Διάσκεψη Μονάχου: Η Κίνα ανακοινώνει ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία

1182

Η Κίνα τοποθετήθηκε ως δύναμη της “ειρήνης και του διαλόγου” στη σύγκρουση στην Ουκρανία στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Welt. Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής διπλωμάτης Γουάνγκ Γι (Wang Yi) επέκρινε τις “δυνάμεις που επιδιώκουν γεωπολιτικά συμφέροντα”. Το ποιον εννοούσε με αυτό παρέμεινε ασαφές, σχολιάζει το ίδιο δημοσίευμα.

Η Κίνα ανακοίνωσε τη δική της πρωτοβουλία για τον τερματισμό του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. “Θα θέσουμε κάτι προς τα εμπρός. Και αυτή είναι η κινεζική θέση σχετικά με την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία”, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος της εξωτερικής πολιτικής της Κίνας Γουάνγκ Γι στη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο σήμερα, σύμφωνα με επίσημη μετάφραση. “Θα σταθούμε σταθερά στην πλευρά της ειρήνης και του διαλόγου”.

Ο ίδιος επέκρινε επίσης τις δυνάμεις που θεωρεί ότι επιδιώκουν γεωπολιτικά συμφέροντα και δίνουν λιγότερη σημασία στα δεινά του λαού στην Ουκρανία. Το αν πρόκειται για κριτική της στρατιωτικής υποστήριξης των δυτικών κρατών προς την Ουκρανία παρέμεινε ασαφές, όπως ακριβώς απέφυγε μια ακριβή εκτίμηση της ευθύνης της Ρωσίας.

Για έναν ασφαλέστερο κόσμο, “οι αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ είναι κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε”, δήλωσε ο Γουάνγκ. Το χάος και οι συγκρούσεις που πλήττουν τον κόσμο αυτή τη στιγμή προκλήθηκαν επειδή δεν τηρήθηκαν οι αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, είπε.Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ χαιρέτισε κατ’ αρχήν την ανακοίνωση της Κίνας για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία. “Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης”, δήλωσε η Μπάερμποκ. Είπε ότι είχε μιλήσει για το θέμα αυτό με τον Γουάνγκ Γι την Παρασκευή. “Χθες μιλήσαμε εντατικά για το τι σημαίνει δίκαιη ειρήνη – να μην επιβραβεύεται ο επιτιθέμενος, ο επιτιθέμενος, αλλά να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και όσους έχουν δεχθεί επίθεση”.

Γερμανίδα ΥΠΕΞ:  Το ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να αποκλείει εδαφικές απώλειες

Μια δίκαιη ειρήνη προϋποθέτει “ότι αυτός που παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα, δηλαδή η Ρωσία, αποσύρει τα στρατεύματά της από την κατεχόμενη χώρα”, δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων στο Μόναχο. “Η παγκόσμια ειρήνη βασίζεται ακριβώς στο γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία κάθε χώρας”. Ταυτόχρονα, είπε, είναι σαφές ότι πρέπει να αξιοποιηθεί “κάθε ευκαιρία” για την ειρήνη.

Χωρίς την πλήρη απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα τερματισμού του πολέμου, δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Μπέρμποκ. “Ακόμη και αν είναι δύσκολο”, όλα τα αιτήματα για τερματισμό του πολέμου με την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία είναι απαράδεκτα, είπε. “Αυτό θα σήμαινε ότι οι άνθρωποι θα μετατρέπονταν σε θήραμα της Ρωσίας. Δεν θα το κάνουμε αυτό”. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει να ανταμειφθεί για τον επιθετικό του πόλεμο, είπε, εν μέρει για να αποφευχθούν μιμητές.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις προειδοποίησε την Κίνα να μην βοηθήσει στρατιωτικά τη Ρωσία. Με τον τρόπο αυτό, η Κίνα θα υποστήριζε μόνο την επιθετικότητα, είπε. Μετά τη ρωσική επίθεση, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου έχουν ενισχυθεί, είπε.

Ο Γουάνγκ επέκρινε έντονα την κατάρριψη ενός ύποπτου κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου από τις δυνάμεις των ΗΠΑ. “Αυτό είναι, θα έλεγα, παράλογο και υστερικό”, δήλωσε. “Πρόκειται για 100% κατάχρηση της χρήσης βίας. Πρόκειται για παραβίαση των διεθνών κανόνων”. Είπε ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν τη Σύμβαση του Σικάγου για την Πολιτική Αεροπορία καταρρίπτοντας το αεροσκάφος.

Σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, ο αμερικανικός στρατός είχε καταρρίψει ένα ύποπτο κατασκοπευτικό αερόστατο πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της πολιτείας της Νότιας Καρολίνας. Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι θέλει να κατασκοπεύει στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το Πεκίνο, από την άλλη πλευρά, λέει ότι επρόκειτο για ένα πολιτικό ερευνητικό αερόστατο που ξέφυγε από την πορεία του. Το περιστατικό προκάλεσε πρόσθετες εντάσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας