Merkel: Επιβεβαίωσε ότι θυσίασε την Ελλάδα για διάσωση τραπεζών και ευρώ

948
Merkel: Επιβεβαίωσε ότι θυσίασε την Ελλάδα για διάσωση τραπεζών και ευρώ

Κ. Μητσοτάκης: “Σας ευχαριστώ για όλα”

Κατάμουτρα και χωρίς αιδώ η A. Merkel, στις κοινές δηλώσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη  μετά τις συνομιλίες τους στην Αθήνα, στην οποία βρέθηκε για την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της ως καγκελαρίου και χρησιμοποιώντας μια “διπλωματική” αλλά σαφής γλώσσα, επιβεβαίωσε απολύτως τους λόγους που προέβη  στη μνημονιακή καταστροφή της Ελλάδας σε συνεργασία με το εγχώριο άφωνο πολιτικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα η A. Merkel τόνισε: “Εγώ προσωπικά είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση και την πρόκληση που σήμαινε αυτό (σ.σ. μνημονιακό πρόγραμμα) για τους πολίτες της Ελλάδας αλλά οι δυσκολίες ήταν δεδομένες όταν επρόκειτο για τη σταθερότητα του ευρώ και για να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός για να μείνει η Ελλάδα μέλος της ΕΕ”

Με δυο λόγια η A. Merkel μας είπε κανονικότατα και από την Αθήνα ότι η χώρα σας και ο λαός σας θυσιάστηκαν  με πρωτοβουλία μου και με την υποτελή συναίνεση των κυβερνήσεών σας, προκειμένου να διασωθεί το ευρώ και κατ’ επέκταση οι ευρωπαϊκές και δη οι γερμανικές τράπεζες!

Και η Ελλάδα, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, δεν θυσιάστηκε προσωρινά αλλά για αόριστο χρόνο, αφού η πολιτική και οικονομική αιχμαλωσία, το ξεπούλημα και η υπερχρώση της χώρας δεν θα έχουν τέλος, εκτός και αν υπάρξει μια μεγάλη δημιουργική ανατροπή στην πατρίδα μας.

Το κωμικοτραγικό είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, γερμανο-υποτελής μέχρι μυελού οστών, ευχαρίστησε περίπου την Merkel για την βοήθειά της, λέγοντας απερίφραστα ότι υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας!

Κ. Μητσοτάκης: “Σας ευχαριστώ για όλα”

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Μέγαρο Μαξίμου, στην τελευταία της επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την συνάντηση του με την Α.Μέρκελ προκάλεσαν σοκ στους Έλληνες πολίτες που πέρασαν μια δεκαετία σκληρής λιτότητας, λόγω των Μνημονίων που μας είχε επιβάλλει η Γερμανία.

Ο Κ.Μητσοτάκης ούτε λίγο, ούτε πολύ ευχαρίστησε την Α.Μέρκελ για τα Μνημόνια και την πολιτική της λιτότητας, τονίζοντας μάλιστα ότι «η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία».

Υποστήριξε παράλληλα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας», ενώ κατάληξε στ’ ότι «η Ελλάδα ωρίμασε» μέσα από τα Μνημόνια! 

Επίσης στάθηκε και στην συνεργασία Ελλάδας-Γερμανία στον Covid, είπε ότι αυτός ήταν που πρότεινε την υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο έχει διαχωρίσει τους πολίτες σε δύο κατηγορίες και μάλιστα χωρίς κανέναν λόγο, όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Και τέλος έκλεισε ευχαριστώντας την για τα όσα έκανε για την Ελλάδα «σας αποχαιρετώ με σεβασμό, η Αθήνα σας περιμένει πάντα ως φίλη», είπε ο Κ.Μητσοτάκης. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε την Γερμανίδα καγκελάριο μιλώντας της γερμανικά, ενώ κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων στάθηκε σε μια φράση του Γκέτε, την οποία επίσης απήγγειλε στα γερμανικά.

Μήπως ο πρωθυπουργός προτού κάνει αυτές τις δηλώσεις θα έπρεπε να ρωτήσει τους Έλληνες πώς αισθάνονται Γερμανίδα καγκελάριο; Ή μήπως θα έπρεπε να ρωτήσει τους χιλιάδες Έλληνες που αυτοκτόνησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των Μνημονίων; Αυτή είναι «η λογική και η σταθερότητα» στην οποία αναφέρθηκε ο Κ.Μητσοτάκης; 

Αναλυτικά όσα είπε ο Κ.Μητσοτάκης 

»Δεν είναι η πρώτη μας επαφή είναι ωστόσο ξεχωριστή γιατί είναι η τελευταία.

Για αυτό και ως ο 8ος Ελληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή Αντζελα.

Θα τολμήσω μια σύντομη ανασκόπηση.

Η σημερινή Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία. Δεν είναι αποικία κράτους, είναι ένα σύγχρονο κράτος που σχεδιάζει το αύριο.

Το αναγνωρίζουν και οι δικοί σας επιχειρηματίες. Ετσι εξηγείται η αύξηση των εισαγωγών, το γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις, η εξαγορά σταρτ από από Γερμανούς και ο υπερ-διπλάσιος αριθμός Γερμανών τουριστών.

Ούτε η ΕΕ ούτε η Ελλάδα έφθασαν στο ξέφωτο του 21ου αιώνα. Δοκιμάστηκαν από δύσκολες αποφάσεις που μετατράπηκαν σε λαϊκισμό. Άλλωστε και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες. Ούτε η λιτότητα ούτε τα φθηνά συνθήματα άντεξαν. Η ΕΕ απέδειξε ότι οι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν στη σωστή πλευρά, ενώ η Ελλάδα ωρίμασε.

Σε όλα αυτό το διάστημα η Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική στις οριακές στιγμές. Όπως το 2015, όταν απέναντι από κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε το Grexit. Το βάρος των πολιτικών αποφάσεων κρίνεται στη ζυγαριά της αναγκαιότητας. Και έτσι η ΕΕ των αυστηρών δημοσιονομικών πλαισίων εξελίχθηκε στην ΕΕ της κοινής υγειονομικής άμυνας και του Ταμείου ανάκαμψης. Ολα αυτά έχουν το βάρος και της δικής σας τάσης. Καθώς η ΕΕ προχωρά με ομοφωνία αυτό γίνεται με συμφωνίες. Ήταν γενναία η αλλαγή στάσης της καγκελαρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είδε την αναγκαιότητα στήριξης των πιο οικονομικών για να αντιμετωπίσουν την κρίση που δεν είχαν καμία ευθύνη.

Η μάχη κατά του κόβιντ είχε και χρώμα ελληνικό. Μπήκε πρώτη στη μάχη κατά της πανδημίας, εισηγήθηκε το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, ενώ πέτυχε με μεταρρυθμίσεις να επαναφέρει τη δική της οικονομία σε τροχιά προόδου. Δεν ήταν εύκολος δρόμος, καθώς την ίδια περίοδο είχαμε εξωτερικές προκλήσεις, και ανοιχτές κρίσεις, όπως με την επιθετικότητα των γειτόνων μας πέρυσι το καλοκαίρι κάτι που διαρκεί με στόχο την Ευρώπη και τη Δύση.

Εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Φοβάμαι όμως ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους και το αποδεικνύει υπογράφοντας συμφωνίες συνεργασίας με όλα τα γειτονικά κράτη. Δεν ανεχόμαστε ούτε απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων μας. Τα ζητήματα αυτά θα απασχολήσουν και τη νέα ηγεσία της Γερμανίας. Μαζί της προσδοκώ να διευρύνω τις σχέσεις μας. Θέλω να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον μιας νέας ανεξάρτητης και ισχυρής Ευρώπης. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα. Αυτό είναι παρακαταθήκη και για το νέο σύμφωνο σταθερότητας. Και το γαλλο-γερμανικό σύμφωνο και η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να αποτελέσουν το πρόπλασμα μιας ευρωπαϊκής αμυντικής αυτονομίας. Βαθαίνοντας την δημοκρατία και περιορίζοντας τις ανισότητες. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα και για τη Γερμανία. Θα βαδίσουμε σε αυτό με οπλισμένοι με το ρήμα της καγκελαρίου «Προσπαθώ, προσπάθησα» και την εμπειρία της εποχής της, μια περίοδος με κυματισμούς που κατέληγε όμως σε ήρεμα νερά. Σας αποχαιρετώ με σεβασμό, η Αθήνα σας περιμένει πάντα ως φίλη».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας