Κιρ Στάρμερ-Ποιος είναι ο «πρωθυπουργός εν αναμονή» της Βρετανίας

784

Ρίτσι Σούνακ, Κιρ Στάρμερ, από την ”σκύλα στη χάρυβδη” ο βρετανικός λαός, στο έλεος πρωθυπουργών-τσιρακιών των Δυτικών ελίτ!! 

Π.Δ.

Τι μπορεί να αλλάξει στο Brexit με την εκλογή του

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Μεγάλη Βρετανία μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 4 Ιουλίου από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ να φαντάζει το φαβορί για να αναλάβει την εξουσία της χώρας.

Κι αυτό γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βρετανία προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά (ακόμη και άνω των 20 μονάδων) των κυβερνώντων Συντηρητικών, οι οποίοι δείχνουν να βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Ο Κιρ Στάρμερ εξελέγη στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος τον Απρίλιο του 2020 -μετά την ήττα στις εκλογές του Δεκέμβρη του 2019- διαδεχόμενος τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο οποίος ανήκε στην αριστερή πτέρυγα του Εργατικού κόμματος, ο -νομικός και πρώην επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας-Στάρερ θεωρείται κεντρώος.

Εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων στις εκλογές του 2015 και ο Τζέρεμι Κόρμπιν τον όρισε ως σκιώδη Υπουργό Μετανάστευσης, θέση από την οποία ο Στάρμερ παραιτήθηκε το 2016 μαζί με πολλούς άλλους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ηγεσία του Κόρμπιν. Αργότερα διορίστηκε σκιώδης υπουργός αρμόδιος για το Brexit.

Κιρ Στάρμερ: Η σύγκρουση με τον Κόρμπιν

Ο Στάρμερ έσπευσε να έρθει σε σύγκρουση με τον Κόρμπιν, θέτοντάς τον μάλιστα προσωρινά εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών τον Οκτώβριο του 2020 με κατηγορίες για αντισημιτισμό.

Όταν η διαγραφή Κόρμπιν ανατράπηκε από τα αρμόδια όργανα, ο ηγέτης των Εργατικών πρότεινε να «μπλοκαριστεί» η υποψηφιότητά του στις επόμενες εκλογές. Τον Μάρτιο του 2023 η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος των Εργατικών αποφάσισε – με 22 ψήφους υπέρ και 12 κατά – να εγκρίνει την πρόταση του Κιρ Στράμερ περί απόρριψης της στήριξης στην υποψηφιότητα του Κόρμπιν.

Κιρ Στάρμερ: Η θέση του για το Brexit

Οι επικριτές του Στάρμερ, ο οποίος ήταν κατά του Brexit, τον κατηγορούν ότι λόγω της θητείας του θέση του σκιώδους υπουργού, αρμόδιου για το ζήτημα, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σταδιακή μετατόπιση του κόμματος του προς την έγκριση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος πάντως πρόσφατα δεσμεύτηκε για επαναδιαπραγμάτευση του Brexit, επιδιώκοντας μια στενότερη εμπορική σχέση με την ΕΕ και πολύ καλύτερους όρους για τη Βρετανία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας