H ACS, του προέδρου του ΣΕΒ, “πληττόμενη επιχείρηση” παρά αύξηση τζίρου

1422
asc

Στις πληττόμενες επιχειρήσεις εντάσσονται με απόφαση της κυβέρνησης η ACS του προέδρου του ΣΕΒ Θόδωρου Φέσσα αλλά και οι άλλες εταιρείες κούριερ. Κι αυτό σε μία περίοδο που οι εταιρείες ταχυμεταφορών αναγνωρίζουν ότι έχουν μεγάλη αύξηση τζίρου. Παρόλα αυτά τους δίνεται η δυνατότητα να θέσουν τους εργαζόμενους σε αναστολή, να έχουν αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και να μειώσουν τα ενοίκια που καταβάλλουν κατά 40%.

Σημειώνεται ότι η δημοσίευση στο ΦΕΚ της ένταξης των εταιρειών ταχυμεταφορών στις πληττόμενες επιχειρήσεις συνέπεσε με την ανάκληση της αύξησης των τιμολογίων της ACS. Τελικά μετά τις αντιδράσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ πήρε πίσω την αύξηση κατά 22,5% και η εταιρεία την ίδια ημέρα εισήχθη στις πληττόμενες επιχειρήσεις μαζί με τις υπόλοιπες εταιρείες κούριερ.

Το ΦΕΚ και η ενημέρωση για το ενοίκιο

Συγκεκριμένα, στις 3 Απριλίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπ’ αριθμ. Α.1075/2020/ΦΕΚ1160Β/03.04.2020 Υπουργική Απόφαση με την οποία επεκτάθηκε η λίστα ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) των κλάδων που πλήττονται. Στη νέα λίστα εντάχθηκε και ο ΚΑΔ 5320 «Άλλες ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, εκτός από υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων (delivery)».

Αμέσως, μάλιστα, η ACS, σύμφωνα με πληροφορίες, έσπευσε να ενημερώσει τους συνεργάτες της ότι οφείλουν να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση της μείωσης του μισθώματος της επαγγελματικής μίσθωσης κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο. Σημειώνεται ότι η εταιρεία δηλώνει ότι έχει 350 καταστήματα.

«Σε περίπτωση που η κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα της εταιρείας σας (με βάση τον υψηλότερο τζίρο στο έτος 2018) περιλαμβάνεται στη λίστα, θα μπορείτε να αξιοποιήσετε τη ρύθμιση κάνοντας σχετική δήλωση στο σύστημα Εργάνη μέχρι τις 20.4.2020 (ουσιαστικά 17.4, αφού η 20ή.4 συμπίπτει με τις αργίες του Πάσχα)» αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα και προστίθεται: «Δεδομένου ότι και ο ΚΑΔ της ACS ΜΑΕΕ έχει ενταχθεί στην εν λόγω λίστα των εταιρειών που μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετημάτων που προβλέπονται από τη μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει τα μισθώματα να καταθέτονται στον τραπεζικό λογαριασμό της ACS και όχι των ιδιοκτητών. Σε περίπτωση που έχετε ήδη καταθέσει το μίσθωμα του Απριλίου στους ιδιοκτήτες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε άμεσα».

Η μονομερή αύξησης που ανακλήθηκε μετά τις αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι η ACS του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν στις 30 Μαρτίου προχώρησε μονομερώς σε αύξηση έως και 22,5% των τιμολογίων της. Κατά της εταιρείας υπήρξαν καταγγελίες από πελάτες, όπως ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων και η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, αλλά και σωρεία αρνητικών δημοσιευμάτων. Έτσι υπήρξε παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό πως πραγματοποιήθηκε αυτεπάγγελτος έλεγχος στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS ύστερα από καταγγελίες πελατών ότι έχει υπάρξει μονομερής αλλαγή των συμφωνημένων όρων συνεργασίας και αναφορές για αδικαιολόγητη και καταχρηστική συμπεριφορά από μέρους της ACS.

Τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν και άλλοι έλεγχοι σε εταιρείες κούριερ (Γενική Ταχυδρομική, Speedex κ.ά.). Όμως ο θόρυβος που προκλήθηκε υποχρέωσε προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θ. Φέσσα να ανακαλέσει με δική του δήλωση την αύξηση που είχε κάνει η ACS. Στην προσωπική του δήλωση ο Θ. Φέσσας τόνιζε ότι υπάρχει «υπερβολικά αυξημένη ζήτηση», πράγμα που δημιουργεί το ερώτημα γιατί γιατί ένας από τους ελάχιστους κλάδους της οικονομίας που πάει καλά εν μέσω πανδημίας εντάχθηκε στις ίδιες ρυθμίσεις με εκείνους που κλείνουν ή πλήττονται από τα μέτρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας