Μπούμερανγκ για ευρωπαϊκή οικονομία τα σχέδια για απεξάρτηση από ρωσικό αέριο

495
Μπούμερανγκ για ευρωπαϊκή οικονομία

Για τον κίνδυνο οι δυτικές κυρώσεις αλλά και τα σχέδια για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, να γυρίσουν μπούμερανγκ για την ευρωπαϊκή οικονομία, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα δύο τρίτα των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται. Η ανάγκη για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έγινε ακόμα πιο επιτακτική, αφού ο ρωσικός κολοσσός Gazprom μείωσε τις ροές προς την Ευρώπη κατά 60%, επικαλούμενη καθυστέρηση των επισκευών στον αγωγό Nord Stream που κατευθύνεται προς τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
«Ωστόσο, το τρέχον σχέδιο της ΕΕ για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου φαίνεται να αποτυγχάνει» αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2021, η ΕΕ εισήγαγε περίπου 155 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τα… υποκατάστατα του ρωσικού αερίου που προτείνει η ΕΕ έως το τέλος του 2022 (όπως το LNG, ΑΠΕ κλπ) αντιστοιχούν σε περίπου 102 δισ. κυβικά μέτρα.

«Εξαιρετικά αισιόδοξοι» οι στόχοι της Κομισιόν

Ο Christopher Granville από την TS Lombard επισημαίνει σε σχετική ανάλυση ότι οι στόχοι της Κομισιόν για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου φαίνονται «εξαιρετικά αισιόδοξοι».
«Εκτός από τα χρονοδιαγράμματα για να τεθούν σε λειτουργία οι τερματικοί σταθμοί LNG στη Γερμανία, η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής LNG, γεγονός που υπογραμμίζει την πρόκληση για την Ευρώπη όσον αφορά τις επαρκείς προμήθειες LNG» αναφέρεται ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το CNBC, το μερίδιο εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ έχει ήδη μειωθεί από 45% τον Απρίλιο του 2021 σε 31% τον Απρίλιο του 2022, με το μερίδιο του φυσικού αερίου από αγωγούς να μειώνεται από το 40% πέρυσι σε 26% φέτος.
Ωστόσο, οι συνολικές εισαγωγές LNG έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, με 12,6 δισ. κυβικά μέτρα που εισήχθησαν μόνο τον Απρίλιο, που αντιπροσωπεύει αύξηση 36% από έτος σε έτος παρά το μειωμένο μερίδιο που έρχεται από τη Ρωσία. Αυτό θα έδειχνε ότι οι προσπάθειες διαφοροποίησης της Ευρώπης αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Υψηλό το κόστος για την Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, ο Granville από την TS Lombard εκτιμά ότι η αντικατάσταση του ρωσικού αερίου θα έχει υψηλό κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία.
«Η ΕΕ θα πληρώσει περισσότερο κατά μέσο όρο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, από ό,τι οι υπόλοιποι. Οι ασιατικές χώρες θα αγοράσουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο σε χαμηλότερες τιμές» προέβλεψε ο ίδιος και συμπλήρωσε «η εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη θα κοστίσει περισσότερο από την τιμή που καταβάλλουν οι Αμερικανοί καταναλωτές λόγω του κόστους μεταφοράς και υγροποίησης/επαναεριοποίησης».
Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία σε μια περίοδο που ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες, δεδομένου των αποκαλούμενων «επανειλημμένων κυρώσεων» στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Το σενάριο για μπλόκο στο ρωσικό αέριο

Ένα άλλο πιθανό εμπόδιο για την οικονομία της περιοχής είναι η πιθανότητα πλήρους embargo στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Είναι που ανησυχεί ήδη την ΕΕ.
Ο Takahide Kiuchi από το Nomura Research Institute ανέφερε σε πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα ότι «εάν η κατάσταση κλιμακωθεί στο μέλλον… τότε είναι απολύτως πιθανόν η ΕΕ να φτάσει στο σημείο να απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου».
«Με το G7 να έχει αποφασίσει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, είναι πιθανό η Ρωσία να διευρύνει τη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου και σε άλλες χώρες της ΕΕ ως αντίποινα», είπε ο Kiuchi.
«Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να κάνει την πρώτη κίνηση και να προηγηθεί της Ρωσίας, κηρύσσοντας απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου» επισημαίνει ο ίδιος.
Εισάγοντας το φυσικό αέριο στη σφαίρα των κυρώσεων της ΕΕ, η οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να δει απότομη επιβράδυνση, με τον ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας να γίνεται αρνητικός, πρότεινε ο Kiuchi.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας