Στην Ιεραρχία παραπέμπεται η αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας

1272
εκκλησίας

Στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος παραπέμπεται το θέμα της αναγνώρισης της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την παραπομπή του θέματος στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση.

Η πρώτη συνεδρίαση της Δ.Ι.Σ. για τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «αναγνώσθηκε το υπ’ αριθ. πρωτ. 119/24.12.2018 Γράμμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σχετικό με την εκλογή του Πρώτου Προκαθημένου της νέας Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ως και το σχετικό Γράμμα του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφανίου και εκείνο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου», όπως αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος υπέγραψε και παρέδωσε στο Κίεβο τον Τόμο αυτοκεφαλία στη νεοϊδρυθείσα αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία.

Στην τελετή παρευρέθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, καθώς και ο επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας εκκλησίας, Επιφάνιος. Δεν παρευρέθηκαν, ωστόσο, εκπρόσωποι των κανονικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, καμία εκ των οποίων δεν έχει αναγνωρίσει τη νέα Ουκρανική Εκκλησία, εκτός από τον ίδιο τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που δεν αναγνωρίζει την απόφαση, δήλωσε ότι η υπογραφή του Τόμου ήταν παράνομη και πως θα φέρει «προβλήματα, διχασμό και αμαρτία».

Από τη μεριά της, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι η κίνηση ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών φιλοδοξιών του Κιέβου, μιλώντας για τραγική ημέρα στην ιστορία της Ορθοδοξίας. Το Πατριαρχείο της Μόσχας είχε χαρακτηρίσει, εξάλλου, «νομιμοποίηση του σχίσματος» την ίδρυση της «νέας εκκλησίας» και είχε προειδοποιήσει για καταστροφικές συνέπειες που θα έχει για εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

Για «μείζον πρόβλημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την αδιατάρακτη ενότητα της εκκλησίας», έκανε λόγο, επίσης, ο Μητροπολίτης Σεραφείμ Κυθήρων, μιλώντας στο Sputnik. «Ευελπιστούμε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η θεία ειρήνη στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, να εκλείψει το υφιστάμενο φρικτό σχίσμα και να βασιλεύσει η ομόνοια, η θεία αγάπη στον μαρτυρικό ορθόδοξο Ουκρανικό λαό», πρόσθετε ο Μητροπολίτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας