Μπαράζ 114 ρωσικών χτυπημάτων καταστρέφουν θέσεις Ουκρανών σε Bakhmut-Soledar

2047

Η αντεπίθεση των Ουκρανών έχει ξεκινήσει, αν και ακόμη διεξάγονται ελεγχόμενες επιθετικές ενέργειες, ωστόσο η αντεπίθεση έχει ξεκινήσει και είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί…
Ωστόσο το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι Ουκρανοί έχουν ήδη ξεκινήσει και χρησιμοποιούν τους Βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow… εξέλιξη που θα επιδεινώσει πολύ το κλίμα με απρόβλεπτες συνέπειες… οι ρώσοι ετοιμάζουν πολύ σκληρή απάντηση κατά των Ουκρανών.

Η κύρια κατεύθυνση των αντεπιθέσεων των Ουκρανών είναι το Bakhmut όπου οι Ρώσοι ελέγχουν το 95% της πόλης και το Soledar όπου οι ρώσοι το κατέλαβαν πριν λίγο καιρό καθώς και το Ugledar που δεν ελέγχουν οι ρώσοι.
Ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι οι κινήσεις αυτές αντεπίθεσης, να είναι παραπλανητικές και με βάση ενδείξεις οι Ουκρανοί θα αντεπιτεθούν σε όλο το εύρος της εμπόλεμης ζώνης ή στο μεγαλύτερο τμήμα της.
Να σημειωθεί ότι από βόρεια έως νότια της Ουκρανίας η εμπόλεμη ζώνη είναι 1.550 χιλιόμετρα…
Οι Ουκρανοί κατέφεραν και πήραν πίσω ορισμένα εδάφη σε χωριά βόρεια του Bakhmut, βομβαρδίζουν το Donetsk συστηματικά ενώ η πιο σημαντική εξέλιξη ήταν η καταστροφή 4 αεροπλάνων και ελικοπτέρων των ρωσικών δυνάμεων σε ρωσικό έδαφος…

Η απάντηση των Ρωσικών δυνάμεων, των Wagner και των Τσετσένων ήταν χτυπήματα σε 114 περιοχές συγκέντρωσης Ουκρανών στρατιωτών καθώς και η μεγάλη καταστροφή της αποθήκης πυρομαχικών στην πόλη Khmelnitsky της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανικός στρατός υπέστη την μεγαλύτερη καταστροφή σε εξοπλισμό από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022.
Η πυρκαγιά και οι εκρήξεις φαίνονταν από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά…

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με διαρροές των Αμερικανών, οι Ουκρανοί όντως σχεδιάζουν να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος εάν λάβουν όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς…
Ήδη οι βρετανοί έχουν στείλει στον Ουκρανικό στρατό τους πυραύλους storm shadow που ήδη χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί καθώς και εκατοντάδες τεθωρακισμένα και πλήθος οπλικών συστημάτων…

Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων ρώσων στα μετόπισθεν των Ουκρανικών θέσεων

Η Ρωσία εξαπέλυσε άλλο ένα κύμα πυραυλικών επιθέσεων στα μετόπισθεν του Ουκρανικού στρατού.
Ρωσικοί πύραυλοι κρουζ εκτοξεύτηκαν προς την κατεύθυνση των περιοχών Lviv αλλά και σε άλλες πόλεις της δυτικής και κεντρικής Ουκρανίας.
Τουλάχιστον έξι στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 απογειώθηκαν από το ρωσικό έδαφος με κατεύθυνση προς την Ουκρανία.
Είναι ήδη γνωστό ότι έχουν χτυπηθεί στρατιωτικές αποθήκες στο Ternopil.
Η τοπική στρατιωτική διοίκηση ζητά από τους πολίτες της Ουκρανίας να μην δημοσιεύουν φωτογραφίες και βίντεο από τις συνέπειες του βομβαρδισμού.
Στο βίντεο, είναι ιδιαίτερα εκπληκτικό το πώς διασκεδάζουν οι απλοί Ουκρανοί πολίτες με τις καταστροφές που συντελούνται στις πόλεις τους…
Αεροπορικός συναγερμός κηρύχθηκε και στην Πρωτεύουσα της Ουκρανίας το Κίεβο.
Τα συστήματα αεράμυνας του Κιέβου ενεργοποιήθηκαν ενώ εκρήξεις ακούγονται στο βόρειο τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία χτύπησε συγκεντρώσεις ουκρανικών στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στην πρώτη γραμμή.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι πυροβολικό, επιχειρησιακές και τακτικές δυνάμεις αεροπορίας έπληξαν 114 περιοχές συγκέντρωσης στρατευμάτων των Ουκρανών και στρατιωτικού εξοπλισμού τις τελευταίες 24 ώρες.
Τις τελευταίες ημέρες, τα χτυπήματα στα μετόπισθεν του Ουκρανικού στρατού και βασικών ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών μεταφορών είναι πλέον συστηματικές ενέργειες.

Μεγάλη καταστροφή για τους Ουκρανούς στην πόλη Khmelnitsky

Τη νύχτα της 12ης προς 13η Μαΐου χτυπήθηκαν αποθήκες πυρομαχικών των Ουκρανών κοντά στην πόλη Khmelnitsky.
Οι στόχοι χτυπήθηκαν και τρομερές εκρήξεις ήταν ορατές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το σημείο των εκρήξεων.
Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, η 649η αερομεταφερόμενη εγκατάσταση αποθήκευσης πυρομαχικών και πυραύλων των Ουκρανών (χωριό Γκρουζεβίτσα στην περιοχή Khmelnitsky) καταστράφηκε ολοσχερώς.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το κόστος των πυρομαχικών που καταστράφηκαν στο Khmelnitsky είναι περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.
Νωρίτερα, οι κύριες αποθήκες του χημικού εργοστασίου Prydniprovsky στο Pavlograd δέχθηκαν σοβαρά πλήγματα.
Ως αποτέλεσμα, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικών και προκάλεσε απώλειες στον Ουκρανικό στρατό που στάθμευε στο σημείο.

Akhmat (Τσετσένοι): Οι Ουκρανοί είναι πιο ενεργοί αλλά σε ορισμένα σημεία του μετώπου

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δραστηριοποιήθηκαν μόνο σε ορισμένους τομείς του μετώπου, ανέφερε ο υποδιοικητής του 2ου Σώματος Στρατού, διοικητής των ειδικών δυνάμεων Akhmat Apty Alaudinov.
«Τα στρατεύματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν ενεργοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής, μόνο σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο δεν έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές», δήλωσε ο Alaudinov.
«Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι απολύτως υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο Alaudinov.
Η περιοχή ευθύνης του 2ου Σώματος Στρατού είναι από το Soledar στο Donetsk έως το Kremennaya στο Luhansk.

Οι Ουκρανοί, κρύβουν το τελικό σχέδιο της αντεπίθεσης τους… μιλούν για νίκες… που δεν έχουν πετύχει…

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι αξιωματούχοι της Ουκρανίας δηλώνουν περήφανα ότι όλα ήταν έτοιμα για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, ενώ οι δυτικοί φίλοι τους εστιάζουν στον στρατιωτικό εξοπλισμό που μεταφέρθηκε στην Ουκρανία.
Όλα τα βρετανικά άρματα μάχης Challenger που υποσχέθηκαν στο Κίεβο βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, καθώς και οι πύραυλοι κρουζ μεγάλης εμβέλειας MBDA Storm Shadow.
Η Βρετανία ανέφερε τη μεταφορά πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου, παρά τις συνέπειες της χρήσης τους από τον ουκρανικό στρατό.
Η Πολωνία ανέφερε ότι η Δύση παρέδωσε 28 αεροσκάφη στην Ουκρανία, εκ των οποίων τα 14 διέθεσε η Πολωνία, και 575 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 325 πολωνικών πάσης φύσεως από τανκς έως απλά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Zelensky επανέλαβε ότι όλα αυτά δεν ήταν αρκετά και η αντεπίθεση θα καθυστερήσει.
Ο ουκρανικός στρατός περιμένει πρόσθετες στρατιωτικές προμήθειες.
Το καθεστώς της Ουκρανίας, το οποίο πάντα χρησιμοποιούσε στρατιώτες ως τροφή πυροβόλων για να επιβραδύνει τη ρωσική προέλαση, ξαφνικά ανησύχησε για τις μεγάλες απώλειες κατά τις επερχόμενες επιθετικές επιχειρήσεις.
Οι δηλώσεις του Zelensky ως συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.
Μάλιστα, οι Ρώσοι στρατιωτικοί δεν έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στις δηλώσεις του Ουκρανού κωμικού και χρήστη κοκαΐνης Zelensky.
Αξιολογώντας την κατάσταση στο μέτωπο, η συνέντευξή του Zelensky θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως μια προπαγάνδα με στόχο την παραπλάνηση των Ρώσων.

Κλιμάκωση στην πρώτη γραμμή του μετώπου

Το καθεστώς της Ουκρανίας έχει ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις για να περικυκλώσει τις ρωσικές δυνάμεις στο Bakhmut. Προσπαθεί να χτυπήσει τις ρωσικές πλευρές και να φτάσει στο πίσω μέρος των Wagner στο Bakhmut.
Οι Ουκρανοί σημείωσαν κέρδη βόρεια του Bakhmut στην Bogdanovka, δυτικά του Khromovo και δυτικά της Klescheevka. Αρκετές ουκρανικές ομάδες τεθωρακισμένων προσπάθησαν να σπάσουν τη ρωσική άμυνα κοντά στο Soledar.
Ωστόσο, στις επιθετικές επιχειρήσεις δεν συμμετείχαν οι εφεδρείες του ουκρανικού στρατού, που εκπαιδεύτηκαν πρόσφατα από το ΝΑΤΟ και οπλίστηκαν με νέο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ.
Οι πρόσφατες επιθέσεις εξαπολύθηκαν από μικρές ομάδες, γεγονός που σηματοδοτεί περισσότερο μια επιτυχημένη αναγνώριση μάχης παρά μια μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν την προσπάθεια της Ουκρανίας να προχωρήσουν κοντά στο Mayorsk στην περιοχή Gorlovka.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν επίσης μια άλλη επίθεση κοντά στο Ugledar αλλά απέτυχαν.

Στις κατευθύνσεις Zaporozhye, Kherson και Luhansk, ο ουκρανικός στρατός συσσωρεύει δυνάμεις.
Νέα κλιμάκωση αναμένεται στις περιοχές Orekhov και Gulyai-Pole.
Ο ουκρανικός στρατός κρύβει την κύρια κατεύθυνση της επίθεσης με μια σειρά από μικρές επιθέσεις.
Δεν έχουν ακόμη επιτύχει στρατηγικά σημαντικές νίκες, αλλά ο επικεφαλής της Ουκρανίας, o Zelensky, γιορτάζει ήδη την επιτυχία της Ουκρανίας… χωρίς καν να έχουν πετύχει μια νίκη.
Ο πιθανότατα ναρκωμένος πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στον λαό του με μια ασυνάρτητη ομιλία και συνεχάρη τον ουκρανικό στρατό για τις μεγάλες νίκες που δεν είχαν ακόμη σημειωθεί…αλλά ελπίζει ότι τα έρθουν…

Οι Ουκρανοί ήδη χρησιμοποιούν τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow

Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν πίσω ρωσικές περιοχές στην Περιφέρεια Luhansk με βρετανικούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow στις 12 και 13 Μαΐου, προκαλώντας αυξημένη ανησυχία της Ρωσίας σχετικά με τις πιθανές ουκρανικές ικανότητες να στοχεύουν τη ρωσική επιμελητεία.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε στις 13 Μαΐου ότι ουκρανικά αεροσκάφη έπληξαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην πόλη του Luhansk με πύραυλο κρουζ Storm Shadow στις 12 Μαΐου.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύθηκε στις 13 Μαΐου δείχνει τον απόηχο των ουκρανικών επιδρομών στο Yuvileyne (7 χλμ δυτικά της πόλης Luhansk) στις 13 Μαΐου, και ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ευρέως ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης πυραύλους Storm Shadow.
Ένας πύραυλος κρουζ Storm Shadow – κατά ορισμένους ρώσους – θα είχε προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, ωστόσο, και το Υπουργείο Εσωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LNR) ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους «Hrim-2» για να πραγματοποιήσουν το χτύπημα της 12ης Μαΐου.
Η Βρετανία επιβεβαίωσε στις 12 Μαΐου ότι προμηθεύει την Ουκρανία με τους πυραύλους Storm Shadow, αλλά δεν διευκρίνισε πότε ή ακόμη και αν η Ουκρανία τους παρέλαβε
Ορισμένοι ρώσοι αναλυτές ισχυρίστηκαν ότι το χτύπημα δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να είναι σε θέση να στοχεύσουν αεροδρόμια και κέντρα οπίσθιας ανάπτυξης και υλικοτεχνικής υποστήριξης σε περιοχές που προηγουμένως θεωρούνταν απολύτως ασφαλείς.

Οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές απώλειες στη συνοριακή περιοχή Bryansk

Οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν σημαντικές απώλειες στη συνοριακή περιοχή Bryansk στις 13 Μαΐου.
Συνολικά καταρρίφθηκαν 2 ελικόπτερα Mi-8, 1 μαχητικό βομβαρδιστικό Su-34 και πιθανότατα ένα Su-25.
Οι πιλότοι σκοτώθηκαν.
Τα αεροσκάφη χτυπήθηκαν από συστήματα SAM από τις παραμεθόριες περιοχές της ουκρανικής περιοχής Chernihiv.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, δύο ρωσικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από τα ρωσικά σύνορα στην περιοχή Bryansk στις 13 Μαΐου.

Ένα ελικόπτερο Mi-8 πιθανότατα καταρρίφθηκε και συνετρίβη στην πόλη Klintsy.
Το ελικόπτερο πήρε φωτιά στον αέρα και έπεσε κοντά σε ιδιωτικές κατοικίες, μετά από χτύπημα από Ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, το δεύτερο αεροσκάφος έπεσε κοντά στο χωριό Suretsky Muravey κοντά στην πόλη Klintsy.
Αυτό πιθανότατα ήταν ένα Su-34 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.
Πλάνα από το σημείο δείχνουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους που καταρρίφθηκε.
Με βάση ενδείξεις το Su-34 κατερρίφθη από το αμερικανικό σύστημα Patriot SAM.
Κάποιοι άλλοι ειδικοί υπέθεσαν ότι τα Mi-8 και Su-34 πιθανώς καταρρίφθηκαν από πυραύλους αέρος-αέρος του ΝΑΤΟ από μαχητικά αεροσκάφη.
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτισαν αρκετούς πυραύλους που εκτόξευσαν οι Ουκρανοί, αλλά τουλάχιστον δύο από αυτούς πέρασαν από την άμυνα και χτύπησαν το αεροσκάφος.
Ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς AIM-120.
Στις 12 Μαΐου, ένα άλλο ρωσικό μαχητικό ελικόπτερο Mi-28 συνετρίβη στην περιοχή Dzhankoy στην Κριμαία.
Δεν καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά το αεροσκάφος συνετρίβη ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής πτήσης.
Η πτήση πραγματοποιήθηκε χωρίς πυρομαχικά, δεν υπάρχει καταστροφή στο έδαφος.
Και οι δύο Ρώσοι πιλότοι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του συμβάντος.

Το Αcacia χτυπάει τον Ουκρανικό στρατό

Οι αυτοκινούμενες βάσεις πυροβολικού (ACS) 2S3M “Acacia”, που περιελάμβαναν στρατιωτικό προσωπικό που κλήθηκε από την εφεδρεία ως μέρος μερικής κινητοποίησης και εθελοντές, χτύπησαν ισχυρά σημεία, συσσώρευση ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Τα αυτοκινούμενα όπλα Acacia, βρίσκονται σε υπηρεσία από στρατιωτικό προσωπικό που καλείται από την εφεδρεία στο πλαίσιο μερικής κινητοποίησης, καθώς και εθελοντές που έχουν ολοκληρώσει τον πλήρη κύκλο εκπαίδευσης και συντονισμού μάχης

Washington Post: Ο Zelensky σχεδίαζε επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky σχεδίασε «κεκλεισμένων των θυρών» επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος καθώς και την καταστροφή του αγωγού μέσω του οποίου τροφοδοτείται πετρέλαιο από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουγγαρία, ανέφερε η Washington Post, η οποία επικαλείται απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου.
Στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικής αλληλογραφίας μεταξύ του ουκρανού ηγέτη και της στρατιωτικής διοίκησης, δείχνουν ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ουκρανίας ότι δεν θα χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τη Δύση για να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος, ο Zelensky δεν εγκαταλείπει την ιδέα να χτυπήσει στόχους εντός των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο Ζelensky ζητάει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει ρωσικά εδάφη.
Παράλληλα, η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, δήλωνε ότι είναι φαντασιώσεις, οι αναφορές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που ανέφεραν ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να καταλάβει ρωσικά εδάφη…
Ένα από τα έγγραφα, με την ένδειξη «άκρως απόρρητο», υποστηρίζει ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2023, ο Zelensky πρότεινε «να χτυπήσει τη Ρωσία» και να μεταφέρει ουκρανικά στρατεύματα στο έδαφός της Ρωσίας προκειμένου να «καταλάβουν ορισμένες ρωσικές παραμεθόριες πόλεις».
Και στα τέλη Φεβρουαρίου, σε μια συνάντηση με τον Ανώτατο Διοικητή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Valeriy Zaluzhny, «εξέφρασε ανησυχία» για «την έλλειψη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της Ουκρανίας που θα μπορούσαν να φτάσουν στις τοποθεσίες ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στο εσωτερικό της Ρωσίας, καθώς και για την έλλειψη μέσων για χτυπήσουν τους ρώσους σε ρωσικό έδαφος».
Σύμφωνα με ένα άλλο μυστικό έγγραφο, ο Zelensky πρότεινε τη χρήση drones και την «επίθεση στους χώρους ανάπτυξης στο Ροστόφ», αναφέρει η Washington Post.

Το σχέδιο καταστροφής του αγωγού πετρελαίου Druzhba

Σημειώνεται ότι ο Zelensky είχε σχεδιάσει να χτυπηθεί ο πετρελαιαγωγός Druzhba στα μέσα Φεβρουαρίου σε συνάντηση με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας.
Κατά την περιγραφή αυτού του διαλόγου με βάση τις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ο Ουκρανός πρόεδρος «ήταν άκρως ενοχλημένος με την Ουγγαρία και ως εκ τούτου μπορούσε να εκφράσει υπερβολικές και παράλογες απειλές».
Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ο Zelensky έλεγε ότι «η Ουκρανία θα έπρεπε απλώς να ανατινάξει τον αγωγό και να καταστρέψει τη βιομηχανία της Ουγγαρίας η οποία «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο».
Η Ουγγαρία συνεχίζει να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της μέσω του αγωγού Druzhba, ο οποίος περνά από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας.
Όπως ανέφερε προηγουμένως η ρωσική κυβέρνηση, το 2022, περίπου 4,9 εκατομμύρια τόνοι πρώτων υλών παραδόθηκαν στην ουγγρική επικράτεια μέσω του νότιου κλάδου αυτού του αγωγού. Πετρέλαιο από εκεί έρχεται επίσης στη Σλοβακία και την Τσεχία.
Ο βόρειος κλάδος του αγωγού που κατευθύνεται προς τη Γερμανία και την Πολωνία, δεν χρησιμοποιείται επί του παρόντος από αυτές τις χώρες.

O Zelensky αμφιβάλει για την ικανότητα του Trump να επιλύσει την Ουκρανική κρίση

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky δήλωσε ότι αμφιβάλλει για την ικανότητα του Trump του υποψηφίου αμερικανού Προέδρου να επιλύσει γρήγορα τη σύγκρουση στην Ουκρανία εάν επανεκλεγεί.
«Είχα μια συνάντηση με τον Trump», ανέφερε ο Ζelensky στους Ιταλούς δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν βαθιά απασχολημένος με αυτό το θέμα, αλλά, ωστόσο, δεν το έλυσε».
Ο Zelensky πρόσθεσε ότι δεν ασκεί κριτική στον Trump με καμία μορφή.
«Δεν έχω τίποτα να προσθέσω για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και για το αν ο Trump μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατάσταση».
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Trump έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα διευθετούσε τη σύγκρουση στην Ουκρανία εντός 24 ωρών εάν επανεκλεγεί.
Για το σκοπό αυτό, ο Trimp είπε ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Putin και με τον Ουκρανό Zelensky.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο…

Επιθέσεις ρώσων σε Kupyansk και βορειοδυτικά του Svatove

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις βορειοανατολικά του Kupyansk και βορειοδυτικά του Svatove στις 13 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να βελτιώσουν τις τακτικές τους θέσεις και διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στη Masyutivka, στην περιοχή Kharkiv (13 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και στο Novoselivske, 14 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Svatove) και Stelmakhivka (15 χιλιόμετρα δυτικά του Svatove) στην περιφέρεια Luhansk.

Επιθέσεις στην Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Kreminna στις 13 Μαΐου.
O ρωσικός στρατός πραγματοποίησε επιθέσεις κοντά στο Hryhorivka (11 χλμ νότια της Kreminna).
Έντονες μάχες σημειώθηκαν κοντά στην Ντίμπροβα (5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Kreminna)

Συνεχίζεται η προέλαση των Wagner στο Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει νέα κέρδη εντός του Bakhmut από τις 13 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 13 Μαΐου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν οριακές προόδους στο βορειοδυτικό Bakhmut.
O επικεφαλής του Ομίλου Wagner Yevgeny Prigozhin ισχυρίστηκε στις 12 Μαΐου ότι οι δυνάμεις Wagner προχώρησαν έως και 400 μέτρα στο Bakhmut και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν επί του παρόντος μόλις δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης σε σύνολο 54 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Οι Wagner ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν περαιτέρω οριακές προόδους στο νοτιοδυτικό bakhmut.
Σημαντικές συγκρούσεις σημειώνονται κοντά στο Khromove (αμέσως δυτικά του Bakhmut).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις σε απόσταση 11 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Bakhmut κοντά σε Orikhovo-Vasylivka, Hryhorivka και Bohdanivka και σε απόσταση 14 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Bakhmut κοντά στο Bila Hora και στο Stupochky.

Μάχες σε Avdiivka και Marinka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος του μετώπου Avdiivka-Donetsk στις 13 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν πολυάριθμες ρωσικές επιθέσεις κοντά στη Marinka (27 χλμ. νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς επιθέσεις κοντά στη Novomykhailivka (36 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Avdiivka) και προς την Avdiivka από την κατεύθυνση της Opytne (4 χιλιόμετρα νότια της Avdiivka)

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν σε περιοχές βόρεια της Avdiivka όπου ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν προηγουμένως ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει στις 13 Μαΐου.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 12 και 13 Μαΐου δείχνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή βόρεια της Krasnohorivka (10 χιλιόμετρα βόρεια της Avdiivka ) και δυτικά της Novobakhmutivka (13 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας