M.Draghi-Ο κεντρικός τραπεζίτης-Μνημονιακός εφιάλτης Ελλάδας προαλείφεται για «υπερκομματικός» πρωθυπουργός Ιταλίας

426
Μνημονιακός εφιάλτης Ελλάδας προαλείφεται

Δύσκολη η εξίσωση για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία – Θα τα καταφέρει ο τεχνοκράτης Draghi;

Σε μία νέα περίοδο εισέρχεται η πολιτική σκηνή της Ιταλίας, καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Matarella ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.
Σε δηλώσεις του, ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ ο οποίος αποδέχθηκε τη διερευνητική εντολή, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι συνομιλίες με τα κόμματα της Ιταλίας θα αποδώσουν ενότητα.
«Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια δύσκολη περίοδο, πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε ο Mario Draghi.
Μετά την αποτυχία του απερχόμενου πρωθυπουργού Giuseppe Conte να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Matarella ανέθεσε την εντολή στον πρόεδρο της Βουλής, Roberto Fico, χωρίς αποτέλεσμα.
Ο ιταλικός Τύπος είχε αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες στο σενάριο Draghi και φαίνεται τελικά πως ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης έβαλε στην άκρη τις επιφυλάξεις του.

draghi_mattarella.jpg
Αβέβαιη η στήριξη στον Draghi

Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι ο Draghi θα κερδίσει ευρεία υποστήριξη από τα κόμματα.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) δήλωσε αρχικά ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη, λέγοντας ότι «η μόνη δυνατή κυβέρνηση πρέπει να είναι πολιτική».
Ωστόσο στους κόλπους του κινήματος επικρατεί διχογνωμία και δεν αποκλείεται ένας μέρος του κόμματος να στηρίξει την κυβέρνηση Draghi, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε διάλυση.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Κινήματος σε Βουλή και Γερουσία θα συνεδριάσουν στις 16:00 ώρα Ελλάδος, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση του M5S.
Ο αρχηγός της Lega Matteo Salvini, του οποίου το κόμμα ηγείται στις δημοσκοπήσεις και είναι η κινητήρια δύναμη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.
«Η κυριαρχία ανήκει στον λαό», δήλωσε ο Salvini, ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση για τη στήριξη στον Draghi την προκήρυξη εκλογών σε ορίζοντα ενός έτους, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.
Η σύμμαχος του Salvini, Georgia Meloni, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Fratteli di Italia (FdI), δήλωσε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι καλύτερες από μια κυβέρνηση Draghi.
Ωστόσο, το Forza Italia (FI) του Silvio Berusconi, δεν έκλεισε την πόρτα, υπενθυμίζοντας την «μακροχρόνια εκτίμηση» μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.
Ο Renzi χαιρέτισε την κίνηση Matarella.
Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Nicola Zingaretti επιτέθηκε στον Matteo Renzi και τόνισε ότι το κόμμα του ήταν «έτοιμο για συνομιλίες για το καλό της χώρας».

Μεγάλες προκλήσεις

Εκτός από την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, η Ιταλία πρέπει επίσης να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα έργα για την αξιοποίηση των 200 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.Επιπλέον, η Ιταλία έχει αναλάβει την προεδρία της G20 φέτος και συμπροεδρεύει στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα του COP26 με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πάντως οι αγορές «ψήφισαν» υπέρ του Draghi, με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να σημειώνει άλμα σχεδόν 3%.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 0,55%, με το ιστορικό χαμηλό στο 0,472%.

Οι λόγοι της επιλογής Draghi

Ο πρόεδρος Mattarella προχωρά σε αυτή κίνηση, την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική, γιατί:

  • Με δεδομένο τον διχασμό και την πόλωση στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας πρέπει πάση θυσία να αποκλειστεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών,
  • Όχι μόνο γιατί είναι δύσκολη η συγκυρία, αλλά κυρίως γιατί μια εκλογική αναμέτρηση θα έφερνε την ακροδεξιά του Salvini και της Meloni στην εξουσία (τα δύο κόμματα δημοσκοπικά κινούνται στο 41%)
  • Ο Mattarella προέβη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, όσο αυτό είναι εφικτό, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και για στο εξωτερικό, γεγονός που εξασφαλίζει η θητεία του «Super Mario» στην ΕΚΤ, και δευτερευόντως έναν τεχνοκράτη.

Όπως είπε: «Αισθάνομαι το καθήκον να απευθύνω έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις για μια κυβέρνηση υψηλού προφίλ ικανή να αντιμετωπίσει άμεσα τις σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Για το λόγο αυτό κάλεσε τον πολιτικό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει «μια κυβέρνηση υψηλού προφίλ που δεν θα πρέπει να ταυτίζεται με καμία πολιτική ιδεολογία».
Σύμφωνα με τα σχόλια του ιταλικού τύπου, ο Mattarella θεωρεί ότι πρόκειται για μήνυμα προς τους πολίτες, προς την Ευρώπη και τις αγορές το οποίο πρέπει να εκπέμψουν τα κόμματα στηρίζοντας την κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Δύο τα ερωτήματα που προκύπτουν:

  • Είναι ο Mario Draghi το κατάλληλο πρόσωπο για την Ιταλία;

Μπορεί να την «ενώσει»;
Γιατί τεχνοκράτης είναι.

  • Θα δεχτεί ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ να ρισκάρει να σχηματίσει έστω και μια κυβέρνηση μειοψηφίας, διακινδυνεύοντας ένα πολιτικό μέλλον λιγότερο λαμπρό από το ευρωπαϊκό παρελθόν του;

Οι υποστηρικτές

Italia Viva: Matteo Renzi

Ο πρώτος που σχολίασε την επιλογή του αρχηγού κράτους την Τρίτη ήταν ο Matteo Renzi:
«Ακούσαμε τα σοφά λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας Mattarella: για άλλη μια φορά αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στην ηγεσία του.
Και θα ενεργήσουμε αναλόγως», γράφει ο ηγέτης του IV στο Facebook.

Forza Italia: Silvio Berlusconi

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε καταρχάς θετικός, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί τον δένει με αυτόν παλαιά φιλία όπως έχει ισχυριστεί αλλά και ότι επιθυμούσε σφόδρα να αναλάβει κατά το παρελθόν την ηγεσία της ΕΚΤ

Δημοκρατικοί: Nicola Zingaretti

Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του.
«Τώρα δεν αποφεύγουμε τον προβληματισμό – δηλώνει ο αναπληρωτής γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Andrea Orlando, στη Rai3 – θα συζητήσουμε εσωτερικά.

Ποιοι εναντιώνονται στην κυβέρνηση Draghi;

Κίνημα 5 Αστέρων: Alessandro Di Battista

Το όνομα του Draghi είναι βέβαιο ότι θα οξύνει τις ρήξεις στο Κίνημα των 5 Αστέρων.
Ο Alessandro Di Battista ανάρτησε στο FB ένα άρθρο της 31ης Αυγούστου σχετικά με την πιθανότητα κυβέρνησης με επικεφαλής τον Mario Draghi στο οποίο ορίζει τον πρώην κυβερνήτη της ΕΚΤ ως τον «ο απόστολο της ελίτ».
Την ίδια ώρα ο βουλευτής του Κινήματος Vito Crimi σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Lega: Matteo Salvini

Ο Matteo Salvini επανέλαβε το αίτημα της Lega για την προκήρυξη εκλογών. Επικαλέστηκε  το άρθρο του Συντάγματος («Η Ιταλία είναι μια δημοκρατική χώρα, που βασίζεται στην εργασία. Η κυριαρχία ανήκει στον λαό») σε ρεπορτάζ της La Reppulica επικαλούμενο δηλώσεις στελεχών της Lega επισημαίνεται ότι δεν θα αποδεχθούν σε καμία περίπτωση την προσφυγή στον ESM προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας και δεν γίνεται αποδεκτή η περικοπή των χρηματικών ενισχύσεων σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί.

Αδέλφια της Ιταλίας: Giorgia Meloni

Υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών τάσσεται και η σύμματος του Salvini Georgia Meloni. «Ο πρόεδρος θεωρεί πιο κατάλληλο να διακινδυνεύσει μια κυβέρνηση ότι για δύο χρόνια θα έχει πολλές δυσκολίες στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για τους Ιταλούς.
Από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι είναι πολύ καλύτερο να δώσουμε στους Ιταλούς την ευκαιρία να ψηφίσουν, να έχουμε μια συνεκτική και ισχυρή πλειοψηφία».

Δύσκολη εξίσωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίτευξη του στόχου του σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Mario Draghi είναι ιδιαίτερα δυσχερής, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης ψήφου εμπιστοσύνης που έλαβε ο Conte σε Βουλή και Γερουσία.
Στην Ιταλική Βουλή από τους 630 βουλευτές για να σχηματιστεί πλειοψηφία χρειάζονται τουλάχιστον 316 ψήφοι

Τα κόμματα κατέχουν:

Το Κίνημα 5 Αστέρων έχει 188 βουλευτές,
Η Lega 125
Το Δημοκρατικό Κόμμα 93,
Η Forza Italia 85 και
Οι Αδελφοί Ιταλοί 31
Στη Γερουσία, χρειάζεται πλειοψηφία 140 βουλευτών σε σύνολο 312
Το Κίνημα 5 Αστέρων έχει 91 γερουσιαστές,
Η Lega 62
Το Δημοκρατικό Κόμμα 35,
H Forza Italia 40 και
Οι Αδελφοί Ιταλοί 10
Να σημειωθεί πως σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται βουλευτές ή γερουσιαστές οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν και έχουν διαμορφώσει διαφορετικές ομάδες από κοινού με μικρότερα κόμματα εντός των νομοθετικών σωμάτων.

www.bankingnews.gr

*Το κείμενο δεν εκφράζει κατ’ ανάγκην τις θέσεις της iskra

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας