Κερδίζει σταθερά έδαφος η τούρκικη λίρα έναντι δολαρίου. Σημάδια σταθεροποίησης

1040
λίρα

Παρά την απαράδεκτη εμμονή των ΗΠΑ σε μέτρα σε βάρος της Τουρκίας και παρά τις προβλέψεις για κατάρρευσης της τούρκικης οικονομίας και προσφυγής στο ΔΝΤ, η τουρκική λίρα δείχνει για τρίτη μέρα σημάδια σταθεροποίησης και κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Δεν αποκλείεται η Τουρκία, στηριγμένη σε ένα νέο μπλοκ δυνάμεων που την στηρίζουν,να διαψεύσει τις Κασσάνδρες και να μην γονατίσει απέναντι στις ΗΠΑ, χωρίς αυτό να έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της.

Κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε πάρα πολλά από τα ισχύοντα μέχρι σήμερα στον κόσμο και θα προκαλούσε νέα δεδομένα στην περιοχή μας και στον πλανήτη.

Η οικονομική και πολιτική πίεση των ΗΠΑ στην Τουρκία και η τελική έκβαση της θα κρίνουν πολλά για την πορεία όλων των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν στην περιοχή μας και στον κόσμο.

Κάτω από το “ψυχολογικό” όριο των 6 λιρών παραμένει η ισοτιμία της τουρκικής λίρας την Πέμπτη το πρωί, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν πως, ακόμη και αν η Τουρκία απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, η αύξηση των δασμών στον τουρκικό χάλυβα και στο αλουμίνιο δεν πρόκειται να ανακληθούν.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία είχε διαμορφωθεί στις 5,8342 τουρκικές λίρες ανά δολάριο, με το τουρκικό νόμισμα να κερδίζει έδαφος για τρίτη συναπτή ημέρα, δείχνοντας σημάδια σταθεροποίησης.

Την Τετάρτη, ο εμίρης του Κατάρ δεσμεύθηκε για επενδύσεις συνολικού ύψους 15 δισ. δολ. στην Τουρκία, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον στην τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, κατά την οποία ο νέος “τσάρος” της τουρκικής οικονομίας επιδιώκει να καθησυχάσει το διεθνές επενδυτικό κοινό.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 36% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2018.

Στις αρχές της εβδομάδας, το τουρκικό νόμισμα είχε φθάσει σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου (7,24 λίρες ανά δολάριο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας