Μήπως σας λείπει ύπνος;-Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

621
Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Οι ανάγκες ύπνου είναι εξατομικευμένες, καθώς κάθε οργανισμός χρειάζεται διαφορετικό αριθμό ωρών για να ξεκουραστεί.

Η γενική σύσταση είναι να κοιμάστε επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα.

Ωστόσο, οι συστάσεις αλλάζουν καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Αν παρόλα αυτά σας παίρνει ο ύπνος αμέσως μόλις ακουμπήσετε το μαξιλάρι, αν πεινάτε συνέχεια ή αν παίρνετε βιαστικές αποφάσεις, ίσως να σάς λείπει ύπνος.

Το σώμα μας αντιδρά με διάφορους τρόπους όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά – δηλαδή δεν καλύπτουμε τις απαιτούμενες επτά έως εννέα ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση.

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με δεκάδες προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η άνοια.

Δείτε τα σημάδια που θα σας προειδοποιήσουν ότι χρειάζεται να κοιμάστε περισσότερο:

Κοιμάστε αμέσως: Αρκετοί πιστεύουν ότι επειδή κοιμούνται εύκολα, ο οργανισμός τους ξεκουράζεται όσο πρέπει. Στην πραγματικότητα όμως ισχύει το αντίθετο. Εάν σας παίρνει ο ύπνος λίγα λεπτά αφού ξαπλώσετε, είναι πιθανό να σας λείπει ύπνος ή ακόμη και να πάσχετε από κάποια διαταραχή του ύπνου (π.χ. υπνική άπνοια).

Συμπεριφέρεστε αυθόρμητα: Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται σημαντικά από την έλλειψη ύπνου. Η περιοχή αυτή ελέγχει την κρίση και τη λήψη αποφάσεων.

Ξεχνάτε: Ένα ολοφάνερο σημάδι της κούρασης είναι η απώλεια μνήμης. Ο ύπνος βοηθά στην επεξεργασία των πληροφοριών και την απομνημόνευση. Όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο πιο δύσκολο είναι να συγκρατήσουμε βασικές πληροφορίες.

Πεινάτε συνέχεια: Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τη λειτουργία δύο βασικών ορμονών, της λεπτίνης και της γκρελίνης. Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που ειδοποιεί το σώμα ότι δε χρειάζεται άλλο φαγητό, ενώ η γκρελίνη αποστέλλει τα μηνύματα της πείνας στον εγκέφαλο. Όταν είμαστε κουρασμένοι, παρατηρείται μείωση στα επίπεδα της λεπτίνης και παράλληλη αύξηση στα επίπεδα της γκρελίνης.

Χάνετε την ισορροπία σας: Εκτός από τις πνευματικές μας λειτουργίες, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει και το κινητικό μας σύστημα. Η επακόλουθη αδυναμία οδηγεί αναπόφευκτα στην έλλειψη ισορροπίας και τις συχνές πτώσεις.

Έχετε διαρκώς νεύρα: Αν νευριάζετε με όλους χωρίς προφανή λόγο, η νευρικότητά σας μπορεί να οφείλεται στην κούραση. Η έλλειψη αυτοσυγκράτησης και η ευερεθιστότητα πηγάζουν από τον εγκέφαλο και εμφανίζονται συχνότερα όταν μας λείπει ύπνος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας