Χούθι: Κτύπησαν αμερικάνικο εμπορικό πλοίο στον κόλπο του Άντεν

1943

Οι επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη δεν απέδωσαν αποτελέσματα

Στις 20:30 (ώρα Σανα’α) το βράδυ της Τρίτης, πύραυλος (κατ’ άλλους drone) του κινήματος Ανσάρ Άλλαχ (το οποίο οι δυτικοί αποκαλούν “Χούθι” από το όνομα του πολιτικοστρατιωτικού τους ηγέτη, Αμπτνουλμαλίκ αλ Χούθι), έπληξε το αμερικανικό φορτηγό πλοίο Genco Picardy, σε απόσταση 70 μιλίων ΝΑ του Άντεν.

Η επίθεση ήρθε μερικές ώρες αφού οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τους Ανσάρ Άλλαχ “τρομοκρατική οργάνωση” και δείχνει ότι το επαναστατικό κίνημα της Υεμένης διατηρεί τις επιθετικές του δυνατότητες παρά τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Την επίθεση ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης, ταξίαρχος Γιάχια Σαρί. Στη συνέχεια η επίθεση επιβεβαιώθηκε από δυτικές στρατιωτικές πηγές καθώς και από την πλοιοκτήτρια εταιρία.

Ο Σαρί προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση κατά της Υεμένης δεν θα περάσει χωρίς απάντηση και τιμωρία. “Δε θα διστάσουμε να επιτεθούμε σε όλες τις πηγές απειλών στην Αραβική και την Ερυθρά θάλασσα, στο πλαίσιο του νομίμου δικαιώματός μας να προστατεύσουμε την Υεμένη και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το καταπιεσμένο Παλαιστινιακό έθνος, τόνισε.

Το Genco Picardy είναι φορτηγό πλοίο χύδην φορτίου αμερικάνικης ιδιοκτησίας με σημαία νησιών Μάρσαλ. Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία, μεταφέρει φορτίο φωσφορικών ορυκτών προς την Ινδία. Το πλήγμα προκάλεσε φωτιά που κατασβέστηκε. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, το πλοίο διατήρησε το αξιόπλοό του και συνέχισε το ταξίδι του, ενώ όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές.

Οι Ανσάρ Άλλαχ είχαν δηλώσει ότι θα πλήττουν μόνον πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή ελλιμενίζονται σε αυτό και ότι τα άλλα πλοία δε διατρέχουν κίνδυνο και μπορούν με ασφάλεια να διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα. Μετά όμως τις συνεχόμενες επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας δήλωσαν, όπως είναι φυσικό, ότι πλέον και τα πλοία των δύο αυτών χωρών είναι πλέον νόμιμοι στόχοι. Καταλαβαίνει κανείς ότι η ανεύθυνη απόφαση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να συμμετάσχει στην επιθετική ναυτική δύναμη των ΗΠΑ και υποτελών τους, δημιουργεί κίνδυνο για την Ελληνική ποντοπόρα ναυτιλία. Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών που δήλωσαν ότι ΔΕΝ θα συμμετέχουν.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας