Η ανασκόπηση των μαχών της 13/1 στα Ουκρανικά μέτωπα

903
Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν), η κατάσταση δεν είχε σημαντικές μεταβολές. Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στη Σινκόφκα, τα Τερνί και στα ΝΔ της Τσερβόναγια Ντιμπρόβα. Στην κατεύθυνση του Σέβερσκ, οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν αρχικά μέχρι τα περίχωρα του Σπόρνογε, ωστόσο δεν κατάφεραν να προχωρήσουν κι άλλο και υποχρεώθηκαν σε τακτική υποχώρηση σε ήδη προετοιμασμένες οχυρωμένες θέσεις. Οι καιρικές συνθήκες έχουν παίξει το ρόλο τους στην επιβράδυνση της προώθησης των ρωσικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η κατάσταση στην αντίπαλη πλευρά (VSU) έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο. Το ηθικό των Ουκρανών στρατιωτικών είναι ιδιαίτερα χαμηλό, γι’ αυτό και στις συγκεκριμένες περιοχές σημειώνονται τα περισσότερα περιστατικά λιποταξίας και οικειοθελούς παράδοσης στις ρωσικές δυνάμεις (Στγ: όπως έγραψα και χτες την ίδια περίπου ώρα, μόνο την περασμένη εβδομάδα είχαμε την παράδοση 35 Ουκρανών στρατιωτικών μόνο στη συγκεκριμένη κατεύθυνση).
– Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ, συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στη Μπογκντάνοφκα (από 2 πλευρές, βόρεια και νότια) και στα υψώματα Β-ΒΔ της Κλεστσέγεφκα, όπου τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν να απωθήσουν τις VSU από σειρά οχυρωμένων θέσεών τους και να αποκτήσουν τον έλεγχό τους.
Στην περίμετρο της Αβντέγεφκα συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο μεγαλύτερο μέρος της. Στην περιοχή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων κοντά στο εργοστάσιο οπτάνθρακα (κοκ) στο βόρειο τμήμα της πόλης, ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προωθήθηκαν στην περιοχή περίπου κατά 250 με 300 μέτρα. Στο Στεποβόγε (Πετρόφσκογε) συνεχίζονται οι «μάχες θέσεων» και οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των αντίπαλων μονάδων Πυροβολικού. Στην περιοχή της Μάργινκα συνεχίζεται η προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το χωριό Γκεόργκιεφκα (δυτικά της Μάργινκα), ώστε ν’ ανοίξουν το δρόμο για επίθεση στο Κουράχοβο. Αυτή τη στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το ανατολικό τμήμα του χωριού μέχρι την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Νότια της Μάργινκα συνεχίζεται η ταυτόχρονη επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων προς τη Νοβομιχάηλοφκα τόσο από Βορρά (από την πλευρά της Πομπέντα) όσο και από Ν-ΝΔ, με στόχο την επιχειρησιακή περικύκλωση του χωριού.
– Στα μέτωπα από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει τον έλεγχο της κατάστασης, ωστόσο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών αρκούνται σε επιθέσεις με ολιγάριθμες μονάδες προς οχυρά των αντιπάλων και σε στοχευμένα πλήγματα στα μετόπισθεν των VSU από εδάφους και αέρος. Στην κατεύθυνση της Βρεμιόφκα πραγματοποίησαν επίθεση προς το Κερμεντσίκ και τη Σταρομλίνοφκα, καταλαμβάνοντας μερικά ουκρανικά οχυρά, ενώ δυτικά του Σταρομαγιόρσκογε μονάδες των VSU προσπάθησαν να αντεπιτεθούν, όμως αφού υπέστησαν βαριές απώλειες υποχώρησαν στις πρότερες θέσεις. Στην κατεύθυνση του Ορέχοφ διεύρυναν ελαφρώς τον έλεγχό τους περιμετρικά των Ραμπότινο, Βερμπόβογε και Νοβοπροκόποφκα, ενώ επλήγησαν και θέσεις των VSU κοντά στο χωριό Ζερεμπιάνκι.
– Τέλος στην περιοχή της Χερσώνας η εμμονή της ουκρανικής πλευράς να κρατήσει το ορμητήριό της στα Κρίνκι, έχει οδηγήσει σε τραγική κατάσταση τους εκεί ευρισκόμενους (και προς το παρόν… ζωντανούς) Ουκρανούς στρατιωτικούς. Πλάνα που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο Ουκρανοί στρατιωτικοί μέσα από το χωριό, δείχνουν ένα τοπίο καταστροφής, όπου τίποτε δεν έχει μείνει όρθιο από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει προ πολλού τον οικισμό και στα ερειπωμένα, πλέον, σπίτια δεν υπάρχει ούτε υποψία θέρμανσης – οι περισσότεροι Ουκρανοί στρατιωτικοί στην περιοχή υποφέρουν από κρυοπαγήματα. Η αποστολή ενισχύσεων έχει δυσκολέψει αφάνταστα για την ουκρανική πλευρά, δεδομένου ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν παγώσει την επιφάνεια του νερού του Δνείπερου, κάτι που κάνει αδύνατη σχεδόν την αποστολή πλωτών μέσων. Από την άλλη πλευρά, ο πάγος που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια του ποταμού δεν έχει αρκετό πάχος, ώστε να μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός στρατιώτη με πλήρη εξάρτυση. Και με τη θερμοκρασία του αέρα να βρίσκεται σταθερά κάτω από το 0, όποιος βρεθεί μέσα στα νερά του Δνείπερου καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έχει μηδενικές πιθανότητες επιβίωσης…
– Ο πίνακας των απωλειών των VSU κατά τη χτεσινή (13/01) μέρα ήταν ο ακόλουθος (Στγ: η σειρά παρουσίασης των μετώπων γίνεται σταθερά με σειρά από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περίπου 35 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 5 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab (πολωνικής κατασκευής), και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ777 (παραγωγής ΗΠΑ). Επίσης από ρωσικά πυρά καταστράφηκε αποθήκη πυρομαχικών της 27ης Πυραυλικής Ταξιαρχίας των VSU.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Πάνω από 280 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 9 στρατιωτικά αυτοκίνητα pickup και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ (Αρτιόμοφσκ, Αβντέγεφκα, Μάργινκα κοκ): Περίπου 320 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 τανκ, 2 BMP, 8 αυτοκίνητα pickup, 1 πυραυλικό σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων Strela-10, 1 αυτοκινούμενο πυροβόλο 2S1 Gvozdika και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Πάνω από 110 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 3 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περίπου 50 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30 και 1 σύστημα ραντάρ εντοπισμού επίγειων στόχων πυροβολικού AN/TPQ-50 (παραγωγής ΗΠΑ).
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Περίπου 40 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα και 2 αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S1 Gvozdika.
– Ακόμη, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε κατά τη χτεσινή μέρα 21 ουκρανικά drones και αναχαίτισε 8 βλήματα πυραύλων HIMARS.
– Τελειώνοντας και την αποψινή ανασκόπηση παρουσιάζω, κατά το σύνηθες, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (13/01/2024): 567 αεροπλάνα, 265 ελικόπτερα, 10.641 drones, 448 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 14.588 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.202 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 7.704 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 17.376 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων.
Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας