Μονή Αγίου-Ιωάννη Ερημίτη-Ο θρύλος για το μοναστήρι στην άκρη του γκρεμού

735

Η Μονή Αγίου Ιωάννη Ερημίτη της Ελλάδας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και παλιά μοναστήρια της Ελλάδας κυρίως λόγω του σημείου που είναι χτισμένη.

Έχει χτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε θαρρείς ότι κρέμεται στην άκρη του γκρεμού και είναι δεμένο με μια αόρατη κλωστή.

Αυτή η σχεδόν απόκοσμη εικόνα, απαιτεί λοιπόν και λίγο κόπο για να την θαυμάσεις από κοντά μιας και υπάρχει ένα μονοπάτι για να προσεγγίσεις τη μονή.

Το συγκεκριμένο μονοπάτι ξεκινάει από τη μονή Γουβερνέτου και η διάρκειά του για κάποιον με απλή φυσική κατάσταση να είναι περίπου 30 λεπτά με τα πόδια. Θα αντικρίσει λοιπόν μπροστά του την μονή και θα θαυμάσει τον τρόπο με τον οποίο πριν από αιώνες χτίστηκε εκεί.

Μια εντυπωσιακή και πολύ μεγάλη πέτρινη γέφυρα θα σε οδηγήσει τελικά στην ερειπωμένη και άκρως επιβλητική μονή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, ή Καθολικό η οποία πήρε το όνομά της από τον Άγιο Ιωάννη τον Ερημίτη ή Ξένο που «εκοιμήθη» κατά τον 11ο αιώνα σε μια σπηλιά μέσα στο βράχο.

Μην σταματήσετε όμως εκεί. Αφιερώστε ακόμη 10 λεπτά πεζοπορίας για να απλωθεί μπροστά στα μάτια σας ένα μοναδικό υπερθέαμα. Αν συνεχίσεις την πεζοπορία μετά τη μονή για περίπου 10 λεπτά θα φτάσεις προς τη θάλασσα, όπου σχηματίζεται ένα υπέροχο μικρό φιόρδ με ονειρικά νερά.

Εκεί κάποτε υπήρχε και το λιμάνι της μονής του Αγίου Ιωάννη Ερημίτη και το οποίο ακολουθείται από το δικό του θρύλο όπως συμβαίνει με αρκετά μοναστήρια της Ελλάδας. Αυτός ο θρύλος, λοιπόν, λέει ότι κάποτε πειρατές αποβιβάστηκαν στο σημείο προκειμένου να επιτεθούν στη μονή.

Όμως, όταν το αντιλήφθηκε ο Ηγούμενος τους καταράστηκε και το καράβι τους πέτρωσε με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να φύγουν ποτέ από την Κρήτη και να επιστρέψουν στον τόπο τους. Στην δε έξοδο του φαραγγιού βρίσκεται ένας μεγάλος βράχος ο οποίος θυμίζει καράβι και λέγεται ότι ενισχύει ακόμη περισσότερο το θρύλο.

Εκτός από την ομορφιά της λόγω του τοπίου το οποίο την περιβάλλει και την κάνει να μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής, η Μονή Αγίου Ιωάννη Ερημίτη έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει. Η ίδια αποτελεί την παλαιότερη μονή σε όλη την Κρήτη.

Τα κτίρια που διασώζονται σήμερα και μπορούμε να θαυμάσουμε στο χείλος του γκρεμού, υπολογίζεται ότι χτίστηκαν περίπου λίγο μετά το 1600. Οι εικόνες είναι πραγματικά μαγευτικές όχι μόνο όταν φτάσεις εκεί αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Φυσικά χρειάζεται άνετη ένδυση και υπόδηση για να μπορέσεις να προσεγγίσεις το μοναστήρι με ασφάλεια.

Το γεγονός ότι είναι ερειπωμένη προσδίδει και μια ηρεμία και κατάνυξη που κάνει το μυαλό να αδειάζει. Ένα από τα πλέον γραφικά μοναστήρια της Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας