Τραμπ εναντίον ΕΕ: Υποβάθμισε τη διπλωματική αποστολή των Βρυξελλών στην Ουάσινγκτον

833
τραμπ
To υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν ενημέρωσε τις Βρυξέλλες για την υποβάθμιση που έλαβε χώρα κάποια στιγμή στα τέλη του 2018.

Σε μια ακόμα κίνηση που προκάλεσε δυσφορία στις Βρυξέλλες προέβη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αποφάσισε να υποβαθμίσει το διπλωματικό καθεστώς της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσινγκτον.

Η διπλωματική αποστολή της ΕΕ στην Ουάσινγκτον συνειδητοποίησε την υποβάθμισή της από την αμερικανική κυβέρνηση εντελώς τυχαία, καθώς κανένας δεν φρόντισε να ενημερώσει τις Βρυξέλλες για τον νέο διπλωματικό ρόλο του πρεσβευτή της ΕΕ στις ΗΠΑ Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2018 στο πλαίσιο των επίσημων εκδηλώσεων για την κηδεία του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, ο πρεσβευτής της ΕΕ δεν εκλήθη να παραστεί βάσει του συνήθους πρωτοκόλλου που επιβάλει να προκαλούνται πρώτα οι παλιότεροι πρεσβευτές στην Ουάσινγκτον, αλλά αντίθετα έλαβε την πρόσκληση τελευταίος.

Πριν την υποβάθμιση του καθεστώτος της διπλωματικής αποστολής ΕΕ, ο εκάστοτε πρεσβευτής της ΕΕ κατατάσσετο ανάμεσα στους πρώτους 20 έως 30 πρεσβευτές μεταξύ τουλάχιστον 150 διπλωματών που λάμβαναν πρόσκληση για να παραστούν σε επίσημες εκδηλώσεις. Ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ουάσινγκτον είχε αναβαθμιστεί στο καθεστώς του «πρεσβευτή κράτους», το 2016 μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ουάσινγκτον,  Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν

Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στην Deutsche Welle και επιβεβαίωσε την εξέλιξη, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται απλώς για ζήτημα πρωτοκόλλου, αλλά για μια κίνηση με πολιτικά κίνητρα», ενώ τόνισε ότι η υποβάθμιση της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην πλειοψηφία των κρατών – μελών της Ένωσης.

Η υποβάθμιση της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στην Ουάσιγκτον ερμηνεύεται από μερίδα αμερικανικών ΜΜΕ ως ένα ακόμα βήμα από την κυβέρνηση Τραμπ εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι New York Times, επισημαίνουν ότι η ΕΕ «έμαθε» την απόφαση της Ουάσινγκτον, μια ημέρα μετά την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας