N.Pashinyan-Αρμενία: Ούτε ίντσα γης στον εχθρό-Έτοιμος να πεθάνω για την πατρίδα

1898
γενοκτονίας

Χθες, 27 Σεπτεμβρίου, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής της αυτόνομης περιοχής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων Αρμενίας-Αιζερμπατζάν.

Στις νέες εχθροπραξίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών Κύπρου, το Αζερμπαιτζάν, παραβίασε την εκεχειρία.

Ο πρόεδρος της αυτόνομης δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Arayik Harutyunyan, δήλωσε σχετικά με την επιθετικότητα των Αζέρων και της Τουρκίας:

Μήνες επιθετικών διαβουλεύσεων της τουρκικής -αζέρικης ηγεσίας, κατέληξαν σε έναν αναμενόμενο πόλεμο. Στις 27 Σεπτεμβρίου, στις 7 π.μ, οι ένοπλες δυνάμεις του Μπακού ξεκίνησαν μιας μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά μήκος των συνόρων“. Και συνέχισε λέγοντας ότι “όντως χάθηκαν κάποια εδάφη, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα ανακτήσουμε“.

Ο Ερντογάν, από τις 5 Απριλίου 2016, σε ομιλία του στον ερυθρό σταυρό της Τουρκίας, είχε δηλώσει: “ Η φωτιά από τις σφαγές των Αρμενίων στο Καραμπαχ, εξακολουθεί να καίει στις καρδιές μας.. μια μέρα ο θύλακας θα επιστρέψει στο νόμιμο ιδιοκτήτη του το Αζερμπαϊτζάν..

Η Τουρκία, σύμφωνα με το Anadolu, έχει συνάψει αμυντική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν από τη δεκαετία του ’90, που επιτρέπει τόσο την αποστολή οπλισμού αλλά και στρατιωτικού προσωπικού όσο και την αμυντική συνδρομή, αν μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στο έδαφος της, σύμφωνα με το άρθρο 51 του καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τουρκία, λίγες μέρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της 1-2 Οκτωβρίου – ενώ χθες τα drones της γείτονος παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από το Καστελόριζο, με  μουσική υπόκρουση τον τουρκικό εθνικό ύμνο για τους κάτοικους του νησιού – και αφού έριξαν κόκκινη μπογιά στη ζωγραφισμένη σε βράχο ελληνική σημαία, σήμερα, με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, παρεμβαίνει αποκάλυπτα και στις νέες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ μαίνονται οι εχθροπραξίες , σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ακούγονταν ιαχές “Allahu Akbar“,τα γνωστά ακούσματα στη Συρία και στη Λιβύη των τρομοκρατών-μισθοφόρων της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Armenian Unified Infocenter, το μόνο έγκυρο πρακτορείο ειδήσεων σύμφωνα με το ΥΠΕΞ Αρμενίας, ο Τούρκος πρόεδρος έχει στείλει 4.000 Σύρους τζιχαντιστές για να πολεμήσουν στο πλευρό των Αζέρων, εναντίον του αρμενικού στρατού, ενώ ήδη στο πεδίο της μάχης ο μισθοφορικός στρατός του Ερντογάν έχει χάσει 81.

 

Ο Ερντογάν, χθες, δήλωσε ότι η Αρμενία αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη στο Νότιο Καύκασο.

Η συνήθης ρητορική του Τούρκου προέδρου.

Η Αρμενία η μεγαλύτερη απειλή.

Ο Ελληνισμός αποτελεί απειλή για την ειρήνη στο Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα χθες ο Ερντογάν, προχώρησε σε νέες δηλώσεις με αφορμή την συμβολή του τουρκικού ναυτικού στην προάσπιση της “γαλάζιας πατρίδας” και τη νίκη του τουρκικού στόλου στη ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538(!). Μην ξεχνάμε ότι η ΕΡΝΤΟΓΑΝική Τουρκία είναι λάτρης της σημειολογίας όπως και της οθωμανικής νικηφόρας ιστορίας.. Άλλωστε τα νεοθωμανικά οράματα απειλούν, ξανά και τον Αιγαιακό-Μεσογείακό χάρτη.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι : “θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στις θάλασσες, με αταλάντευτο τρόπο και ακλόνητη πίστη”.

Για την Τουρκία, στη Συρία η μεγαλύτερη απειλή για την χώρα και την ευρύτερη περιοχή,  είναι το “καθεστώς” Μπασάρ Αλ Άσαντ(!). Ενώ αποτελεί δύναμη εισβολής στο Β. Ιράκ και στη Συριακή Δημοκρατία.

Για την Τουρκία στη Λιβύη, η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Βορείου Αφρικής είναι ο “πραξικοπηματίας” Χαλίφα Χαφτάρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

H Τουρκία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, αποτελεί δύναμη που διασφαλίζει την “ειρήνη” και την “σταθερότητα” σε κάθε γεωγραφική ζώνη στρατιωτικής δράσης….

Σε αυτή τη νέα κλιμάκωση της έντασης, με τις εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πλευρών να προκαλούν παγκόσμια ανησυχία, μάλιστα ο Γ. Γ των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, υπάρχουν σημαντικές απώλειες και από τις δύο πλευρές.

Δεν είναι σαφείς οι αναφορές σχετικά με το πόσους νεκρούς έχει το Μπακού στη νέα επίθεση.  Έχει επιβάλλει και “διαδικτυακόcurfew (εκτός από την απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους, ισχύει και  απαγόρευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Το ΥΠΑΜ των Αζέρων ανακοίνωσε την καταστροφή 2 τανκς του αρμενικού στρατού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Μπακού, υπήρξαν μεγάλες απώλειες, στους υπερασπιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με δεκάδες νεκρούς  και επίσης καταστράφηκε στρατιωτικός οπλισμός και εγκαταστάσεις.

Οι απώλειες των Αζέρων σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΑΜ Αρμενίας Shushan Stepanyan:

Για τους Αρμένιους, 84 στρατιώτες, συνολικά, έπεσαν στο πεδίο των μαχών, υπερασπιζόμενοι την αυτόνομη δημοκρατία…

Οι Αζέροι συνεχώς πλήττουν πλήττουν οικισμούς και χωριά…

Χιλιάδες Αρμένιοι εθελοντές, θα στελεχώσουν τον στρατό στην υπεράσπιση της αυτόνομης δημοκρατίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της, Arayik Harutyunyan, οποιαδήποτε απειλή στους πολίτες της  Δημοκρατίας του Αρτσάχ, συνιστά απειλή για τη συλλογική ταυτότητα των Αρμενίων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο αρμενικός στρατός, πιάνει τον χορό πριν από την μάχη μέχρι θανάτου με τον τακτικό στρατό των Αζέρων και τους τρομοκράτες τζιχαντιστές, δεχόμενος και τα φονικά πυρά των υπερσύγχρονων τουρκικών drones και F-16 …

Δείτε το βίντεο:

O Αρμένιος πρωθυπουργός, Nikol Pashinyan, έκανε την εξής δήλωση: “Καλώ την διεθνή κοινότητα να χρησιμοποιήσει όλη της την επιρροή για να σταματήσει κάθε πιθανή παρέμβαση της Τουρκίας, η οποία θα αποσταθεροποιήσει την ήδη εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον Νότιο Καύκασο και τις γειτονικές περιοχές“.

Από το βήμα της Βουλής, σε έκτακτη συνεδρίαση, απευθυνόμενος στους βουλευτές της χώρας, δήλωσε:

Ούτε μια ίντσα γης στον εχθρό μας. Είμαι έτοιμος να πεθάνω για την πατρίδα“.

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας