Η ανασκόπηση των μαχών στα Ουκρανικά μέτωπα της 20/9

1222
-Στα δύο «βόρεια» μέτωπα (Κουπιάνσκ και Κράσνι Λιμάν) έχουμε την εδραίωση των ρωσικών θέσεων στην περιοχή γύρω από τη Σινκόφκα και την προώθησή τους στη Νοβογεγκόροφκα. Ο κλοιός γύρω από το Κουπιάνσκ σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Στα δάση δυτικά της Κρεμενάγια και της Σερεμπριάνκα η κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη. Στην περίμετρο του Αρτιόμοφσκ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες κυρίως στις περιοχές της Αντρέγεφκα και της Κλεστσέγεφκα, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν εν μέρει απωθήσει τις μονάδες των VSU από τον (πάλαι ποτέ) οικιστικό ιστό των δύο χωριών. Στην Αβντέγεφκα και τη Μάργινκα χωρίς μεταβολές. Στη γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα και την αντίστοιχη Ζαπορόζιε – Ορέχοφ οι VSU επιχειρούν rotation, το οποίο συχνά τους διακόπτουν τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων. Η απόπειρα επίθεσης των VSU προς το Βερμπόβογε «υπονομεύεται» από την αντεπίθεση των ρωσικών δυνάμεων δυτικά του Ραμπότινο, η οποία πλήττει τη διάταξη των ουκρανικών δυνάμεων στις «πτέρυγες» (Στγ: θυμίζει την περίπτωση Κλεστσέγεφκα και Μπερχόφκα, αλλά από την ανάποδη, ως προς τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο). Τέλος, στη Χερσώνα συνεχίζονται οι απόπειρες των VSU να αποβιβάσουν μικρές ομάδες ανιχνευτών-δολιοφθορέων στις νησίδες της κοίτης του Δνείπερου, όπως και η αντιμετώπισή τους (και εξουδετέρωσή τους) από τα ρωσικά πυρά – 4 ήταν αυτού του είδους οι ομάδες που εξουδετερώθηκαν μόνο χτες.
– Ο χάρτης των συνολικών ημερήσιων απωλειών των VSU ανά μέτωπο μέχρι και χτες το μεσημέρι (20/09) είχε ως εξής (η σειρά παρουσίασης είναι και πάλι από Βορρά προς Νότο):
– «Βόρειο» μέτωπο (Περιφέρεια Χαρκόβου, δυτικά σύνορα ΛΔ Λουγκάνσκ): Περισσότεροι από 65 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα M1097 Avenger (παραγωγής ΗΠΑ), 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο М109 Paladin (παραγωγής ΗΠΑ), 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα М777 (παραγωγής ΗΠΑ) και 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20.
– Κράσνι Λιμάν και γύρω: Περί τους 70 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 BMP, 2 αυτοκίνητα pickup και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30.
– Βόρεια και δυτικά του Ντονιέτσκ: Περίπου 175 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τανκ, 1 όχημα αποναρκοθέτησης, 3 αυτοκίνητα pickup, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο М109 Paladin (παραγωγής ΗΠΑ), 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Krab (πολωνικής κατασκευής), 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30 και 1 αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Smerch.
– Νότια-νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ (γραμμή Ουγκλεντάρ – Βρεμιόφκα): Περίπου 135 νεκροί και τραυματίες Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 2 αυτοκίνητα pickup και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο 2A65 Msta-B.
– Γραμμή Ζαπορόζιε – Ορέχοφ: Περί τους 35 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικά και κατεστραμμένα 8 τεθωρακισμένα οχήματα, 2 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο М109 Paladin (παραγωγής ΗΠΑ), 1 αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S3 Akatsiya, 1 ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-20 και 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα D-30.
– «Νότιο» μέτωπο (Περιφέρεια Χερσώνας): Πάνω από 60 νεκροί Ουκρανοί στρατιωτικοί και κατεστραμμένα 1 τεθωρακισμένο όχημα, 4 στρατιωτικά αυτοκίνητα, 2 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα М777 (παραγωγής ΗΠΑ) και 1 ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο D-30.
– Ακόμη:
– Στο Ουγκλεντάρ επλήγη κέντρο διοίκησης και παρατήρησης της 72ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των VSU, ενώ στην Πετροπάβλοφκα (ΛΔ Ντονιέτσκ) χώρος προσωρινής στρατοπέδευσης μονάδων της 35ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών των VSU.
– Η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας κατέρριψε χτες ουκρανικό βομβαρδιστικό Su-24m κοντά στη Νοβοβλαντίμιροφκα (Περιφέρεια Νικολάγεφ) ενώ στο αεροδρόμιο Ντόλγκιντσεβο (Περιφέρεια Ντνιεπροπετρόφσκ) καταστράφηκε σταθμευμένο καταδιωκτικό αεροσκάφος MiG-29.
– Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε χτες 42 ουκρανικά drones, ενώ αναχαίτισε 4 βλήματα πυραύλων cruise μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow και 5 βλήματα βαλλιστικών πυραύλων HIMARS και Smerch.
– Και δυο ειδήσεις από το μέτωπο του Αρτσάχ / Ναγκόρνι Καραμπάχ: αρχικά το χτεσινό πλήγμα σε όχημα που μετέφερε Ρώσους στρατιωτικούς από την ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή, με νεκρούς όλους τους επιβαίνοντες σε αυτό (εάν θυμάμαι καλά 4 άτομα). Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο υποδιοικητής της ειρηνευτικής δύναμης και υποδιοικητής της μονάδας υποβρυχίων του Βόρειου Στόλου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού πλωτάρχης Ιβάν Κοβγκάν. Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε αυτοβούλως η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, η οποία μίλησε για «λάθος» και ζήτησε επίσημα συγγνώμη από τις ρωσικές αρχές. Η δεύτερη είδηση έρχεται από σήμερα το πρωί και έχει να κάνει με την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τις αρχές της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Αρτσάχ, με τη διαμεσολάβηση της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, οι οποίες επί του παρόντος δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα και θα συνεχιστούν.
– Φτάνοντας στο τέλος και της παρούσας ανασκόπησης παρουσιάζω, ως είθισται, το σύνολο των υλικών απωλειών των VSU από την ημέρα έναρξης της ρωσικής ΕΣΕ (24/02/2022) έως και χτες το μεσημέρι (20/09/2023): 475αεροπλάνα, 249 ελικόπτερα, 6.945 drones, 438 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 12.009 τανκ και λοιπά τεθωρακισμένα οχήματα, 1.152 αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών εκτοξεύσεων, 6.462 πυροβόλα εδάφους και ολμοβόλα, καθώς και 13.262 στρατιωτικά αυτοκίνητα διαφόρων ειδών και χρήσεων
                                                                      Βασίλης Μακρίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας