Πυροτεχνήματα, καπνογόνα και ο θάνατος του φιλάθλου

972
καπνογόνα

Με λύπη μάθαμε για τον θάνατο φιλάθλου του Ολυμπιακού στο στάδιο Καραΐσκάκη, που συνέβη στο τέλος του αγώνα, λόγω ανακοπής καρδίας, όπως ανακοινώθηκε. Εκφράζοντας συλλυπητήρια στους συγγενείς του θανόντος και στην οικογένεια του Ολυμπιακού, οφείλω να σημειώσω ότι η ανακοπή δεν προέρχεται μόνο από εσωτερικές διαταραχές ρυθμού ή απόφραξης καρδιακών αρτηριών και λοιπών παθήσεων, αλλά και από εξωτερικούς τοξικούς και συναισθηματικούς παράγοντες.

Ένας πολύ τοξικός παράγων είναι και η ρίψη πυροτεχνημάτων και καπνογόνων. Όλα τα πυροτεχνήματα περιέχουν άνθρακα, θείο, αρσενικό, μαγγάνιο, αλουμίνιο, πούδρα σκόνης σιδήρου, νιτρικό στρόντιο, νιτρικό βάριο και οι τοξικές επιπτώσεις τους προσβάλουν το αναπνευστικό, το ανοσοποιητικό και το καρδιοαγγειακό σύστημα.

Είναι απαράδεκτο σε ένα χώρο με πλήθος ανθρώπων διαφόρων ηλικιών και νεαρών αθλητών με διάφορες ευπάθειες και τυχόν ιδιαίτερες παθολογικές οντότητες, να επιτρέπεται η μαζική ρίψη τέτοιων τοξικών ουσιών.

Η πολιτεία σε συμφωνία με τις αθλητικές οργανώσεις, οφείλει να απαγορεύσει με προσωπικές ποινές και βαρύτατες σωματειακές συνέπειες, την ρίψη τοξικών αερίων, από “φιλάθλους” τόσο εντός του σταδίου, όσον και εκτός αυτού, ανεξάρτητα από την ποσότητα ρίψης. Επί τέλους πρέπει να απαλλαγεί ο φίλαθλος κόσμος και οι αθλητές, από κινδύνους για την ζωή και την σωματική ακεραιότητα και να μπορούν με ασφάλεια να απολαμβάνουν και να παίζουν τους διεξαγόμενους αθλητικούς αγώνες.

Για τους λόγους αυτούς νομίζω ότι δεν είναι αρκετή η δήλωση συμπαράστασή στην οικογένεια του θανόντος, αν δεν συνοδεύεται και από τις προσπάθειές μας για αποβολή αυτής της παθογένειας από τους χώρους μαζικής συνάθροισης πολιτών. Μήπως αυτό αποτελεί υπερβολή ή παραλογισμό;

Ισίδωρος Νερούτσος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας