Άγρια επίθεση Κομισιόν στην Ιταλία. Κινδυνολογία Dijsselbloem. Διένεξη Salvini-Di Maio.

1861
Ιταλία

Σκηνικό σκληρής και κλιμακούμενης σύγκρουσης έχει διαμορφώσει η Κομισιόν έναντι της Ιταλικής κυβέρνησης με αιτία τον προϋπολογισμό που συνέταξε η τελευταία.

Ερώτημα παραμένει αν η Ιταλική κυβέρνηση προβεί σε υποχώρηση και συμβιβασμό.

Το βέβαιον πάντως είναι ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός χωρίς βούληση εξόδου από την ευρωζώνη και χωρίς σχέδιο εναλλακτικής οικονομικοκοινωνικής πολιτικής, κινδυνεύει να καταστεί «σάντουιτς» στους ωμούς εκβιασμούς Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και αγορών.

 

«Έκρηξη» ανόδου για το ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 3,74% ή 333 μονάδες βάσης spread με την Γερμανία έφερε η δημοσιοποίηση της επιστολής της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας

 

Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων πάνω από το 3,7% προκάλεσε η επιστολή της Κομισιόν προς την ιταλική κυβέρνηση, στην οποία γίνεται λόγος για άνευ προηγουμένου απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει διορία να υποβάλλει τις αναθεωρημένες προτάσεις της πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Οκτωβρίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, την ώρα που Λέγκα του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης για τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός.

Την επιστολή παρέδωσε ο Επίτροπος Pier Moscovici, στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, με τον πρώην επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem να εκτιμά ότι επίκειται σύγκρουση ΕΕ – Ιταλίας, από την οποία, όπως υποστηρίζει, θα πληγεί περισσότερο η ιταλική οικονομία και οι ιταλικές τράπεζες.

 

ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΕΣ Dijsselbloem αλά Ελληνικά

 

Μάλιστα ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup υποστηρίζει ότι πολιτικά και οικονομικά δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ιταλία, υποστηρίζοντας πως η Ιταλία θα πρέπει μόνη της να σώσει τον εαυτό της.

«Εάν η ιταλική κρίση εξελιχθεί σε μια μείζονα κρίση, αυτή κυρίως θα εκραγεί στην ιταλική οικονομία και δεν θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο η ιταλική οικονομία και οι ιταλικές τράπεζες χρηματοδοτούνται, θα υπάρξει μια έκρηξη στο εσωτερικό παρά μια έκρηξη στο εξωτερικό» τόνισε μιλώντας στο CNBC ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να γυρίσει στη Ρώμη τον προϋπολογισμό του 2019, ζητώντας να υπάρξουν βελτιώσεις καθώς υπάρχει σαφής παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

«Κοιτάζοντας τι έχουν βάλει στο τραπέζι οι Ιταλοί αξιωματούχοι, η Κομισιόν δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να στείλει πίσω το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους.

Αυτό δεν είναι το τέλος της διαδικασίας, αλλά η αρχή της» είπε ο Dijsselbloem, αναφέροντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ιταλία.

«Πολιτικά και οικονομικά δεν θα συμβεί.

Δεν βλέπω στήριξη από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης που να λέει ότι «είναι τελείως εκτός πορείας ας τους βοηθήσουμε».

Ένα πρόγραμμα διάσωσης της Ιταλίας θα εξαφάνιζε τον ESM μέσα σε δύο χρόνια.

Επομένως, τι κάνουμε;

Δύο χρόνια δεν είναι αρκετά για να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα.

Η Ιταλία πρέπει να σώσει μόνη της τον εαυτό της» υποστήριξε ο Dijsselbloem, αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση είναι ανησυχητική.

«Είναι πολύ ανησυχητικό, θα υπάρξει σύγκρουση και πιστεύω ότι η Κομισιόν δεν έχει εναλλακτική από το να αποδεχθεί και να διαχειριστεί αυτή τη σύγκρουση.

Οι τραπεζικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τι θα σημάνει αυτό για τις ιταλικές τράπεζες.

Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι η ιταλική κρίση δεν έχει καμία σχέση με την κρίση στην Ελλάδα.

«Είναι πολύ διαφορετικό και βρισκόμαστε ήδη σε διαφορετική εποχή.

Η ελληνική κρίση ενείχε τον τεράστιο κίνδυνο να μεταδοθεί στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ευρωζώνη και στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Αντιθέτως, η Ιταλία χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό μόνη της» υποστήριξε ο Dijsselbloem.

 

Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

 

Κατόπιν της δημοσιοποίησης της επιστολής της Κομισιόν στη Ρώμη η άμεση αντίδραση της αγοράς ήταν η εκτίναξη στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στο 3,74% διαμορφώνοντας το spread Ιταλίας – Γερμανίας στις 333 μονάδες βάσης που είναι το υψηλότερο από το 2013.

Στη συνέχεια υποχώρησε στο 3,673%. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,709%.

Να σημειωθεί ότι εάν το spread φθάσει στις 400 μονάδες βάσης η Ιταλία θα βρεθεί σε κίνδυνο.

 

Σύγκρουση Λέγκας – Πέντε Αστέρων για τα φορολογικά μέτρα

 

Την ίδια ώρα ένα νέο ρήγμα φαίνεται ότι δημιουργείται στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης αναφορικά με τον προϋπολογισμό.

Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio κατήγγειλε ότι με κάποια «σκοτεινή παρέμβαση» μετά το υπουργικό συμβούλιο προστέθηκαν μέτρα τα οποία ευνοούν την νομιμοποίηση ποσών που μπορεί να προέρχονται από «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Ο Di Maio δήλωσε έτοιμος να πληροφορήσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας Sergio Matarella.

Τα Πέντε Αστέρια ουσιαστικά ζητούν αναλυτική επανεξέταση των μέτρων, για να αποφευχθεί ευνοϊκή μεταχείριση ατόμων που έχουν παραβιάσει τον νόμο.

Η Λέγκα του Salvini όμως αντέδρασε τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ουδεμία «περίεργη παρέμβαση» και ότι το σύνολο των μέτρων εγκρίθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte έκανε γνωστό ότι θα ξαναδιαβάσει με προσοχή, «άρθρο προς άρθρο», τα φορολογικά μέτρα. Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συγκάλεσε νέο υπουργικό συμβούλιο, για το Σάββατο.

Ο Matteo Salvini και οι υπουργοί του κόμματός του δήλωσαν ότι δεν χρειάζεται νέα κυβερνητική συνεδρίαση δεν εννοούν να συμμετάσχουν.

Μένει να διαπιστωθεί αν θα βρεθεί λύση, ή αν η υπόθεση θα εξελιχθεί σε ένα πρώτο, σοβαρό «πολιτικό θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στη Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια.

 

Σε επαφή με τους οίκους αξιολόγησης ο Conte

 

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Conte προσέθεσε ότι η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τους οίκους αξιολόγησης και ευελπιστεί ότι η ενημέρωση που γίνεται σε εκπροσώπους τους θα είναι αρκετή ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιταλίας.

Χαμηλούς τόνους, πάντως, θέλησε να κρατήσει και ο Επίτροπος Moscovici – ο οποίος ήταν και ο… ταχυδρόμος της επιστολής της Κομισιόν στη Ρώμη- τονίζοντας σε ανάρτησή του στο Twitter, ότι συμφώνησε με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, G. Tria, να συνεχίσουν τον διάλογο, ενώ φρόντισε να τονίσει ότι «δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρωζώνη χωρίς την Ιταλία».

Στην επιστολή γίνεται αναφορά σε «παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας, η οποία αγγίζει το 1,5% σε ότι αφορά τους συμφωνημένους στόχους».

Μια παρέκκλιση η οποία «θέτει σε κίνδυνο την μείωση του ιταλικού δημόσιου χρέους, που αγγίζει το 132% του ΑΕΠ».

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, στο ιταλικό υπουργείο οικονομικών, ο Moscovici τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν αναφέρεται στο περιεχόμενο των μέτρων του προϋπολογισμού, αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι με ποιο τρόπο τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, βάσει των οποίων ο διάλογος με την Ρώμη θα συνεχιστεί».

Ο Moscovici θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «η Κομισιόν είναι ένας ουδέτερος κριτής» και ότι «και ο ίδιος βάζει κατά μέρος τις προσωπικές του, πολιτικές εκτιμήσεις».

Η Επιτροπή ζήτησε από την Ιταλία να απαντήσει στην επιστολή της μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Ο Ιταλός υπουργός οικονομικών, Tria, τόνισε ότι ο προσωπικός του διάλογος με τον Γάλλο επίτροπο και με όλη την Επιτροπή πραγματοποιείται σε άριστο κλίμα, και με αυτό τον τρόπο πρόκειται να συνεχιστεί.

Επανέλαβε, δε, ότι η Ιταλία έχει θέσει τους συγκεκριμένους στόχους στον προϋπολογισμό της, διότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να πετύχουν την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας