Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί προελαύνουν στο Κογκρέσο–Θρίλερ στην Γερουσία

1303

Ξημερώνει μία νέα ημέρα για τις ΗΠΑ

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές σε ότι αφορά την Γερουσία καθώς αυτή την στιγμή Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν από 48 το κάθε κόμμα και απομένουν άλλες τέσσερις έδρες για να φανεί ποιος θα έχει την πλειοψηφία.

Οι 4 έδρες είναι αμφίρροπες.

Υπενθυμίζεται ότι οι έδρες στην απερχόμενη αμερικανική Άνω Βουλή (Γερουσία)  ήταν απόλυτα μοιρασμένες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους (50-50), με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να έχει τη δυνατότητα με την ψήφο της να κόβει τον γόρδιο δεσμό σε περίπτωση ισοψηφιών.

Για την ακρίβεια οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει 168 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κερδίσει 199.

Για να κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου πρέπει πάρουν 218 έδρες αλλά με αυτόν τον ρυθμό πηγαίνουν για 225 με 230 έδρες.

Σημειώνεται ότι οι έδρες στο Κογκρέσο είναι συνολικά 435.

Υπάρχει μία εικόνα απόλυτης επικράτησης των Ρεπουμπλικανών σε Γερουσία και Κογκρέσο κάτι που θα καταστήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν υπό απόλυτο έλεγχο και θα προετοιμάσει το έδαφος για νίκη του Ν.Τραμπ στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024, στις οποίες όλα δείχνουν πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Απομένουν να κριθούν εννέα έδρες για την Γερουσία.

Ακολουθούν οι πρώτες από τις στατιστικές προβολές του ινστιτούτου Edison Research και του τηλεοπτικού δικτύου Fox News για τα αποτελέσματα σε κάποιες από τις 35 μάχες:

* Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τιμ Σκοτ κερδίζει την Δημοκρατική διεκδικήτρια της έδρας Κριστλ Μάθιους στη Νότια Καρολίνα (Edison).

* Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τόμας Μακντέρμοτ στην Ιντιάνα (Edison).

* Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Ραντ Πολ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τσαρλς Μπούκερ στο Κεντάκι (Fox News, Edison).

* Ο Δημοκρατικός Πίτερ Γουέλτς κερδίζει τον Ρεπουμπλικάνο Τζέραλντ Μαλόι στο Βερμόντ (Fox News). Θα καταλάβει την έδρα του Δημοκρατικού Πάτρικ Λίχι, ο οποίος αποσύρεται στα 82 του χρόνια.

Ο Ρεπουμπλικανός Μεχμέτ Οζ, τελικά έχασε από τον Δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν, με αποτέλεσμα οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν την Πενσιλβάνια μία κρίσιμη Πολιτεία που κερδίζει προεδρικές εκλογές.

Ο Μεχμέτ Οζ είχε ποσοστό 52%, έναντι του 42% του Τζον Φέτερμαν αλλά εν τέλει ανατράπηκε η κατάσταση στην καταμέτρηση των τελευταίων κομητειών.

Σημειώνεται ότι στις προεδρικές εκλογές ο Ν.Τραμπ είχε χάσει την Πενσυλβάνια (το πως έχασε τις εκλογές είναι γνωστό) η οποία θεωρείται βαρόμετρο καθώς κάθε Πρόεδρος των ΗΠΑ για να εκλεγεί κερδίζει σε αυτή την Πολιτεία.

Δικαστής στην κομητεία Μαρικόπα, στην Αριζόνα, απέρριψε χθες αίτημα των Ρεπουμπλικάνων να παραταθεί η ψηφοφορία πέρα από τις 19:00 (τοπική ώρα), εξαιτίας προβλημάτων στη λειτουργία μηχανημάτων που μετρούν τις ψήφους σε ορισμένα εκλογικά τμήματα.

Ο δικαστής εξήγησε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν παρουσίασαν καμιά απόδειξη πως εμποδίστηκε οποιοσδήποτε ψηφοφόρος εξαιτίας των προβλημάτων αυτών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άδραξε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε να μιλήσει για παρατυπίες, τονίζοντας πως ο αμερικανικός λαός «δεν θα ανεχθεί» τέτοια προβλήματα να στοιχίσουν έδρες στους Ρεπουμπλικάνους.

Σημειώνεται ότι και η Αριζόνα χάθηκε για τους Ρεπουμπλικανούς στις εκλογές του 2020 και μάλιστα προς έκπληξη όλων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας