα αποτελέσματα. Είναι καταστροφή», είπε ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, παρούσας της ομολόγου του της Μπουρκίνα Φάσο, της Ολιβιά Ρουαμπά, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο κρατών.

«Στο Ιράκ, έγινε εισβολή για να έρθει δημοκρατία. Είκοσι χρόνια μετά, [η χώρα αυτή] την ψάχνει. Στη Λιβύη… μπορούμε να αναφέρουμε κι άλλες» χώρες, είπε ο κ. Ντιόπ, υπονοώντας το χάος στη χώρα της βόρειας Αφρικής μετά τη διεθνή επέμβαση που προκάλεσε την πτώση του καθεστώτος του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι.

«Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί εναντιωνόμαστε σε κάθε ιδέα εξωτερικής ανάμιξης ή στρατιωτικής επέμβασης για να επιλυθούν εσωτερικά πολιτικά προβλήματα», επέμεινε ο κ. Ντιόπ.

Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να «καταλάβει ότι ο ECOWAS μπορεί να στείλει στρατιωτική δύναμη να αποκαταστήσει τις έκπτωτες αρχές» στον Νίγηρα αλλά «εμείς ουδέποτε λάβαμε ούτε ένα [τουφέκι εφόδου] Καλάσνικοφ» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων «των τζιχαντιστών».

“Πόρτα” στην Βικτόρια Νούλαντ και απειλές

Οι ηγέτες του Νίγηρα αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ να συναντήσει τον έκπτωτο πρόεδρο της δυτικοαφρικανικής χώρας Μοαμέντ Μπαζούμ και απέρριψαν τις εκκλήσεις για την επαναφορά του στην εξουσία.

Την χώρα επισκέφθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία δήλωσε ότι είχε «ειλικρινείς αλλά δύσκολες» συνομιλίες με τον αρχηγό των ειδικών δυνάμεων του Νίγηρα, Ταξίαρχο Μούσα Σαλάου Μπαρμού, που θεωρείται ο δεύτερος τη τάξει ηγέτης του πραξικοπήματος, και τρεις από τους συνταγματάρχες του στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι.

Ήταν το πρώτο ταξίδι Αμερικανού αξιωματούχου στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

Η Νούλαντ ζήτησε να συναντήσει τον φυλακισμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ και τον Αμπντουραχαμάν Τσιανί, τον αυτοαποκαλούμενο αρχηγό της στρατιωτικής κυβέρνησης, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό, είπε.

Στη συνέχεια, σε τηλεφωνική ενημέρωση με τους δημοσιογράφους, έδωσε μια ζοφερή αξιολόγηση των συνομιλιών της με τους στρατιωτικούς ηγέτες.

«Είναι αρκετά σταθεροί στην άποψή τους για το πώς θέλουν να προχωρήσουν και αυτό δεν συνάδει με το Σύνταγμα του Νίγηρα», είπε. «Ήταν δύσκολο σήμερα, και θα είμαι ξεκάθαρη για αυτό».

“Μου αρνήθηκαν μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Bazum, ο οποίος απομακρύνθηκε από την εξουσία, και με τον στρατηγό Tchiyani. Ο Tchiyani μου αρνήθηκε την είσοδο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Νίγηρα, η Νούλαντ απείλησε τις νέες αρχές του Νίγηρα ότι θα κλείσουν τα κανάλια κρατικής χρηματοδότησης λέγοντας ότι «το θέμα των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται πλέον οξύ ζήτημα».

Οι νέες αρχές του Νίγηρα, με τη σειρά τους, υπενθύμισαν στην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι η χώρα τους είναι ανεξάρτητη και έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνη της με ποιον και τι είδους σχέσεις θα οικοδομήσει.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των νέων αρχών είπαν ότι «δεν είναι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι για να δέχονται οικονομικούς πόρους από την Ουάσιγκτον με το πρόσχημα της βοήθειας του λαού του Νίγηρα».

Μετά την αποχώρηση της «προσβεβλημένης» Νούλαντ από το Νιαμέι, όπου δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τον νέο ηγέτη του Νίγηρα, ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον αναστέλλει το κυβερνητικό πρόγραμμα «βοήθειας στον Νίγηρα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές ότι πρόκειται να ασκήσουν πίεση στις νέες αρχές του Νίγηρα όχι μόνο από οικονομικής άποψης αλλά και από στρατιωτικής.

Ρωσικά ΜΜΕ: Η Γαλλία θα έχει μεγάλο πρόβλημα λογιστικής υποστήριξης της επιχείρησης

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, τα  logistics της στρατιωτικής επιχείρησης, θα πέσουν στους ώμους των Γάλλων με δυσβάσταχτο βάρος και ολόκληρη η στρατιωτική επιχείρηση στον Νίγηρα θα γίνει τεράστιο πρόβλημα για τη Γαλλία.

Αναφέρουν συγκεκριμένα:

“Το θέμα είναι ότι τα μέλη του ECOWAS  δεν θέλουν να κάνουν πολύ ακριβές κινητοποιήσεις με δικά τους έξοδα.

Ο κολοσσιαίος βραχίονας των μεταφορών καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τη Γαλλία να χρησιμοποιήσει τις δικές της δυνάμεις και μέσα κατά του Νίγηρα. Αυτό το έργο θα είναι πιο δύσκολο από την επιχείρηση Serval στο Μάλι το 2013-2014. Τότε όλος ο συνασπισμός βοήθησε τους Γάλλους.

Επιπλέον, από μόνη της, η Γαλλία δεν μπορεί να λύσει τα ζητήματα εφοδιαστικής υποστήριξης. Τότε τη βοήθησαν όχι μόνο οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και πολλές άλλες χώρες, όπως η Ουκρανία, η Ρωσία και η Λευκορωσία.

Τα αεροπλάνα της ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας Antonov, των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών Volga-Dnepr και Polet, καθώς και το 224ο απόσπασμα του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, συμμετείχαν στην παράδοση εμπορευμάτων και το Λευκορωσικό Ruby Star χρησιμοποιήθηκε για το Μάλι.

Τα αεροπλάνα An-225 «Mriya», An-124 «Ruslan», An-26, An-12 και Il-76 μετέφεραν τεράστιες ποσότητες φορτίου. Οι Γάλλοι και οι δυτικοί χρησιμοποίησαν τα διαθέσιμα A400, S-130, S-160 και S-17, αλλά η συνεισφορά τους στον κοινό σκοπό ήταν πολύ μέτρια.

Πλέον Ρωσία και Λευκορωσία δεν θα βοηθήσουν. Η Ουκρανία θα μπορεί να διαθέσει το πολύ 1 αεροσκάφος An-124 Ruslan και άλλο 1 από το Καναδά (κατασχεθέν ρωσικό An-124 Ruslan).

Η αμερικανική στρατιωτική αεροπορία μεταφορών αν και είναι απασχολημένη με το «διατλαντικό εξπρές» και την παράδοση όπλων προς την Ουκρανία εντούτοις θα μπορούσε να αναλάβει μέρος της μεταφοράς.

Αλλά και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό. Το Παρίσι θα πρέπει να πιέσει ολόκληρο το μπλοκ του ΝΑΤΟ, αλλά οι Ευρωπαίοι προφανώς δεν θα είναι ευχαριστημένοι”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας