Ιερουσαλήμ: Εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν σήμερα στο τέμενος Αλ Άκσα

414
Ιερουσαλήμ: Εκατοντάδες Ισραηλινοί

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις προκλήσεις και τις δολοφονικές επιθέσεις στον λαό της Παλαιστίνης — Παλαιστινιακή Προεδρία: Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ και την Τζενίν ξεπερνά όλες τις κόκκινες γραμμές

Εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι, με την συνοδεία της αστυνομίας, εισέβαλαν σήμερα Κυριακή 7 Αυγούστου, στο συγκρότημα του  ιερού τεμένους Αλ Ακσα στην Παλιά Πόλη της κατεχόμενης και έκαναν τελετουργίες στις αυλές του.

Οι λεγόμενες ομάδες Temple Mount, που επιδιώκουν να καταστρέψουν το τέμενος Al-Aqsa και να το αντικαταστήσουν με έναν εβραϊκό ναό, κάλεσαν τους οπαδούς τους να είναι παρόντες στον ιερό ναό των μουσουλμάνων σήμερα το πρωί για την εβραϊκή εορτή Tisha B’av, ημέρα νηστείας, σε ανάμνηση της καταστροφής δύο εβραϊκών ναών πριν από περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια.

Αυτή η νέα εισβολή των ισραηλινών εποίκων, μετά τις εισβολές και βεβηλώσεις του ιερού ναού των μουσουλμάνων τον Απρίλη του 2022,  έρχεται την στιγμή που το Ισραήλ κλιμακώνει τις δολοφονικές επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της WAFA, ομάδες Ισραηλινών εποίκων με επικεφαλής τον εξτρεμιστή Ισραηλινό ραβίνο Yehuda Glick μπήκαν στον ιερό χώρο κατά ομάδες ξεκινώντας περίπου στις 7:00 π.μ., ενώ άλλες ομάδες εποίκων περίμεναν κοντά στην πύλη του Μαρόκου για να τους επιτραπεί σταδιακά η είσοδός τους στον ιερό τόπο.

Οι έποικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια χούφτα Παλαιστίνιων Μουσουλμάνων πιστών που έκαναν νυχτερινή αγρυπνία μέσα στο συγκρότημα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις ισραηλινές επιδρομές στον ιερό χώρο.

Νωρίτερα σήμερα, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν δύο Παλαιστίνιους σε μια από τις πύλες που οδηγούν στο συγκρότημα.

Η ισραηλινή αστυνομία επέβαλε επίσης αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο Παλαιστινίων στο συγκρότημα και έθεσε αυστηρούς περιορισμούς στην είσοδο μουσουλμάνων πιστών στο συγκρότημα κατά την παρουσία Ισραηλινών εποίκων εκεί.

Το Ισλαμικό Συμβούλιο Waqf, η ιορδανική αρχή που είναι υπεύθυνη για τους ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ, έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την παρουσία των εποίκων στο τέμενος Al-Aqsa ως «προκλητική», λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι πιστοί και φρουροί στο Al-Aqsa αισθάνονται άβολα με την παρουσία Ισραηλινής αστυνομίας και έποικους που περιηγούνται στον ισλαμικό ιερό χώρο.

*Η φωτογραφία που συνοδεύει το θέμα είναι αρχείου,
από τον Απρίλη του 2022.

 

Παλαιστινιακή Προεδρία: Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ και την Τζενίν ξεπερνά όλες τις κόκκινες γραμμές

 

Η Παλαιστινιακή Προεδρία καταδίκασε έντονα την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία μέχρι στιγμής είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 32 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό σχεδόν 250 άλλων.

Καταδίκασε επίσης την ισραηλινή κλιμάκωση στο τέμενος Al-Aqsa στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, επιτρέποντας σε ομάδες Εβραίων εξτρεμιστών να εισβάλουν στον ιερό χώρο και να πραγματοποιήσουν εκεί ταλμουδικές τελετουργίες.

Ο Nabil Abu Rudeineh, εκπρόσωπος του προέδρου Mahmoud Abbas, δήλωσε ότι «η συνέχιση της ισραηλινής επιθετικότητας στο τέμενος Al-Aqsa, στη Λωρίδα της Γάζας, στην Τζενίν και σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, ξεπερνά όλες τις κόκκινες γραμμές και αντιπροσωπεύει μια ισραηλινή προσπάθεια να πιέσει την κατάσταση σε μεγαλύτερη κλιμάκωση και ένταση».

Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα την αμερικανική κυβέρνηση, να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτή την ισραηλινή επίθεση «πριν να είναι πολύ αργά».

Ο Abu Rudeineh δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Mahmoud Abbas συνεχίζει τις προσπάθειές του με περιφερειακά και διεθνή μέρη για να σταματήσει αυτή την ισραηλινή επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού και των ισλαμικών και χριστιανικών ιερών τόπων.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση για να συζητήσει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και πρέπει να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του και να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα».

 

Ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα

 

Ο Παλαιστίνος Πρωθυπουργός Mohammed Shtayyeh δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος Mahmoud Abbas βρίσκεται σε επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη από τις πρώτες στιγμές της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας για να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις ενάντια στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μοχάμετ Σταγιέ ανάφερε στους δημοσιογράφους, στη Ραμάλα, ότι ο Πρόεδρος Αμπάς έδωσε εντολή στον Παλαιστίνιο εκπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη να ζητήσει μια ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας για να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας, σημειώνοντας ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί αύριο, Δευτέρα, με την υποστήριξη της Γαλλίας, της Κίνας, της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να λάβει μια σοβαρή και εφαρμόσιμη απόφαση για την παροχή προστασίας στον παλαιστινιακό λαό, προσθέτοντας ότι «θέλουμε αυτός ο θεσμός να κάνει περισσότερα από την καταδίκη».

«Αυτή είναι η τρίτη μέρα της ισραηλινής επίθεσης εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας. Τριάντα ένα άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και προκλήθηκαν πολλές καταστροφές, συνοδευόμενες από την εισβολή εποίκων που προστατεύονται από τον στρατό κατοχής στο τέμενος Αλ -Άκσα και μια εκστρατεία συλλήψεων, άνευ προηγουμένου, στη Δυτική Όχθη… Αυτό το θέμα δεν είναι μόνο προπαγάνδα για τα ισραηλινά κόμματα που ανταγωνίζονται στις εκλογές, αλλά μάλλον συνεχή και ολοκληρωμένη επίθεση εναντίον του λαού μας, της γης του, της πατρίδας του, του σκοπού τους και τα νόμιμα εθνικά τους δικαιώματα», είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh κρατά φωτογραφίες παιδιών που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. (φωτό από WAFA)

Ο Shtayyeh επιβεβαίωσε ότι αυτή η «ετησίως ανανεούμενη» επιθετικότητα κατά της Γάζας πρέπει να σταματήσει αμέσως, αποκαλύπτοντας ότι αυτά τα ισραηλινά εγκλήματα θα προστεθούν στους φακέλους που υποβάλλονται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του Προέδρου Αμπάς και μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, ξεκίνησε μια διπλωματική και νομική κίνηση για να εξηγήσει και να αποκαλύψει τις διαστάσεις της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά των παιδιών. αθώους πολίτες, σπίτια και υποδομές.

«Ο Πρόεδρος, η ηγεσία και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις διεθνείς και ανθρωπιστικές προσπάθειες για να διασφαλιστεί η άμεση παύση του πολέμου στη Γάζα και θα αφιερώσουμε την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητήσουμε την επιθετικότητα, τις διαστάσεις και τις συνέπειές της, καθώς και βοήθεια και υποστήριξη στον λαό μας στη Λωρίδα της Γάζας», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Πληροφορίες: WAFA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας