Δύση(και) σε νοητική κρίση(;)

1106
Η Δύση-ΗΠΑ,ΝΑΤΟ,Ε.Ε- παρατηρεί και αποδέχεται τα αναπόφευκτα,που δεν είναι άλλα από την επισιτιστική,ενεργειακή και οικονομική κρίση,που έως έναν βαθμό οφείλεται και στις συνέπειες του πολέμου. Το χαρακτηριστικό ως προς την επερχόμενη ύφεση – που οι αισιόδοξες προβλέψεις πιθανολογούν το τέλος της μετά από μία πενταετία- είναι η ύπαρξη υψηλού στασιμοπληθωρισμού και η έντασή της -κυρίως στην Ευρώπη- θα είναι η μεγαλύτερη μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο τουλάχιστον. Ωστόσο πέραν αυτών των κρίσεων,η Δύση φαίνεται να ζει και μία νοητική κρίση.
Πέραν του γεγονότος ότι ως προς αυτήν για όλα τα επερχόμενα δεινά ευθύνεται η Ρωσία,ξεχνά φαίνεται ότι σύσσωμη αυτή έχει ταχθεί στον πόλεμο ενεργά με το μέρος της Ουκρανίας. Οπότε τι περίμενε δηλαδή η Δύση έχοντας εμπλακεί άμεσα και έμμεσα σε έναν πόλεμο με την Ρωσία; Σε κάθε πόλεμο τα αντιμαχόμενα μέρη χρησιμοποιούν τα όπλα που διαθέτουν. Ένα από αυτά-μεγάλο όπλο- που διαθέτει η Ρωσία είναι και το φυσικό αέριο,με το οποίο τροφοδοτεί την Ευρώπη. Η Δύση φυσικά και το γνώριζε όταν επέβαλε τις οικονομικές κυρώσεις της εναντίον της Ρωσίας.
Κυρώσεις οι οποίες, εκ του αποτελέσματος,φαίνεται ότι ελάχιστα ζημίωσαν την ρωσική οικονομία,καθώς το ρούβλι συνεχώς ενισχύεται και η ίδια δοχέτευσε και βρήκε προμηθευτές στην Ανατολή,τους ενεργειακούς πόρους της που διαθέτει  για εξαγωγική δραστηριότητα. Αποτελεί όντως απόφαση της Δύσεως ληφθείσα υπό του καθεστώτος νοητικής κρίσεως και η πρόσφατη,που αφορά το εμπάργκο στις εξαγωγές ρωσικού χρυσού προς αυτήν.
Αλήθεια,πραγματικά πιστεύει η Δύση ότι η Ρωσία δεν θα βρει στην παγκόσμια κοινότητα νέους προμηθευτές προκειμένου να εξάγει τα αποθέματα χρυσού που έχει,πέραν του γεγονότος ότι για την Δύση,η τιμή του χρυσού στα δικά της χρηματιστήρια θα εκτοξευθεί στα ύψη και φυσικά κάποιοι ελάχιστοι στην Δύση θα γίνουν ακόμη πλουσιότεροι από αυτήν την νέα κύρωση;
Φαίνεται με τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η Δύση εναντίον της Ρωσίας “να πυροβολεί τα πόδια της”. Αυτό φαίνεται,χωρίς ωστόσο και να εξηγεί τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρουν για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – κυρίως της Ευρώπης- ως προς τον περιορισμό χρήσης της ενέργειας,οι ελλείψεις των αγαθών,τον πρωτόγνωρο πληθωρισμό,την ύφεση και κατά συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και άρα και την μείωση του πραγματικού και διαθέσιμου εισοδήματος αυτών.
Η πολιτική την οποία – από τις πρώτες χώρες- που αποφάσισε εξ αρχής να ακολουθήσει η Ελληνική κυβέρνηση,έως τούδε,σε κανένα σημείο δεν την έχει ωφελήσει. Η πρόσφατη απέλαση  οκτώ Ελλήνων διπλωματών από την Ρωσία,ήταν αναμενόμενη και ακολούθησε την απέλαση από την Ελλάδα Ρώσων διπλωματών. Η Τουρκία -με την ανοχή του ΝΑΤΟ- αποθρασύνεται έτι περισσότερον και πλέον απειλεί άμεσα με πόλεμο την Ελλάδα,αμφισβητώντας την εθνική της κυριαρχία. Η Ρωσία προειδοποίησε την Τουρκία ότι μία επέμβασή της στα βόρεια της Συρίας θα ήταν αντιπαραγωγική για την ίδια μελλοντικά,ωστόσο για το Αιγαίο δεν έλαβε καμία θέση. Πως άλλωστε να λάβει θέση,αφού θεωρεί την Ελλάδα εχθρική χώρα; Οι Ρώσοι τουρίστες καταφθάνουν στα τουρκικά παράλια,ενώ ο φασίστας-ιμπεριαλιστής Ερντογάν αποτρέπει τους Τούρκους πολίτες να επισκεφθούν την Ελλάδα και συλλαμβάνει Έλληνα πολίτη ως “κατάσκοπο”. Ενώ υπάρχει άμεση απειλή πολέμου από την Τουρκία προς την Ελλάδα,η κυβέρνηση της Ελλάδας,η Ελλάδα δεν λαμβάνει κανένα μέτρο οικονομικών κυρώσεων έναντι αυτής. Αλήθεια πότε περιμένει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα εναντίον μίας χώρας,η οποία κσθημερινώς και ασυστόλως διεκδικεί τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Η πολιτική της κυβερνήσεως,που με βασικό επιχείρημα τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας,που επέλεξε να ακολυθήσει στον πόλεμο,δεν ανέστειλε τον τουρκικό αναθεωρητισμό όπως ανέμενε -συνέβει ακριβώς το αντίθετο- και τούτο κινδυνεύει να γίνει ένα πολιτικό Βατερλώ για την κυβέρνηση,από την στάση που θα ακολουθήσει και τις διεκδικήσεις που θα θέσει η Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη(29-30/6/2022). Διότι η κυβέρνηση ξέχασε όταν επέλεγε την συγκεκριμένη πολιτική ότι πέραν της Δύσεως,εδώ είναι και Βαλκάνια και δεν είναι παίξε-γέλασε. Άλλο θα πει Δύση και άλλο θα πει Βαλκάνια, διδάσκει πάντα η Ιστορία και την Ιστορία την σέβεσαι και την ακολουθείς ως άριστος μαθητής της που οφείλεις και πρέπει να είσαι.
Χρόνια πολλά στην γενέθλιο πόλη!
“[….] και αυτή η Ύβρις για την οποία ο Ηράκλειτος λέει:<Ύβριν χρή σβεννύναι μάλλον ή πυρκαιήν>(Frg.41). Αυτό το <χρη> του Ηρακλείτου,δυνάμει του οποίου εκμηδενίζεται κάθε ον που ξεπερνάει τα όριά του,είναι αυτό το Χρεών που,κατά το Frg.9 του Αναξιμάνδρου εμηδενίζει την ανομία των όντων,αναγκάζοντας τα < διδόναι δίκην και τίσιν αλλήλοις της αδικίας κατά την του χρόνου τάξιν>. Και αυτό το Χρεών του Αναξιμάνδρου είναι η Δίκη της Τραγωδίας,ο φοβερός θεός του Πάθους-Μάθους που ύμνησε ο Αισχύλος ( Αγαμ.177 κ.ε), <ο θείος νόμος που τρέφει όλους τους ανθρώπινους νόμους> του Ηρακλείτου(Frg.114)[….]”
 ( Κώστας Παπαιωάννου “Κόσμος και Ιστορία” “Εναλλακτικές Εκδόσεις”2000,σελ.41).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας