H Goldman Sachs διαφωνεί: Δεν υπάρχει λόγος πανικού για την Omicron

323
H Goldman Sachs διαφωνεί:

Η Goldman Sachs σε ανάλυση της υποστηρίζει ότι δεν αξίζει να ξεκινήσει ένα κραχ πανικού για αυτή τη μετάλλαξη

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs διαφωνεί, ο πανικός που επικρατεί για την παράλλαξη Omicron είναι υπερβολικός, θα αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνη η Omicron όσο πολλοί πιστεύουν…
Η παράλλαξη Omicron ήταν η αφορμή για μια βίαιη βουτιά στα χρηματιστήρια και στο πετρέλαιο στις 26 Νοεμβρίου 2021.
Ως γνωστό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις μεταλλάξεις του Covid 19 δίνει ελληνικά ονόματα από τα 24 γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου.
Το παράδοξο είναι ότι ονομάστηκε Omicron ενώ προηγείται το Ξ ή στα αγγλικά Xi προφανώς γιατί Xi είναι το επώνυμο του Κινέζου Προέδρου… – μια περίεργη σύμπτωση; –
Ακόμη και ο Tom Peacock, ένας από τους βασικούς επιστήμονες που ανακάλυψαν την Omicron καθηγητής στο Imperial College ανέφερε ότι «μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ένα περίεργο σύμπλεγμα που δεν είναι πολύ μεταδοτικό»…
Επίσης η Angelique Coetzee, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Νότιας Αφρικής ανέφερε ότι «η νέα παραλλαγή Omicron του Covid 19 έχει ως αποτέλεσμα ήπια νόσο, χωρίς εμφανή σοβαρά συμπτώματα».

Τι υποστηρίζει η Goldman Sachs;

Η Goldman Sachs σε ανάλυση της υποστηρίζει ότι δεν αξίζει να ξεκινήσει ένα κραχ πανικού για αυτή τη μετάλλαξη.
«Αυτή η μετάλλαξη είναι απίθανο να είναι πιο επικίνδυνη» και ως εκ τούτου, οι επενδυτές δεν χρειάζεται να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους.

Αρχικές σκέψεις σχετικά με τους κινδύνους από την παραλλαγή B.1.1.529 και τις επιπτώσεις στην

Ενώ δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες για να προβλέψουμε ένα παγκόσμιο κύμα B.1.1.529, ένας υψηλός ρυθμός μετάδοσης οδηγεί σχεδόν αναπόφευκτα στην κυριαρχία μιας παραλλαγής.
Ωστόσο, οι αρχές της Νότιας Αφρικής αναφέρουν ότι αυτή η μετάλλαξη είναι απίθανο να είναι πιο επικίνδυνη.
Οι υπάρχουσες δοκιμές PCR και αντιγόνου αναμένεται να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν τη μετάλλαξη.
Ως εκ τούτου, ενώ θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση δεν πιστεύουμε ότι η νέα παραλλαγή είναι επαρκής λόγος για να γίνουν σημαντικές αλλαγές στα χαρτοφυλάκια.
Δεδομένης της περιόδου στο τέλος του 2021 και της ρευστότητας καθώς και των κινδύνων που εμπεριέχει ο Δεκέμβριος, οι επενδυτές θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμων αντισταθμιστικών μέτρων.

Τι γνωρίζουμε;

  • Η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων
  • Έχει τη μετάλλαξη πρωτεΐνης ακίδας P681 H που σχετίζεται με την υψηλότερη μεταδοτικότητα της Delta
  • Επί του παρόντος δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστα συμπτώματα μετά από μόλυνση με την παραλλαγή B.1.1.529 και όπως και με άλλες παραλλαγές ορισμένα άτομα είναι ασυμπτωματικά.
  • Είναι εύκολο να εντοπιστεί και επομένως να την παρακολουθήσουμε
  • Πιθανότατα η τρέχουσα εξέταση PCR και Αντιγόνου θα συνεχίσει να την αναγνωρίζει καλά.

Η δυνητικά υψηλή μεταδοτικότητα έχει προκαλέσει ανησυχίες στις αγορές:

  • Αυξάνεται η Omicron με ταχύτατους ρυθμούς αποτελώντας το 90% των νέων περιπτώσεων μόλις 2 εβδομάδες από την εμφάνιση της. Ως σύγκριση, η Delta χρειάστηκε 3 μήνες για να φτάσει σε αυτή την ένταση.

Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό στοιχείων των δεδομένων που έχει προβληματίσει τις αγορές.
Τα δεδομένα επιθετικής αύξησης θα μπορούσαν να αλλάξουν ανάλογα με την τοποθεσία.
Ο ιός εξαπλώνεται στο Gauteng που είναι η μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη επαρχία της Νότιας Αφρικής, (15,2 εκατομμύρια άτομα με πυκνότητα πληθυσμού που είναι 17,3 φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας)
Το επίπεδο των περιορισμών στην Νότια Αφρική αυτή τη στιγμή (μετρούμενο με τον δείκτη αυστηρότητας των μέτρων των κυβερνήσεων) είναι χαμηλό (σε σχέση με το Ισραήλ ή την Αυστρία).
Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη εξάπλωση που δεν οφείλεται απαραίτητα αποκλειστικά στα χαρακτηριστικά του ιού
Περιπτώσεις του B.1.1.529 έχουν εντοπιστεί στη Μποτσουάνα, το Ισραήλ και το Χονγκ Κονγκ.
Εάν η παραλλαγή είναι εξαιρετικά μεταδοτική, είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί τελικά παρά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Τι δεν ξέρουμε ακόμα…

  • Δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής στα νοσοκομεία και τη θνησιμότητα. Είναι απαραίτητη η προσεκτική παρακολούθηση των δεδομένων της Gauteng της Νότιας Αφρικής τις επόμενες δύο εβδομάδες.
  • Υπάρχουν αναφορές ότι δύο από τα κρούσματα ήταν πλήρως εμβολιασμένα.

Αυτό είναι ένα πολύ μικρό δείγμα για να βγάλουμε συμπεράσματα και δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό εμβολιάστηκαν οι ασθενείς.
Αυτό που γνωρίζουμε από τη Delta είναι ότι τα επίπεδα αντισωμάτων εξασθενούν μεταξύ 6 και 9 μηνών μετά το δεύτερο εμβόλιο και ότι ενώ τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης, εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου.
Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτή η παραλλαγή θα είναι διαφορετική από αυτή την άποψη.

Θα είναι αποτελεσματικό το χάπι Pfizer ενάντια στη νέα μετάλλαξη;
Το ευρωπαϊκό κύμα θα επηρεαστεί από τη νέα παραλλαγή;
Ενώ η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να είναι παρούσα στην Ευρώπη, η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην παραλλαγή Delta.
Τα ευρωπαϊκά δεδομένα έρχονται με περίπου ένα μήνα καθυστέρηση, επομένως θα πρέπει να γνωρίζουμε περισσότερα μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου (εκτός εάν η διαδικασία επιταχυνθεί λόγω της προσοχής στη νέα παραλλαγή)
Οι προσπάθειες περιορισμού του τρέχοντος κύματος Delta σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης του B.1.1.529, εάν υπάρχει ήδη.

Είναι όλα αυτά λόγοι ανησυχίας;

Ο διεθνής τύπος τις τελευταίες ώρες εστιάζει στην Omicron και προφανώς οι αγορές ακολουθούν.
Θα απαιτηθούν εβδομάδες μέχρι να λάβουμε πρόσθετες επίσημες πληροφορίες και επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους.
Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που οι επενδυτές έχουν εκπλαγεί από ορισμένα από τα νέα lockdowns που ανακοινώθηκαν στην Ευρώπη
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα καθυστερήσουν τη διαδικασία ομαλοποίησης του δικτύου logistics, γεγονός που θα συνεπαγόταν ότι η χαλάρωση των περιορισμών της ικανότητας εφοδιασμού που αναμένεται για το β΄ 6μηνο του 2022 ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ομαλοποιηθεί.

Συμπέρασμα:

Ενώ δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες για την πρόβλεψη ενός παγκόσμιου κύματος της Omicron ή B.1.1.529, ένας υψηλός ρυθμός μετάδοσης οδηγεί σχεδόν αναπόφευκτα σε μια παραλλαγή που κυριαρχεί.
Ωστόσο, μπορούμε να έχουμε εύλογο βαθμό εμπιστοσύνης ότι αυτή η μετάλλαξη είναι απίθανο να είναι πιο επικίνδυνη.
Ως εκ τούτου, ενώ θα παρακολουθούσαμε στενά την κατάσταση στο Gauteng της Νότιας Αφρικής τον επόμενο μήνα, δεν πιστεύουμε ότι η νέα παραλλαγή είναι επαρκής λόγος για να γίνουν σημαντικές αλλαγές στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας