Η ανασκόπηση των μαχών της 26/12 στα Ουκρανικά μέτωπα

1808
– Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) η προσοχή επικεντρώνεται τις τελευταίες μέρες στο δεύτερο εκ των δύο (Κράσνι Λιμάν), το οποίο και αποτελεί φυσική προέκταση του αμέσως επόμενου μετώπου προς τα νότια, αυτού του Ντονιέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ετοιμάζουν μεγάλης κλίμακας επίθεση προς την πλευρά του δάσους της Σερεμπριάνκα και τα χωριά που βρίσκονται στα δυτικά του, προκειμένου ν’ ανοίξουν τον δρόμο προς το Σέβερσκ και μετά προς το Κράσνι Λιμάν. Κατά τη χτεσινή μέρα υπήρξε σημαντική προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή των δασών κοντά στα χωριά Τερνί και Γιάμπολοφκα, με εύρος 2 χλμ και βάθος μετώπου 1 χλμ. Σκληρές μάχες συνεχίζονται και στο κοντινό στα δύο προαναφερθέντα χωριά λαγκάδι του Λάπτεφ. Σε περίπτωση επιτυχίας των ρωσικών στρατευμάτων να προωθηθούν βορείως του Τόρσκογε προς τη Μακέγεφκα (το χωριό της ΛΔ Λουγκάνσκ) και του Νιέφσκογε, θα βγουν στις πτέρυγες των μονάδων των VSU και θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τουλάχιστον ημικλοιό γύρω τους στην περιοχή όπου συναντώνται τα σύνορα 3 Περιφερειών (Χαρκόβου και ΛΔ Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ).
– Στην περιοχή περιμετρικά του Αρτιόμοφσκ και του Σολεντάρ οι μάχες έλαβαν, μέχρι νεοτέρας, στατικό χαρακτήρα, λόγω και της επικρατούσας κακοκαιρίας. Ωστόσο υπήρξε προώθηση των ρωσικών δυνάμεων προς το Κράσνογε (Ιβάνοφσκογε), κάτι που επιβεβαίωσαν ακόμη και ουκρανικές πηγές. Στην Κλεστσέγεφκα οι μάχες συνεχίζονται για την οριστική επικράτηση των ρωσικών στρατευμάτων στα υψώματα που βρίσκονται Β-ΒΔ του χωριού, ενώ το ίδιο το ερειπωμένο χωριό βρίσκεται κατά ένα μέρος στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων και κατά ένα μέρος στη «γκρίζα ζώνη», αφού οι μονάδες των VSU το έχουν πλέον εγκαταλείψει. Συνεχίζεται και η ρωσική επίθεση στην περιοχή της Αντρέγεφκα.
– Στην περιοχή της Αβντέγεφκα συνεχίστηκε η μικρή μεν, πλην ουσιαστική προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στα βόρεια της πόλης, στην περιοχή του Οτσερέτινο – 300 μέτρα σε βάθος μετώπου. Στο πλησίον ευρισκόμενο Νοβοκαλίνοβο ολοκληρώθηκε σειρά εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των ρωσικών δυνάμεων σε οχυρά που ανήκαν μέχρι πρόσφατα στην ουκρανική πλευρά. Στο τμήμα δυτικά της πόλης οι ρωσικές δυνάμεις «σφυροκοπούν» τους αντιπάλους τους στις οχυρωμένες τους θέσεις στα χωριά Βοντιάνογε, Σέβερνογε και του Περβομάισκογε. Στα νότια και τα ΝΑ της πόλης συνεχίζεται η προσπάθεια εισόδου των ρωσικών δυνάμεων στον αστικό ιστό και στην περιοχή των μονοκατοικιών. Το κύριο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ρωσικές δυνάμεις είναι τα ναρκοπέδια που έχουν «σπείρει» οι VSU στην περίμετρο της πόλης, ωστόσο ακόμη και αυτό μπορεί μόνο να παρατείνει κατά μερικές μέρες ή εβδομάδες την προώθησή τους. Επίσης, δημοσιογραφικές πηγές και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές επιβεβαιώνουν την αποστολή ενισχύσεων από ρωσικής πλευράς στην περιοχή, γεγονός που προμηνύει μεγάλης κλίμακας επίθεση για την απελευθέρωση της πόλης από την παρουσία των VSU. Στην Μάργινκα μετά την οριστική απελευθέρωση της πόλης οι ρωσικές δυνάμεις κατευθύνονται προς τα δυτικά στην πλευρά του Κουράχοβο και προς τα νότια στην κατεύθυνση του Ουγκλεντάρ, έχοντας όμως ως βασικό στόχο την απελευθέρωση της Νοβομιχάηλοφκα, σημαντικού οχυρού των VSU στην περιοχή. Η προσπάθεια μονάδων καταδρομών και εφόδου των VSU να αντεπιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες επιτίθενται από 3 πλευρές (ΝΔ, Ν και ΝΑ) στο χωριό, συνάντησαν τα σφοδρά πυρά του ρωσικού Πυροβολικού και «διελύθησαν στα εξ ων συνετέθησαν».
– Στη γραμμή μετώπου από το Ουγκλεντάρ μέχρι το Ζαπορόζιε οι βασικές μάχες διεξάγονται στο μεν τμήμα της Βρεμιόφκα στα βόρεια του Πριγιούτνογε και στα δυτικά του Σταρομαγιόρσκογε, ενώ στο τμήμα του Ορέχοφ στο Ραμπότινο και του Βερμπόβογε, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν καθημερινά κατά μερικές εκατοντάδες μέτρα και καταλαμβάνουν συνεχώς νέα οχυρά των VSU. Τέλος, άνοιξε, κατά τα φαινόμενα, μετά από αρκετούς μήνες αδράνειας, με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς το μέτωπο του Γκουλιάιπόλιε, στα ανατολικά του Ορέχοφ. Μένει να δούμε την τακτική και επιχειρησιακή σκέψη πίσω από τις ενέργειες της ρωσικής πλευράς (Στγ: η κίνηση φαίνεται απολύτως λογική, αφού σε συνθήκες αποδρομής των μονάδων των VSU στην περιοχή και την ολοφάνερη έλλειψη έμψυχου δυναμικού, η διεύρυνση του μετώπου θα αδυνατίσει περαιτέρω το βάθος της ουκρανικής γραμμής άμυνας).
– Τέλος, στην περιοχή της Χερσώνας οι προσδοκίες του καθεστώτος Ζελένσκι για μείωση των ρωσικών πληγμάτων μετά την κατάρριψη των 2 (και όχι 3) ρωσικών Su-34 μάλλον διαψεύσθηκαν οικτρά, αφού τόσο το ορμητήριό τους στα Κρίνκι, όσο και οι εφεδρείες τους στη δυτική όχθη του Δνείπερου υπέστησαν σοβαρά πλήγματα με μεγάλες απώλειες τόσο σε έμψυχο, όσο και σε υλικοτεχνικό δυναμικό. Εκτός απο τις αεροπορικές βόμβες FAB-500 και -1500, η ρωσική πλευρά χρησιμοποιεί και τα επιθετικά drones τύπου Lancet, αλλά και τα λεγόμενα «λαϊκά» FPV drones τύπου Upyr’, τα οποία έχουν αποδειχθεί «μετρ» στα πλήγματα κατά πλωτών στόχων (ταχύπλοων και απλών λέμβων).
– Σε ό,τι αφορά τα ουκρανικά πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές της Ρωσίας, αυτά συνεχίστηκαν σε όλο το εύρος των παραμεθόριων ρωσικών Περιφερειών, από Μπριανσκ και το Μπέλγκοροντ, μέχρι το Ζαπορόζιε και τη Χερσώνα. Χτες υπήρξε 1 νεκρός πολίτης στην περιοχή της Γκορνοστάγεφκα (Περιφέρεια της Χερσώνας, ενώ υπήρξαν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά τραυματίες άμαχοι στην πόλη του Ντονιέτσκ (2 άτομα), και στον αυτοκινητόδρομο Καχόφκα – Καΐρι (Περιφέρεια Χερσώνας), όπου ουκρανικό drone έπεσε πάνω σε κινούμενο ΙΧ όχημα, τραυματίζοντας βαριά τον οδηγό του, με καταγωγή από το Ροστόφ-να-Ντονού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας